• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BOGDAN PANTAZI vine la AGRALIM 2017: ”Unul dintre secretele succesului este ASOCIEREA DE ORICE FEL!”

    agrointeligenta.ro -

    Bogdan Pantazi, unul dintre cei mai cunoscuți tineri fermieri care fac performanță în agricultura românească, participă la Târgul AGRALIM, eveniment ce va avea loc în perioada 21-24 septembrie, la Lețcani, județul Iași. Crescător de vaci de lapte din rasa Holstein, dar și coordonator al unei exploatații vegetale în Iași, Bogdan Pantazi este cofondator al clusterului AgroFerma, iar în cadrul târgului pentru fermieri AGRALIM 2017 va fi prezent cu cele mai frumoase exemplare de vaci de lapte din ferma sa. 

    Agri-events.ro: Care sunt bunele practici pe care le-ați adoptat ca să dezvoltați și să asigurați succesul Agrocomplex Lunca Paşcani? Ce sfat ați da altor fermieri, din experiența acumulată?

    Bogdan Pantazi: Noi mergem frecvent în alte țări, facem schimb de experiență și implementăm practici bune din afară. Desigur, nu trebuie luat totul de la alții, doar ceea ce se potrivește. Participăm la târguri în Italia, Olanda, Germania, America, ținem legătura cu furnizorii de utilaje, de materiale și alte inputuri și adoptăm ceea ce vedem că funcționează.
    În ceea ce privește managementul de personal, avem un fel de simbioză între vârstnici și tineri. Avem oameni care se apropie de pensionare și tineri de 30 – 35 de ani. Ținem pasul cu tehnologia și cu tot ce e nou în domeniu, încercăm să facem față schimbărilor climatice și, din păcate, celor din legislație, nu doar din agricultură, propriu-zis.
    Pe „fermierii tineri”, cei care abia încep să se dezvolte, îi sfătuiesc să caute acele nișe unde există un potential destul de mare, unde se poate face profit cu investiții mai mici, pe suprafete mai mici – de ex. pomicultura, legumicultura. E bine ca ferma să fie dimensionată mai exact în functie de profil.
    Există și o altă soluție pentru ca fermierii „mici” să ajungă la un grad de rentabilizare – asocierea. Ori își dimensionează foarte bine afacerea, ori se asociază.

    Agri-events.ro: Care considerați că ar fi problemele actuale cele mai importante ale fermierilor din regiunea de Nord-Est?

    Bogdan Pantazi: În regiunea de Nord-Est avem toate problemele pe care le au și ceilalți, și, în plus, lipsa investitiilor, atât în infrastructură – de la „clasicul” drum, căile ferate, cât și în domeniile agriculturii: irigatii, stații de pompare, aducțiuni de apă etc. Exista câteva inițiative dar acestea acoperă doar o parte din nevoi. Și, așa cum spuneam, legislația este într-o continuă schimbare, aceasta fiind o mare dificultate.
    Și resursa umană e un punct critic, pe toată plaja de competențe – de la munca necalificată până la personalul specializat. Concurența din Vest și faptul că nu putem alinia salariile la nivelul celor europene ne răpește mulți oameni capabili. În plus, sistemul de învățământ din ultimii 30 de ani nu mai oferă forța de muncă necesară – s-au desființat școli profesionale și ne confruntăm cu un deficit de personal cu studii medii, în momentul de față.

    Agri-events.ro: Dar oportunitățile care nu ar trebui ratate?

    Bogdan Pantazi: Avem suprafețe agricole foarte mari, o rețea hidrografica importantă (Siretul, Prutul, Moldova), care ar putea fi exploatată.

    Agri-events.ro: De ce credeți că târgul AGRALIM este important pentru fermierii din regiune? Ce așteptați de la ediția târgului de anul acesta?

    Bogdan Pantazi: Cum spuneam, unul dintre secretele succesului este asocierea de orice fel. La AGRALIM, fermierii au ocazia să se reunească, să facă schimb de experiență – târgul este un loc de întâlnire și un catalizator pentru agricultorii din zonă. La AGRALIM se încearcă o simbioză între factori, o comunicare între instituții și activitățile conexe agriculturii. Din acest punct de vedere, depinde și de noi, fermierii, să-l menținem și să-l dezvoltăm de la an la an.

    Agri-events.ro: Cu ce v-ați propus să contribuiți la AGRALIM 2017?

    Bogdan Pantazi: În primul rând, vom participa ca expozanți – venim cu animale. Apoi, suntem implicați și în conferinte și întâlniri de lucru.

    Agri-events.ro: De ce ați ales să fiți membru fondator al Clusterului AgroFerma? Care va fi unul din beneficiile majore pe care Clusterul le va aduce membrilor săi anul acesta?

    Bogdan Pantazi: Orice formă de asociere poate aduce un plus, iar Clusterul asta înseamnă. Începem deja să promovăm produsele locale, să realizăm acea coagulare de care vorbeam. Rămâne fermierii să se implice active pentru a avea parte de toate beneficiile pentru care Clusterul a fost creat. Anul acesta am finalizat formele juridice ale Clusterului și am preluat organizarea târgului AGRALIM. La anul, pe vremea aceasta, receptivitatea de promovare a produselor fermelor din regiune va fi și mai intensă. În plus, în Cluster nu sunt doar fermieri, sunt și instituții de învățământ și, împreună, ne vom suplini nevoile vom avea o voce comună, puternică, pentru a obține soluții la problemele care ne privesc pe toți.

    Agri-events.ro: Cum vedeți perspectivele agriculturii în regiune?

    Bogdan Pantazi: Avem potențial, sunt câteva atuuri în regiune. Văd un viitor bun în zona investițiilor din partea fermierilor și a formelor asociative. Toți suntem expuși unor factori climatici care nu pot fi controlați, dar pot fi gestionați, prin irigații, prin acele baterii pentru grindină. Dacă avem grijă, perpectivele pot fi bune pentru următorii ani.

    Agri-events.ro: Numiți câteva lucruri care ar crește șansele de succes ale fermierilor.

    Bogdan Pantazi: Buna dimensionare a fermelor în funcție de profil, formele asociative, o bună evaluare a resurselor și utilizarea lor în mod productiv.

    Agralim 2017 – cel mai așteptat târg agricol din Regiunea Nord-Est își va deschide porțile în perioada 21-24 septembrie, în Parcul TransAgropolis din comuna Lețcani, lângă Iași, situat la drumul european E583. AGRALIM este organizat de ABPlus Events și se desfășoară, pentru prima oară, în parteneriat cu Clusterul regional „Agro Ferma”, pe o suprafață de 10 ha.

    Detalii pe www.ab-plus.ro sau la 0755.227.587 (Oana Luchian)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!