• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SURA DE STEPĂ – rarisimă în fermele din România, VEDETĂ LA TÂRGUL AGRALIM

    agrointeligenta.ro -

    Sura de stepă este una dintre rasele de vaci de lapte care au cunoscut cândva o mare popularitate, însă acum sunt greu de găsit în ferme. Târgul Agralim de la Lețcani Iași este prilejul pentru a vedea exemplare cu genetică excepțională din efectivelul total de circa 50 de capete de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu din județul Iași.

    La Târgul pentru fermieri Agralim 2017, între exemplarele de taurine expuse au fost și două vaci din rasa Sura de stepă. Miranda și Mandinga au reușit să atragă imediat atenția vizitatorilor pentru că prezența acestor bovine a devenit rarisimă la evenimentele agricole.

    Fiecare din cele două exemplare au venit însoțite de o veritabilă carte de vizită cu detalii legate atât de originea lor, cât și de performanțele în lactație.

    Despre Sura de stepă am vorbit cu unul dintre cei mai reputați zootehniști români – Vasile Pachițanu care ne-a mărturisit sincer: ”Personal, mă închin în faţa acestui monument al naturii – rasa SURA DE STEPĂ”.

    ”Din vremuri străvechi a existat în gospodăriile noastre ţărăneşti, o rasă de taurine renumită odinioară până în primele decenii ale sec. al XIX-lea şi care s-a menţinut cu rezultate satisfăcătoare la producţia de lapte carne şi muncă, rasa autohtonă Sura de stepă”, a declarat specialistul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Rezistența pe care a dezvoltat-o rasa Sura de Stepă este surprinzătoare: ”Crescută în libertate atât vara cât şi iarnă, în contact nemijlocit cu elementele naturii, a căpătat însuşiri excepţionale de rusticitate, de rezistenţă şi sobrietate, rasa naturală rămânând însă în stare de primitivitate cu producţii modeste. Acestă rasă primitivă a fost baza, factorul esenţial care a servit ca mediu pentru introducerea raselor străine perfecţionate, dar totodată mai pretenţioase la hrană şi întreţinere – prin încrucişare de absorbţie totală”.

    Rasa Sura de Stepă stă la baza celor mai multe rase autohtone din țara noastră, spune Vasile Pachițanu. ” Sura de stepă a ocupat întregul areal al României (provinciile istorice), având varietăţile: Moldovenească – cea mai răspândită şi care reprezintă tipul cel mai caracteristic al rasei Sură de stepă. Atunci, era bună de lapte, de carne, dar calitatea principală a Surei de stepă era aptitudinea pentru muncă (jug); varietatea Bucşană ialomiţeană, transilvăneană, dobrogeană. Rasa de munte – Mocăniţa, care a populat regiunile din Ardeal, Banat, Bucovina. Fenomenul de absorbţie cu rasele Brună şi Simmental a dus la dispariţia în totalitate a acestor varietăţi”, a mai arătat Pachițanu.

    ”Am convingerea că într-o zi, în România, va exista o structură bine organizată, aşa cum există în toate ţările civilizate, care va avea ca prioritate păstrarea printr-un program genetic a raselor rustice şi în curs de dispariţie, rase care se identifică cu istoria poporului român şi începuturile zootehniei în România”, speră Vasile Pachițanu.

    În aceste zile, la Lețcani se desfășoară cel mai mare târg pentru fermieri din zona de nord-est a țării și nu numai. Evenimentul reunește pentru 200 de companii din agribusiness și este organizat de AB Plus Event în parteneriat cu clusterul AGROferma, cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Lețcani. Târgul Agralim este deschis până duminică, 24 septembrie!


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!