CEAPA ROȘIE, un test cu final indecis în FERMA AGRO HAGIU
agrointeligenta.ro -La ferma brăileană Agro Hagiu, ceapa nu lipsește în nici un an din planul de cultură, alături de cereale, oleaginoase sau pepeni. Ca o noutate, anul acesta, inginerul Cristinel Brânză a testat și cultura de ceapă roșie. La final, după recoltare, încă analizează rezultatul ca să vadă dacă va extinde surafața pentru 2018.
Ceapa portocalie îl mulțumește pe Cristinel Brânză. Îi cunoaște secretele și, pentru ea, știe deja piața. La ceapa roșie, însă, deși cererile sunt mari și producția fost și ea bună, profitul nu a fost unul cu mult peste ceapa portocalie.
”Anul acesta am avut în cultură și ceapă roșie de toamnă. Nu pot să spun că a fost ceva deosebit pentru că fiind sub un hectar, nici nu i-am acordat, poate, o atenție specială”, ne-a spus inginerul Cristinel Brânză de la ferma Agro Hagiu, exploatație ce lucrează circa 1.000 de hectare în jurul localității Viziru.
Semănatul cepei roșii în ferma din Brăila s-a desfășurat în perioada 10-25 septembrie, după o arătură. Imediat după, s-a venit cu o fertilizare, erbicidările fiind realizate doar în primăvară.
La Agro Hagiu, pe partea culturii de ceapă, inginerul Cristinel Brânză colaborează cu firma Bejo de la care a și testat anul acesta unul dintre hibrizii de ceapă roșie.
”Fertilizarea am făcut-o cu trifosfat, ne-am dus la 450 kg trifosfat, sulfat de amoniu a fost în jur de 400 kg. În toamnă nu am erbicidat, că nu a fost nevoie, iar în primăvară am venit cu niște erbicidări. A fost vorba de un amestec de Cerlit (produs de la Dow AgroSciences). Am dat Cerlit de două ori”, a explicat Cristinel Brânză.
Partea importantă în tehnologia pentru ceapă folosită în ferma Agro Hagiu este reprezentată de tratamentele la sol, care ajută la combaterea manei. În acest scop, fermierul a folosit produse de contact, cum ar fi Banjo (de la Adama – n.r.) și Nando (de la Nufarm – n.r.), a căror substanță activă este fluazinam. Au fost aplicate și alte tratamente pentru combaterea bolilor, iar înainte de recoltarea cepei, produsul Teldor l-a ajutat pe fermier în lupta cu putregaiul cenușiu, obținând în final o producție de 50-60 de tone.
„Am venit cu tratamente la sol cu un volum mare de apă și am dat pentru combaterea manei un produs de contact care are efect și când vine o ploaie repezită și stropii sar și duc mana mai repede. Substanța activă este fluazinam și se găsește în Banjo și Nando. După aceea am venit cu diferite produse pentru combaterea bolilor specifice cepei. În final, înainte de a o recolta, am venit cu un produs – Teldor de la Bayer pentru putregaiul cenușiu. Cu această tehnologie, producția se duce la 50-60 de tone la hectar fără probleme”, ne-a spus inginerul Cristinel Brânză.
Deși cultura de ceapă roșie pare mai atractivă în raport cu ceapa portocalie, la Agro Hagiu nu s-a luat încă o decizie privind planul de cultură pentru anul viitor. Asta pentru că ceapa portocalie rămâne mai profitabilă.
„Poate o să mai punem ceapă roșie, dar nu cred că în cultură de toamnă, pentru că nu cred că merită. E și piața care dictează și, la prima etapă, nu prea sar toți să cumpere ceapă roșie. Mai mult pe toamnă se cumpără. Nu ne-am hotărât la ceapa roșie, pentru că nouă ne merge mai bine cu cealaltă, portocalie. Cea roșie s-a vândut repede la marketuri, ne-au luat-o repede cei de prin București, la un preț de 0,5 lei kilogramul”, a punctat inginerul Cristinel Brânză.
Inginerul subliniază că deși ceapa aduce o producție bună la hectar – circa 80 de tone la Agro Hagiu, capacanele acestei culturi nu sunt puține. Și majoritatea țin de valorificarea producției, unde ceapa românească se bate cu cea din afară.
„La noi nu există ceva stabil. România nu are o piață serioasă. Suntem invadați de produsele din Polonia sau din altă parte. Noi, dacă putem da rapid, până vin acele produse. Nu avem contracte, că nu prea se poartă la noi. Dacă am avea și noi o politică de perspectivă, să ducem noi în afară cum vin alții la noi, ar fi o treabă excelentă. Noi vindem la momentul respectiv. Piața la noi e de moment, însă noi, având calitate, avem și cumpărători. Ceapa noastră nu se strică pentru iarnă, așa că nu ducem lipsă de cumpărători”, concluzionează inginerul de la Agro Hagiu.