Ştiri agricole

Daniel Constantin: Fondurile pentru fermele de familie, disponibile din 15 iunie

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că fermierii vor putea să acceseze banii europeni destinați fermelor de familie din 15 iunie. Solicitanții au la dispoziție proiecte gratuite.
Cât despre bani, vorveni din mai multe surse.

‘’Va fi o componentă nerambursabilă care diferă între 40 şi 60%, componenta de contribuţie proprie va fi asigurată prin fondul de creditare, iar partea de de garantare va fi de asemenea asigurată de către stat. Fermierul nu trebuie decât să ia proiectul care va fi şi acela gratuit’’, a declarat Constantin într-un interviu acordat Agerprs.

Acesta spune că ministerul pune gratuit la dispoziția solicitanților patru tipuri de proiecte. Nu mai trebuie decât ca fermierii să meargă la oficiul judeţean al Agenţiei de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit, unde se depune proiectul. Agricultorul mai trebuie să vină să-l semneze apoi după ce a fost evaluat şi aprobat.

‘’Din cele patru proiecte tip, unul va fi pentru creşterea bovinelor pentru lapte, iar pe zona de horticultură cred că vor fi două proiecte tip, respectiv pentru culturi în spaţii protejate şi în câmp, însă nu le vom exclude şi pe celelalte. Cine vrea să vină cu un proiect propriu poate să aplice fără nicio problem’’, a precizat Constantin.

Solicitanții vor avea la dispoziție fonduri europene în valoare de 50 de milioane de euro, în timp ce fondul de creditare asigură peste 100 de milioane de euro. Ofcialii de la Agricultură se așteaptă ca banii să ajungă pentru înființarea a circa 1000 de ferme, număr care depinde însă de capacitatea şi de proiectele care se vor depune.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!