• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea alunelor de pământ, o afacere profitabilă și în România

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea alunelor de pământ (Arachis hypogaea) este o idee de afacere cu profit pe suprafețe mici. Ușor de cultivat și fără mari pretenții pentru tehnologia care trebuie aplicată, alunele de pământ sunt o cultură de nișă care nu pune probleme celor fără experiență în agricultură.

    De la prelucrarea terenului pentru cultivarea alunelor, la semănatul arahidelor, îngrijirea lor și mai apoi recoltarea, alunele de pământ nu dau bătăi de cap cultovatorilor. O mare atenție trebuie acordată perioadelor de semănat și de recoltat, dar și uscării alunelor.

    Cât despre prețul alunelor de pământ, acesta este suficient de mare pentru a asigura un profit chiar și pentru o plantație pe suprafețe de câteva sute de metri pătrați.

    Cultivarea alunelor de pământ: Plantație în județul Dolj

    Cătălin Călugărițoiu este un cultivator din comuna Bratovoești, județul Dolj, care a pornit afacerea cu alune de pământ din simplă curiozitate pentru această cultură. El a declarat că și-a început activitatea în urmă cu aproape 4 ani și a pornit de la 10-15 cuiburi, iar în prezent a ajuns să cultive pe 2.500 de metri pătrați iar planul său pentru 2018 era de a-și dubla suprafața din 2018.

    Sămânță de alune de pământ primită gratis

    ”Materialul săditor l-am obținut din întâmplare, soția mea a mers la niște consăteni care aveau alune de pământ, a luat o mână de alune și în loc să o mănânce a băgat-o în buzunar și am plantat-o lângă fasolea noastră în jur de 10-15 de cuiburi. Ce a ieșit am pus anul trecut și ce a ieșit anul trecut am pus anul acesta, deci este sămânță proprie” a declarat pasionatul de agricultură.

    Cum trebuie să fie solul pentru alunele de pământ

    Tehnologia de cultură a alunelor de pământ nu este una scumpă, iar solul de care au nevoie alunele este unul mai nisipos. Pregătirea terenului pentru cultivarea alunelor include aratul, discuitul și o trecere cu motocultorul frezat. După aceste lucrări, cultivatorul ne-a declarat că a făcut rigole similare cu cele de la cartof, iar alunele au fost puse în aceste rigole, plantate și astupate apoi cu o sapă.

    Cultivarea alunelor de pământ: Semănat în cuiburi sau rigole

    Alunele de pământ se pot semăna și în cuiburi. ”Eu înainte de a planta am căutat pe internet, nu sunt așa de multe informații despre alunele de pământ sau lumea nu dă informațiile așa că a trebuit să învăț singur din mers. Toată lumea era cu semănat în cuiburi, dar eu având o suprafață mai mare de grădină, nu aveam timp să stau să pun alune”, a explicat cultivatorul de ce a mizat pe cultivarea diferită a alunelor de pământ.

    Schema de semănat pentru alunele de pământ

    În metoda de cultivare de la Dolj, schema de plantare a alunelor este de 55 de centimetri între rânduri și 25-35 de centimetri între plante. ”De anul viitor vreau să măresc distanța între rânduri, ca să le pot acoperit. Ele periodic trebuie acoperite cu pământ după ce încep să înflorească. Cum se bagă rarița printre cartofi, trebuie și la aluni la fel pentru că principiul lor este simplu: ele înfloresc afară normal, iar floarea formează ca un fel de săgeată care intră în pământ și aceea formează alun. Iar dacă nu ai spațiu să acoperi cu pământ pe lângă ele, multe dintre alune vor muri dacă vor rămâne la suprafață. Anul viitor vreau să vin între rânduri cu minim 60-65 de centimetri ca să pot băga motocultorul să pot băga rarița să le astupe și mai bine față de ce fac eu cu sapa, scutind totodată și timp”, ne-a explicat Cătălin Călugărițoiu strategia pe care o aplică pentru cultivarea alunelor.

    De precizat că alunele de pământ sunt plante leguminoase care au rol de fixa azotul în sol la fel ca mazărea sau fasolea. Arahidele se pot cultiva alături de plante companion precum rădăcionoase – morcov sau pătrunjel, sfeclă, spanac, culturi care se recoltează înainte ca lăstarii de alune să se înfigă în sol. A se evita cultivarea alunelor de pământ ce ceapă, usturoi sau plante care le pot urmbri, afectând dezvoltarea tecilor cu arahide în sol.

    Când se seamănă alunele de pământ

    Perioada în care se seamănă alunele de pământ, epoca de semănat, depinde mult temperaturile din primăvară. Arahidele se recomandă să fie plantate în intervalul 1-15 aprilie. ”Eu le-am pus un pic mai devreme anul acesta, la început am crezut că am greșit, dar nu am greșit până la urmă au răsărit, mai greu dar asta pentru că în primăvară a fost foarte frig. Este vorba și de temperatura solului, dacă solul se încălzește se pot planta că nu au nimic, în jurul datei de 15 aprilie trebuie plantat, plus sau minus acum că este 10 sau 20, în funcție de cum se prezintă vremea în acea perioadă”, a explicat Cătălin Călugărițoiu.

