Fermieri de succesŞtiri agricoleViaţa la ţară

NECAZUL fermierului ADRIAN BĂRDIGANU! Aceeași PROBLEMĂ o au și alți SUTE DE AGRICULTORI DIN ROMÂNIA!

Problemele cu care se confruntă fermierul Adrian Bărdiganu nu sunt o noutate. Sunt sute de fermieri în toată țara care reclamă aceleași piedici. Și aceleași probleme trenează de ani și ani de zile. Iar legislația continuă să lipsească, iar agricultorii sunt puși pe drumuri la finele cărora nu își găsesc mai niciodată dreptate, ci rămân doar cu paguba.

Pentru fermierul Adrian Bărdiganu din județul Brăila, eforturile de a obține producții bune nu depind de tehnologia pe care o folosește. Aici, unde a depins de el, a investit în utilajele de care are nevoie, folosește hibrizii cei mai buni și nu sare niciuna dintre verigile tehnologice. Și, totuș, la ferma sa cu 145 de hectare lucrate într-o zonă de luncă, lunca Călmățuiului, alții sunt factorii care îi știrbesc recoltele la hectar.

Aici am avut o cultură de rapiță înființată anul trecut în timpul optim, a fost semănată până în 3 septembrie. Au fost 100 de hectare de rapiță, chiar 100 și ceva, și nu au scăpat decât 27, dar nu din cauza răsăririi sau a altor probleme legate de vreme, ci din cauza atacului gâștei sălbatice. Au fost stoluri de sute de mii de gâște, am încercat noi cu pocnitori, cu momâi, efectiv nu am reușit. Ar fi însemnat să stăm zi noapte non stop pe câmp ca să gonim păsările sălbatice”, mărturisește fermierul.

La paguba provocată de gâștele sălbatice, Adrian Bărdiganu mai are un of. Și unul care îl apasă atât pe el, cât și pe alți fermieri din toată țara. ”Aici eu sunt cam izolat, în bucata aceasta, uitați-vă și dumneavoastră. Mai este cineva care a avut grâu 135 de hectare și în jurul meu sunt numai oi. Aceasta este altă problemă cu oile. Deci e rău, nu există lege. Îți intră în cultură, îl prinzi, vine poliția îi dă amendă, ajunge în instanță, îi anulează amenda sau îi dă muncă în folosul comunității – pe care nu o face, și nu ai cu cine să te cerți”, spune fermierul.

El spune că pentru a-și recupera paguba, trebuie să umble prin tribunale. Și chiar și așa, totul pare mai mult o pierdere de timp, căci legislație nu există să sprijine munca agricultorilor păgubiți. ”Trebuie să ajungi în instanță să plătești avocați, să plătești agent constatator de daune, plăteștit tot felul de taxe și în final tot nimic că nu are ce să îi ia. Ba nu sunt oile pe numele lui, ba le schimbă până ajunge la proces, e un fel de no man`s land în legislație pe chestia asta. Ei au totul de partea lor, noi nu avem nimic, te duci la primărie, te plânge – săracul de tine, dar, pe ei nu îi doare că ciobanii sunt din sat, au familii numeroase și sunt votanți. Nu prea mai interesează, nici pe ăla, nici pe ăla, adică îți dau dreptate, dar nimeni nu face nimic”, declară Adrian Bărdiganu.

Agricultorul din Brăila spune că a recurs la toate mijloacele pentru a-și căuta dreptate, dar și pentru a stopa fenomenul. ”Am venit și cu 112 și cu Jandarmerie. Nu ne apără pe noi nimeni în situația aceasta. Trebuie să ajung în instanță, ce să demonstrez eu în instanță că eu lucrez terenul. Nu se vede de la APIA? Nu se vede de la Primărie? Tot eu trebuie să le demonstrez pe toate, ceea ce este aberant”, explică agricultorul.

Problema culturilor distruse de turmele de oi nu este una nouă. Sunt sute, poate chiar mii de fermieri care reclamă din toată țara că pe terenurile lor cultivate, în care au investit, se intră cu turmele de oi, se calcă totul și, în urmă, nu rămâne nimic din cultura agricolă.

