• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RAPIȚA – ÎNTRE ÎNTORS ȘI SEMĂNAT!

    Horia-Victor Hălmăjan -

    În jurul datei de 10 septembrie, am auzit o vorbă de duh…tehnologic: un fermier din judeţul Teleorman spunea că la acea dată întorcea și semăna rapiţa. Și nu întotdeauna pe aceeași solă!

    Epoca de semănat se stabilește în funcţie de condițiile climatice locale și de caracteristicile fiziologice ale hibrizilor. Soiurile utilizate înainte de 1990 trebuiau să acumuleze 800-900 oC (∑t > 0 oC) sau 400-450 oC (∑t > 6 oC) (Bîlteanu 2001). Pentru realizarea acestui proces, semănatul trebuia încheiat în 10, 15 sau 25 septembrie, depinde de autori.

    O dilemă pe care trebuie să o rezolve frecvent cultivatorii de rapiţă în ultimii ani este alegerea momentului semănatului. Înainte, sau după ploi?

    Semănat după ploi

    Constantin Frâncu de la KWS, descrie însă într-o manieră proprie, cu umor fin și acid, importanța epocii de semănat: „nu mai există „prea devreme”. O semeni la orice ploaie din iulie- august -septembrie și apoi îi dai cu regulatori de creştere o dată la 10 zile până la primul îngheț, și între timp, fertilizezi cu amosulf și orice foliar cu microelemente”. Frâncu a surprins exact strategia fertilizării de toamnă, similară cu cea a dușurilor scoțiene: un tratament cu inhibitor, unul cu (bio)stimulator. Domnul Frâncu ne-a mai lămurit într-o altă privință: se seamănă oricând după ploi! Oricând însemnând totuși nu mai târziu de luna septembrie. Companiile de seminţe care au creat hibrizi cu creștere rapidă în toamnă sprijină această variantă, deoarece au „prelungit” epoca de semănat până la 30 septembrie (bineînțeles cu de la sine putere, sper că în urma unor experiențe riguroase). În anii trecuți am întâlnit cazuri când o răsărire rapidă și uniformă a avut loc la semănatul după o ploaie ce a căzut în jur de 20 septembrie, iar plantele nu au avut de suferit din cauza semănatului ușor întârziat, producţiile obținute fiind de 3-4 t/ha.

    Semănat în uscat

    În acest caz, răsare cine poate! Regula celor 3 de 8 la intrarea în iarnă (8 frunze, 8 mm diametrul la colet și 8 cm lungimea pivotului), a fost rescrisă pentru cei care vor producţii (mai) mari. modificarea cea mai mare este la lungimea pivotului, care trebuie să depășească 15 cm la intrarea în iarnă. Pentru aceasta, solul trebuie mobilizat pe adâncimi de 20-25 cm prin arătură sau cu lucrări fără răsturnarea brazdei.

    Deși arătura nu ar mai trebui să fie o opțiune importantă când solul este uscat, ea se efectuează „încă” pe 41% din suprafața semănată cu rapiţă în Franţa. Pe 42% se pregătește patul germinativ prin lucrările adânci pe verticală (lucrarea cu cizelul, cu combinatoarele grele, cu „decompactoare” cu organele active de tip „dinte” etc. până la 25-30 cm adâncime), pe 15% se fac afânări superficiale (până la 15 cm) și pe restul suprafeței de 2%, se seamănă direct.

    De aceea nu este de mirare că și în Romania, întâlnim toate cele variante.

    Câteva imagini sugestive, cu scurte comentarii.

    2017 Leo Andrei, Mavrodin judeţul Teleorman, semănat înainte de ploi, fără arătură, decompactor 25-30 cm

    Fără arătură, înainte de ploi
    Cu arătură, înainte de ploi. Nu s-a putut pregăti patul germinativ
    Semănat direct în miriște. Demonstrație făcută de AIDER la Vișina judeţul Olt
    Patrick Valmary (AIDER) arată că la semănatul direct, resturile vegetale nu trebuie să incomodeze semănatul și răsărirea plantulelor
    2013, 4 noiembrie arat, semănat după ploi
    Semănat înainte de ploi, cu arătură 2006
    Semănat după ploi, cu arătură 2006, aceeași solă. În primăvară nu se mai văd diferențele
    Crustă
    Plantulă „smulsă” dintr-o fisură
    Hipocotil foarte alungit, căutând lumina
    Crustă distrusă cu sapa rotativă
    Sapă rotativă

    Acest text este semnat de dr. ing Horia-Victor Hălmăjan, Senior Editor Agrointeligența și Conferențiar USAMV București, Facultatea de Agricultură – Departamentul Științele Plantelor


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!