    Irigarea plantelor de arahide este recomandată

    Alunele de pădure nu sunt o cultură mare consumatoare de apă, dar se recomandă irigarea plantației cu alune pentru a spori potențialul de producție al plantelor: ”Nu au nevoie de apă cum au nevoie tomatele, ardeii, însă cum a fost anul acesta călduros, le-am irigat de câteva ori pentru că în zona noastră este foarte cald. Se spune că aluna merge și fără să fie irigată, deși eu nu recomand”.

    Ce fertilizarea este nevoie pentru alunele de pământ

    Cultura de alune de pământ pe care o cultivă Cătălin Călugărițoiu nu se bazează pe îngrășăminte chimice, nici pesticide astfel că toată producția sa este 100% naturală. ”Nu am făcut analize de sol, dar îngrășăminte chimice nu aplic, am dat doar gunoi de grajd, cum pun în fiecare an în toată grădina. Nu le-am stropit cu nimic pentru că nu există așa ceva. Am mers și la fitofarmacii și am întrebat ce boli ar putea să aibă, dar nimeni nu știe nimic, oricum până acum nu am avut probleme cu ele”, a mai explicat cultivatorul.

    La alunele de pământ, perioada de vegetaţie până la recoltare este de 120-150 zile, în funcţie de soi şi de condiţiile climatice.

    Recoltare alunelor de pământ, o lucrare de toamnă

    Recoltarea alunelor de pământ este destul de dificilă și se face numai manual. ”Nu cred că există un utilaj pentru recoltare pentru că la alune se apucă vrejul, se trage în sus și toate capsulele de alune sunt legate, după care trebuie scoase cu mâna. Data recoltării este în funcție de plantare, dar să fie în intervalul 15 septembrie-15 octombrie, nu mai târziu pentru că dacă intră în perioada de ploi este greu cu uscatul lor după. Anul trecut eu le-am scos puțin mai târziu, bine le pusesem așa cum am citit pe internet, le-am pus după 15 aprilie și a trebuit să le scot după 10 octombrie și atunci au apărut și ploile. Nu am avut ce face, trebuiau scoase și mi s-au stricat foarte multe pentru că nu am putut să le întorc” a mai declarat agricultorul.

    Uscarea alunelor de pământ, o provocare

    Uscarea alunelor de pământ este o provocare pentru cultivatorii fără experiență. ”Cel mai bun uscător pentru ele este soarele, pentru că dacă se usucă încet la soare este una și dacă le usuci forțat e alta. Ele se usucă cel mai bine la umbră, nu trebuie nici expuse la soare pentru că până la urmă pierzi embrion și anul viitor nu le mai poți planta dacă vii și le prăjești la soare. Recoltatul se face foarte ușor fiind zonă nisipoaseă, după aceea trebuie să stai la umbră și să le desfaci, încerci să le scoți fără codițe, că ele au codițe cu care sunt legate”.

    Cât costă să înființezi un hectar de alune de pământ

    Investiția într-o plantație de alune de pământ diferă în funcție de ce deține deja cultivatorul. În cazul doljeanului, care a pornit cu un pumn de arahide primit gratis, el și-a calculat că în afară de munca depusă pentru lucrări, a plătit numai apa de irigat și carburantul cu care a alimentat motocultorul.

    Prețul alunelor de pământ

    Sămânța de arahide este reprezentată de alunele de pământ care nu sunt procesate, prăjite. Prețul unui kilogram de alune este de 30-40 de lei, iar achiziționarea se poate face de pe internet, de la mici producători precum Cătălin Călugărițoiu.

    Unde și cum poți vinde alunele de pământ în România

    Producția de alune de pământ este unde mulțumitoare având în vedere investiția mică în raport cu suprafața cultivată. ”La cei 100-150 de metri pătrați recoltați acum și am avut producție de 20-30 de kilograme de unde am scos prima dată, am pus undeva la 1 kilogram de sămânță în primăvară. Ele ca volum par mari, dar sunt foarte ușoare, nu sunt așa de grele. Nu știu dacă e rentabil să se pună pe suprafețe mari pentru că nu există piața de desfacere. Dacă aș merge într-un supermarket și le-aș spune că vreau să vă aduc alune, să zicem că pun o suprafață mai mare de un hectar sau două hectare, pe noi nu ne bagă nimeni în seamă, ei le aduc de afară”, și-a mărturisit agricultorul nemulțumirea pentru piața de desfacere și de temerea de a se extinde prea mult încât să nu își poată valorifica toată producția.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    O mare fabrică românească de pâine a fost cumpărată de străini Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana