• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OFICIAL EUROPEAN: ”UCIDEREA URȘILOR E POSIBILĂ numai ca ULTIMĂ MĂSURĂ”

    Roxana Dobre -

    Decizia de a lua măsuri împotriva animalelor sălbatice, în speță urși, care au invadat în ultima perioadă culturile dar și satele sau orașele de munte, a fost intens discutată și criticată în țara noastră. Nicola Notaro, șeful unității Natură (Direcția Generală Mediu) din cadrul Comisiei Europene, declară, într-un interviu acordat RFI, că autoritățile din România pot decide împușcarea unui număr de urși. Legislația europeană permite luarea unei astfel de măsuri de către un stat membru UE în anumite condiții.

    Oficialul de la Bruxelles subliniază că o astfel de măsură trebuie precedată de măsuri de prevenție, uciderea acestor animale protejate de lege trebuind să fie doar ”o ultimă variantă”. În plus, spune Nicola Notaro, decizia uciderii urșilor trebuie luată numai după efectuarea unor cercetări științifice care să demonstreze că nu va fi afectată conservarea populației de urși. ”Legislația e clară, ursul este o specie protejată în România, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm ca populația (n.r. de urși) să crească necontrolat, să devină un pericol pentru oameni. Există flexibilitate în Directiva Europeană care le permite autoritățile naționale să ia măsuri. Iar măsurile ce pot fi luate sunt în primul rând măsurile de prevenire, de protejare a turmelor de oi spre exemplu, a stupilor de albine. Sigur, pot exista și ”urși problemă” care vin să caute mâncare în sate sau orașe, cum s-a și întâmplat. Și în aceste cazuri există măsuri care se pot lua. Spre exemplu, mutarea gunoiului din locul unde vin urșii sau eliminarea altor surse de mâncare. În ultimă instanță, când aceste măsuri nu sunt suficiente, având în vedere că (n.r. în România) ursul este într-o stare de conservare bună, Directiva Europeană permite uciderea animalelor. Așadar, în anumite condiții e posibil să fie omorâte un anumit număr de animale. Acest lucru trebuie decis de autoritățile naționale, care trebuie să gasească justificarea pentru o astfel de măsură, precum siguranța oamenilor, protejarea recoltelor sau a animalelor. Această măsură (n.r. uciderea animalelor) trebuie, însă, să fie ultima variantă, mai întâi trebuie apelat la prevenție. De asemenea, este important ca oamenii care suferă pierderi să fie compensați. Există suport financiar la nivel european. Fondul European de Dezvoltare este un instrument foarte folositor”, a explicat oficialul de la Bruxelles.

    Acesta a subliniat clar că numărul de animale care trebuie vânate este decis de fiecare stat membru în parte și nu de factorii de decizie de la Comisia Europeană. ”Acest număr ar trebui să fie decis la nivel național pe baza cercetărilor științifice care să arate că ucigând un anumit număr de urși nu va fi afectată conservarea populației de urși. Noi (Comisia Europeană n.r) ne  implicăm în sensul că facilităm dialogul între comunitățile de vânători, fermieri și ONG-uri care au îngrijorări în ceea ce privește acestă problemă. Dar nu se poate nimeni aștepta ca pentru a pune pe picioare o înțelegere finală să fie nevoie de prezența oficialilor de la Bruxelles. Soluția trebuie să fie găsită la nivel local”, a mai punctat Nicola Notaro.

    Vă reamintim că pe 3 august, ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, declara că Ordinul privind intervențiile pentru carnivorele mari, respectiv urși și lupi, care ar permite ”intervenții de urgență” asupra a 350 de urși anual, va fi semnat pe 8 august 2017. Ministrul, care nu a mai făcut ulterior precizări pe acest subiect, insista atunci că nu este vorba despre uciderea a 350 de urși în fiecare an (140 de urși pentru ultimele cinci luni ale anului), ci despre operațiuni complexe de relocare a urșilor, operațiuni ce se pot  finaliza cu ”intervenții la urgență, în cazul în care ursul atacă direct omul”. „Pe 8 august vom semna Ordinul de ministru privind intervențiile de urgență pentru carnivorele mari, respectiv urși și lupi. Înseamnă că nu se dă cotă de vânătoare — repet, nu se va da cotă de vânătoare — ci numai cotă de intervenție. Există cota de intervenție la urgență, în cazul în care ursul atacă direct omul și se întâmplă ceva, sau cota de relocare, în care ursul atacă gospodăria omului de mai multe ori, dar nu atacă direct omul”, a explicat ministrul Mediului.

    Sursă: www.rfi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor