Ştiri agricoleUtilaje și tehnologiiViaţa la ţară

NAFTALINA, soluție testată de FERMIERUL GABI MAȚOI pentru A ALUNGA MISTREȚII!

Metodă de alungare a porcilor mistreți, testată cu un grad mare de succes în acest an în ferma familiei Mațoi din Islaz, județul Teleorman. Cum an de an, animalele sălbatice sunt cel mai mare dăunător al culturii de porumb, fiul Gabriel și tatăl Gheorghe au încercat până acum cam tot ce se putea pentru a ține mistreții la distanță. Anul acesta, după semănat, au recurs și la naftalină și spun că rezultatele au fost mai bune decât cu amplasarea de radiouri care să sperie animalele cu zgomot.

Ing. Gabriel Mațoi lucrează 750 de hectare în localitatea Islaz din județul Teleorman și se pare că a găsit o modalitate de a reduce pierderile cauzate de mistreți, animale cu care a avut probleme de-a lungul timpului. Anul acesta a reușit să țină animalele la distanță după ce până acum, sălbăticiunile îi mâncau cultura de porumb imediat ce o semăna.

Noi chiar avem o problemă cu aceste animale în zonă – faptul că avem o mini mlaștină, o mini deltă practic. Mistreții nu au ce mânca acolo, ies și mănâncă din culturi. Nu mă plâng doar eu despre ei, ci mai mulți fermieri din jur. Am găsit o soluție, anul acesta a fost ceva mai rudimentar un pic, dar a dat rezultate. Până acum, până anul acesta foloseam lămpi solare, mai auzeam pe la diverși fermieri, cu radiouri, acestea erau până să răsară pentru că aveam probleme cu răsărirea. După ce semănam ne atacau la rând ne scoteau pur și simplu bobul afară din pământ” a declarat agricultorul pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Naftalină pentru alungarea mistreților

Fermierul a încercat mai multe modalități de a-i determina pe mistreți să nu mai intre în parcelele sale și se pare că anul acesta a tras lozul câștigător: ”Am stat de pază câteva nopți până a răsărit și am mai avut probleme când au intrat porumbul în faza de semicoacere, de maturitate în ceară, atunci am mai avut probleme cu ei și am rezolvat cu naftalină. Am făcut și noi ce am auzit la alți fermieri: am pus, practic am împrejmuit sola, cu pungi de naftalina. Ideea e că pe mistreți îi îndepărtează orice miros străin, nu neapărat că are naftalina un miros specific, orice miros străin pentru ei îi face să numai vină și să numai atace”.

Dacă în anii trecuți, mistreții distrugeau circa 10-15% din cultura de porumb, anul acesta pierderile au fost reduse foarte mult. ”Naftalina am pus-o în pungi mici de plastic, am pus-o pur și simplu pe pământ din 50 în 50 de metri. Costurile nu au fost mari, în jur de 150-160 de lei pentru 30 de pungi – nu e mare lucru. Am avut probleme cu mistreți doar pe două sole și acolo am aplicat naftalina practic în zona lor”, a povestit fermierul despre aplicarea metodei de alungare a a mistreților cu naftalină. O altă măsură luată de Gabi Mațoi a fost să pună porumb pe suprafețe care să oblige animalele sălbatice să treacă o șosea. Cum animalele se tem de mașini, la fel, a mai redus pierderile.

În ferma Mațoi din județul Teleorman, în acest an, fără sistem de irigații, pe o suprafață de 110 hectare cultivate cu porumb, s-a intrat deja la recoltat și s-a obținut o producție medie de peste 10 tone la hectar.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Mistretii si, pe alocuri, caprioarele,au devenit o pacoste si pe meleagurile hunedorene, pacoste care ii descurajeaza si pe putinii si batranii agricultori ramasi de a-si mai cultiva gradinile de pe langa casa, dandu-si seama ca muncesc degeaba.De dragul animalelor sunt uitati oamenii! Halal mentalitate si democratie!

  2. Dl Matoi Gabriel, pe care personal il cunosc, incearca o metoda sa isi protejeze culturile. E ok. Ar trebui insa, sa il ajute “statul”, nu sa il oblige, conform noii legi a vanatului sa lase din recolta pe camp pentru mistreti si pasari. Trebuie sa aiba ce vana alde Nastase, Dragnea si alti vanatori de soi ai tarii…

    1. Exact asta e cea mai buna solutie EXTERMINAREA.In America, mistretul este considerat ANIMAL DAUNATOR pentru mediu si oameni si este inpuscat pur si simplu ,nu-l maninca nimeni.In Romania sunt mari iubitorii de animale care vor protejarea lor,chipurile nu ai voie sa pui capcane,nu ai voe sa inpusti…etc.,fiindca te alegi cu dosar penal pe braconaj.DE CE FONDUL DE VINATOARE NU LE DA MINCARE SI DOAR I-I VINEAZA DE LA DATA DE 15 NOEMBRIE ALE ANULUI CIND SE DA DRUMUL LA VINAT MISTRETUL?,crescuti cu griul si porumbul muncit de agricultor.Mai sut unii care comenteaza la acest subict total pe dinafara,sa infiinteze si ei un hectar de porumb ,sa ajunga cu el la lapte si sa asiste neputinciosi noaptea dupa ce au intrat 15-20 de porci in lan,iar a doua zisa mearga la fata locului si sa constate.Dupa aceea sa faca comentarii.

Scrie un comentariu