• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! FERMIERII ROMÂNI, la MASA NEGOCIERILOR pentru PLATA SUBVENȚIILOR DUPĂ 2020!

    Roxana Dobre -

    Oportunitate pentru fermierii români! Producătorii agricoli din țara noastră au stat la masa discuțiilor cu figuri importante din Europa, cei care decid soarta plăților către producătorii agricoli.

    Plata subvențiilor conform noii Politici Agricole Comune (PAC) după 2020 a fost doar una dintre temele care au fost dezbătute în perioada 13-14 septembrie la Bruxelles în cadrul Consiliului Director ELO (European Landowners Organisation). Din partea agricultorilor români a participat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, organizație din România care are reprezentare la nivel european.

    ”În privința PAC, se dorește să se simplifice pe cât posibil lucrurile. O dată pentru a fi mai ușor de accesat, mai ușor de înțeles și de accesat de către fermieri. Și un elvețian a ridicat o problemă care ne-a lăsat pe toți mască și anume restricționarea fondurilor către micii fermieri care nu doresc să facă performanță, care nu doresc să facă investiții pentru performanță. Pur și simplu, se automulțumesc cu plusurile pe care le iau, fără ca ai să producă vreun cent plus valoare. Mă surprinde că discuția a adus-o un elvețian, tocmai că ei au ferme mici. Înseamnă să produci pentru piață. Să bagi marfă în circuitul economic și nu cum se întâmplă la noi unde e autoconsum. Și dacă faci performanță, că și la noi una e să te bucuri de banii ăia pe care ți-i dau în plus, tu nu faci nimic pentru ei. Faci tot 3 tone de porumb pe care le mănânci tu. Ia să te oblige să faci 6-7 tone. O să vedeți atunci că se schimbă lucrurile. Faptul că la noi nu s-au pus pe subvenție niște praguri îi determină pe unii să nu facă performanță, să rămână în același stadiu, pentru că iau mai mult pe unitatea de măsură. Deci eu văd o măsură, am comentat-o și atunci, o comentez de câte ori e nevoie, nu o văd o măsură care ar încuraja, nu îi încurajează, din contră, îi ține acolo. Și dacă vorbim de fermele mici, tot acolo s-a vorbit, mai puțin noi care ne-am abținut în ceea ce privește comentariile pe ferma mică sau ferma mare, dar ei au spus-o: nu înseamnă că fermele mici ar fi excluse de la subvenție sau de la finanțări dacă dovedesc că aduc plus valoare”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, Laurențiu Baciu.

    Liderul LAPAR a mai declarat că din discuțiile care au avut loc la Bruxelles, concluzia clară a fost că marii lideri europeni vor cere să se meargă și după 2020 pe plata pe suprafață în detrimentul propunerilor care susțin plățile pe exploatație. ”(…) Deci pe fermă clar nu, normal că pe suprafață și ce n-a putut niciunul să dea nicio replică la intervenția mea, când am spus că dăm prea multă importanță și pierdem timpul pentru a analiza niște zvonuri. Sunt doar niște propuneri și cam atât. Dar nu s-a dezbătut și nici măcar nu există un proiect de la Comisia Europeană în care să se amintească de cum vor fi următoarele subvenții. Cu siguranță subvențiile nu vor dispărea. S-a creat un precedent și s-ar produce o învălmășeală, ar fi un dezastru”, a mai spus liderul fermierilor din LAPAR.

    România și-a exprimat deja poziția la Bruxelles

    La nivel european există dezbateri aprinse cu privire la modul în care vor fi plătite subvențiile către fermieri după 2020: prin plata pe exploatația agricolă sau pe suprafață, așa cum se procedează în prezent. Invitat duminică, 17 septembrie, la emisiunea Viața Satului de la TVR 1, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a explicat că România susține cu tărie menținerea actualului sistem de plată.

    ”Vom susține cu tărie menținerea sistemului actual de plată pe suprafață.  Este o chestiune pe care treptat-treptat am adus-o în atenția decidenților europeni și alături de ceilalți colegi din Consiliul European pe agricultură și pescuit. Asta a fost motivația pentru care cred că la ultima întâlnire a Grupului de la Vișegrad în care, într-adevăr am participat alături de Bulgaria și Croația, am semnat o declarație comună pe acest subiect, în sensul că ne dorim foarte clar menținerea actualului sistem, SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă n.r), pentru că trecerea la un sistem de plată pe fermă ar putea fi destul de dificilă pentru foarte multe țări. Acum, faptul că țări europene, chiar dacă suntem noi din zona de centru și de est a Europei, unindu-și glasul și spunând la unison același lucru înseamnă că începem deja să creăm o alianță și o susținere comună pentru aceleași probleme”, a punctat Potor.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!