• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Doar 50.000 de euro au ajuns la compania care a produs softul pentru registrele genealogice. Ajutorul de stat a fost 1,4 milioane de euro

    agrointeligenta.ro -

    Într-un drept la replică, societatea cu activitate limitată din Marea Britanie, Innovative Agricultural Services, deținută și administrată de Cosmin Ionuț Popa, susține că firma sa a creat softul folosit de mai multe asociații de bovine ca registru genealogic. Mai interesant, acesta susține că nu încasează mai mult de 50.000 de euro pe an, inclusiv anul în curs, pentru folosirea programului său pe care îl autodescrie ca fiind foarte performant. Ajutorul de stat pentru registrul genealogic încasat de asociațiile care folosesc softul Innovative Agricultural Services se ridică însă la peste 1,4 milioane de euro în acest an.

    Compania din Marea Britanie (Innovative Agricultural Services) deținută de românul Cosmin Ionuț Popa (născut în 1979), societate care a creat softul prin care sunt înregistrate peste 200.000 de bovine din România, susține că societatea sa a încasat anul trecut doar în jur de 50.000 de euro de la Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească (ACVBR). Aceeași sumă, în medie, a fost facturată în fiecare din ultimii cinci ani. Precizările ne-au fost transmise într-un drept la replică pe care Cosmin Ionuț Popa ni l-a trimis pe email la redacție, considerând că articolul Agrointeligența – www.agrointel.ro în care precizam că două asociații primesc 1,4 milioane de euro pentru registrul genealogic îi ating imaginea societății pe care o deține și o conduce. Asta pentru că firma sa a creat programul și nu organizațiile zootehnice, fapt ce Agrointeligența nu l-a susținut, de altfel, vreodată.

    50.000 de euro pe an din ajutorul de 1,4 milioane de euro…din 2017

    Acest soft al Innovative Agricultural Services este folosit pentru a înregistra bovinele din țara noastră, dar și descendența lor până la bunici. În schimb, Agrointeligența a obținut date oficiale de la Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Ministerul Agriculturii din care reiese că pentru registrul genealogic ACVBR și Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), organizație care folosește același soft, au încasat împreună 1,4 milioane de euro.

    Iată sumele încasate, în 2017, ca ajutor de stat pentru registrul genealogic de asociațiile care folosesc softul pedigriu.ro al companiei deținute de Cosmin Ionuț Popa.

    • Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească (ACVBR) Tip Simmental din Brașov primește:
    – 3,8 milioane de lei pentru registrul genetic (30 de lei pentru fiecare animal)
    • Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR) primește:
    – 2,3 milioane de lei pentru registrul genetic (30 de lei pentru fiecare animal)
    • Asociația Crescătorilor de Vaci “Holstein Ro” (HoRo) primește:
    – 0,7 milioane de lei pentru registrul genetic (30 de lei pentru fiecare animal)
    • Restul de trei asociații mai mici (Asociația Aberdeen Angus România din Sibiu, Asociația Crescătorilor de Taurine Brună-Schwyz, Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din Suceava) primesc:
    – 0,75 milioane de lei pentru registrul genetic (30 de lei pentru fiecare animal)

    Vă prezentăm mai jos, dreptul la replică trimis de Ionuț Cosmin Popa, cel care a înființat în Marea Britanie compania Innovative Agricultural Services chiar înainte de a fi introduse registrele genealogice în România, anul 2012. Agrointeligența nu are nimic de ascuns și va preciza orice punct de vedere, drept la replică legat de acest subiect al ajutorului de stat legat de cărțile de rasă, însă am dori ca informațiile să vizeze subiectul, iar afirmațiile să fie cu argumentate și nu bazate pe interpretări personale.

    Drept la replică:

    Stimată redacție,

    Prin seria de articole publicate recent, având ca obiect menținerea Registrelor genealogice și activitatea de control a producției raselor de bovine din România, ați prezentat situația tendențios și fără o documentare minimală, care ar trebui să stea la baza unui astfel de demers jurnalistic.

    Dacă ați fi solicitat lămuriri la una dintre asociațiile care efectuează controlul producției, cu siguranță ați fi obținut multe informații utile cu privire la nivelul resurselor necesare, modul cum sunt acestea alocate și eforturile care se fac pentru efectuarea controalelor.

    Sunt convins ca in ceea ce privește necesitatea derulării acestei activități la nivel național și la cadrul legal instituit, veți primi mai multe răspunsuri de la autoritățile competente.
    Totuși nu pot să nu remarc, faptul că, din datele înregistrate până în prezent în softul PEDIGRIU.RO rezultă că in perioada 2000-2015 au fost importate circa 27.177 animale din 4 tulpini rasiale, la care vom face referire în anexe.

    Ținând cont ca introducerea datelor in soft a început din 2012 (deci multe animale au murit între timp) și că există și animale a căror evidență nu este ținută cu acest soft, estimez că numărul real al animalelor importate la nivel național este undeva în jurul cifrei de 100.000 animale. Dacă fiecare junincă a costat în medie 1.700 de euro, atunci efortul financiar al românilor a fost de circa 170 milioane euro in 15 ani, adică de 11,3 milioane euro/an, doar pentru achiziționarea animalelor vii cu valoare certificată, fără să luam în calcul și valoarea materialului seminal importat (peste 95%).

    Mă voi mărgini în continuare să fac referire la datele eronate pe care le-ați prezentat legat de softul PEDIGRIU.RO

    Softul nu aparține nici unei asociații de crescători, ci este deținut și îmbunătățit de compania privată Innovative Agricultural Services, cu sediul în Marea Britanie, iar accesul la el se face în baza contractelor de prestări servicii și colaborare încheiate cu asociațiile acreditate, cu precizarea că Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească Tip Simmental din Brașov a avut contribuția cea mai mare în dezvoltarea sa, fiind și prima asociație cu care am colaborat.

    În ceea ce privește subvențiile încasate pentru efectuarea acestei activități, menționam că în cadrul softului sus menționat există mecanisme automate de verificare și control, care stau la baza realizării deconturilor. Agenția Națională de Zootehnie verifică permanent înainte de avizarea plăților dacă există date înregistrate în soft, care să justifice cererile financiare ale asociațiilor.

    Anual sunt făcute publice date de sinteză privind toată activitatea din acel an, inclusiv prin CATALOAGE trimise fiecărei ferme în parte, cu datele sintetice culese din fermă și prelucrate prin intermediul softului.

    Nu în ultimul rând dorim să precizăm că pentru softul PEDIGRIU.RO, media anuală a plăților efectuate de către toate asociațiile implicate în activitate în cei 5 ani de când s-a semnat primul contract de utilizare, este mai mică de 50.000 euro pe an (adică sub 4.500 euro/lună) și nu 1,4 milioane de euro pe an, cum ați menționat dvs. în titlul articolului. Dacă veți tine cont de nivelul pregătirii persoanelor angrenate, luând în considerare taxele și impozitele legale precum și alte costuri de operare, probabil veți putea estima realist câștigurile care se obțin de pe seama softului.

    În final aș dori sa vă aduc la cunoștința ca dacă veți continua seria de dezvăluiri incendiare neadevărate, și veți publica alte materiale pe aceasta temă fără să ne cereți un punct de vedere în prealabil, vom aloca o parte a bugetului nostru, pentru a va acționa în judecată și poate în acest fel vom reuși să obținem diferența de bani, pană la 1,4 mil de euro la care faceți referire.

    Innovative Agricultural Services
    Manager dr. Cosmin Popa


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!