În continuare, legea este una care nu vine în spriinul fermierului păgubit. O situație similară cu cea în care producțiile agricole sunt distruse de animalele sălbatice. Nimeni nu plătește, agricultorul rămâne cu paguba. Iar ciobanii, cu oile îngrășate gratis, pe cheltuiala fermierului.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Sunt 5 (cinci) comentarii care confirmă și dezaprobă amploarea distrugerii culturilor agricole prin pășunatul abuziv cu oile. Este așadar unul dintre fronturile mai vechiului război româno – român… ținut multă vreme ascuns… O tăcere vinovată. O variantă contemporană a străvechii „Miorițe”… Care probează lipsa de coeziune, de respect și de corectitudine existentă chiar la talpa societății românești, spiritul de șmecherie și hoție descurcăreață, care ne situează diametral opus față de spiritul popoarelor civilizate, de pildă de spiritul japonezilor… de la care cei mai mulți suntem interesați să imităm doar artele marțiale…
  Este de remarcat faptul că toate cele 5 comentarii anti-pășunat abuziv sunt înregistrate în mai puțin de 17 de ore de la publicarea articolului.
  Dimpotrivă, până astăzi 5 februarie 2018, deci într-o perioadă de 4 luni, nu s-a înregistrat nici un comentariu împotriva gâștelor sălbatice, ceea ce ar indica faptul că atacul gâștelor sălbatice nu are nici pe departe amploarea națională a atacului oilor domestice dirijate de ciobani. În cazul pagubelor produse de gâștele sălbatice există de bine de rău o hotărâre a Guvernului (nr.1689/2008) pentru plata despăgubirilor. Mai mult, este aproape gata o hotărâre nouă, mai bună, care să înlocuiască H.G. nr. 1689/2008. Dar în cazul oilor stricătoare?!… Ce pot face fermierii ale căror culturi agricole au fost distruse de ciobani cu oile lor? Ați citit în articol ce pot face și cu ce rezultate!

 2. oile fac daune anuale mai mare decat valoarea lor,doar ca nimeni nu le calculeaaza,ba mai ii si pupa in fund pe oieri,care au doar ciobani fara carte de munca,fara conditii minime de trai, pe care ii trimit peste culturi in special iarna.pacat ca multi fermieri nici nu realizeaza daunele,iar tunsul oilor nu o sa ne duca nicaieri,in timp ce altii aung pe marte,noi tundem oi

 3. Ce zice ministrul Daia cu oaia lui ? Are vreo lege care sa reglementeze aceste abuzuri sau se preocupa numai sa-i subventionze la timp pe oieri fara acoperire legislativa ? Cred ca ar fi normal sa se reglementeze numarul de oi, porci, cai, vaci, etc. pe care-l poate creste un cioban in functie de terenul pe care-l are sau de spatiile si contractele pe care le detine de aprovizionare cu materii prime, concretizate cu facturi.

 4. Am fost la politie si mi-a recomandat ca , atunci cand il prind pe tarlaua mea , sa-i dau bataie cat incape dar fara martori. Mi-a spus ca nu are legea in spate pentru a ma ajuta . Ar trebui sa-mi explice cineva cum e posibil sa cresti 400 de oi , plus miei , pe 8 hectare de teren . La capitolul asta ii batem si pe francezi….

 5. Un sfat.
  Asa am pățit și eu.
  Cred ca ar trebui să dăm in judecata APIA ca le da subventii fara sa faca dovada ca detin teren unde sa pască .
  oile.DSV -ul ca nu ii controlează daca au sau nu croații.deci au sute de oi neînregistrat. Si primăria pentru ca nu interzice asunatul in locuri special amenajate si in plus le eliberează adeverințe pentru Alia.
  Să plătească statul daca nu isi fac treaba angajații lui.Ciobanii sunt ciobani si nu vor intelege niciodata ca trebuie sa respecte vecinii.Si până când vom ajunge să avem toti arme ca in america sa ne apărăm proprietatea statul răspunde de respectarea legii.

  1. Si la mine se întâmplă la fel an de an, in prima fasa calca pumont in continuare inainte si dupa ce a fos lucrate până când rămâne ca un drum, si dupa rasarire la recoltare.

Scrie un comentariu