• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RECOLTAREA PORUMBULUI. Gabriel Mațoi, fermier: FĂRĂ IRIGAȚII, am obținut PESTE 9,6 TONE/HA producție medie pe 110 HA!

    agrointeligenta.ro -

    Recoltatul timpuriu este deja o tradiție în ferma familiei Mațoi din comuna Islaz, județul Teleorman. Gabriel Mațoi și tatăl, Gheorghe Mațoi, lucrează împreună circa 750 de hectare și, după ce au intrat primii cu combinele la floarea-soarelui, sunt pionierii recoltatului și la porumbul anului 2017. Tot cu producții foarte bune, în ciuda lipsei sistemului de irigații din ferma lor.

    Suprafața pe care am avut-o semănată cu porumb a fost de 110 hectare și am mers pe mai mulți hibrizi, de la mai multe firme. De la Pioneer am avut hibrizii P9903 și P9537, în timp ce de la Monsanto am cultivat hibrizii Dekalb DKC4541, DKC4351, în timp ce de la KWS am avut Kinemas. Hibrizii care mi-au adus cea mai bună producție au fost cei de la Pioneer”, a declarat tânărul fermier Gabriel Mațoi pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Anul viitor mă gândesc să merg cu 100-120 de hectare, nu cred că voi depăși 120 de hectare. Voi merge tot pe Pioneer, tot la ei rămân cu hibrizii și mă gândesc să extind suprafața cu ei, pentru că cea mai bună producție am obținut-o cu hibrizii lor. Cred că producția medie pe fermă la porumb a fost în jur de 9,6 tone la hectar, am avut și de 12.000 de kilograme la hectar, am avut și sole de 7.000-8.000 de kilograme din ce îmi arăta monitorul combinei. După calculele mele, aș zice că, per total, undeva la 9,6 tone medie am avut. Astăzi termin porumbul și am să fac calculul exact să văd cât este exact. Am început să recoltăm pe 24-25 august, dar s-a întârziat pentru că nu au lucrat cei de la siloz – au fost sărbători și au avut liber”, ne-a spus fermierul din Teleorman.

    Legat de tehnologia folosită, agricultorul spune că după arătură a venit cu combinatorul și a fertilizat cu complexe la înființare culturii, îngrășăminte aplicate în cantitate de 100 kilograme la hectar din produsul Euromais de la Timac Agro România. ”Am dat în primă fază la negru pe rând cu prășitoarea, dar fără secțiile de prășit. Practic i-am scos secțiile și au rămas doar cele de fertilizat unde am băgat uree. Până să răsară, ca un fel de starter, i-am dat undeva la 80 de kilograme la hectar, iar în a doua etapă când am prășit, am mai băgat 60 de kilograme la hectar uree. Ca și cultură premergătoare am avut în general păioase, dar au fost și unele sole unde am semănat în monocultură”, vorbește Gabriel Mațoi despre tehnologia aplicată la cultura porumbului.

    Dacă de atacul dăunătorilor au fost feriți, tatăl și fiul Mațoi au avut de furcă cu animalele sălbatice. Se pare însă că au găsit osoluție , au împrejmuit câteva sole cu naftalină, deoarece erau atacați de mistreți, animale care produc pagube în lanurile fermierilor. Cu metoda aceasta nouă, agricultorul spune că și-a redus considerabil pierderile cauzate de animalele sălbatice.

    Echipa tată-fiu lucrează în cea mai mare parte cu Alcedo. Ca și insecticid aplicat la sămânță de porumb, aceștia au folosit Nuprid.

    Fungicide nu a folosit, iar la erbicide a dat Astral și Lancelot. Fermierul a ținut să îi mulțumească prin acest articol inginerului Marius Neicu (Alcedo) pentru recomandările și vizitele dese în teren.

    Ca și în cazul altor fermieri, la ferma familiei Mațoi, o parte importantă a strategiei este cea de valorificare. ”Deși deținem spații de depozitare, noi fermierii nu reușim să ținem pasul cu cantitățile recoltate. Așa că am decis să stochez grâul, cum de altfel o fac de ceva vreme, dar în schimb să valorific atât floarea-soarelui, cât și porumbul”, spune Gabriel Mațoi.

    Fermierii din Teleorman lucrează cu un trader din Turnu-Măgurele, iar cum relația este bună, cei doi Mațoi – tatăl și fiul, sunt convinși că vor primi prețuri corecte.

    Și, în final, ar mai fi o problemă: umiditatea la recoltare. ”La ora 11.00 când am intrat la recoltat ieri, umiditatea medie era de 15%. M-am dus și cu 18%. Noi și floarea am dus-o mai umedă puțin pentru că prefer să pierd la uscare, dar în schimb să câștig la greutate și la corpuri străine. Mergem pe principiul recoltării umede, nu mai mult de 11-12%, deoarece combina o scoate mai curată”, mai spune Gabriel Mațoi.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!