Locuri de muncăŞtiri agricole

LAPAR cere MODIFICAREA LEGII ZILIERILOR! Cum s-ar putea SCHIMBA LEGISLAȚIA ACTUALĂ!

Foto: vremeanoua.ro

Angajați zilieri în fermă? Atunci sunteți la curent cu problemele pe care le ridică actuala lege care reglementează această muncă în sectorul agricol. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Laurențiu Baciu, solicită ca o serie de modificări să fie aduse de urgență Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat şi Legii nr. 52/2011 privind exercitatea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

”Muncitorii zilieri care lucrează ȋn agricultură fac parte din cea mai vulnerabilă pătură socială şi sunt ȋn acelaşi timp beneficiari ai ajutoare sociale plătite de stat. Deşi angajarea muncitorilor zilieri este reglemetată potrivit Legii nr. 52/2011, aceştia refuză munca cu ziua pentru că pierd ajutoarele sociale pe care le primesc în temeiul Legii nr. 416/2001”, se arată într-un comunicat remis de LAPAR către Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Muncitorii zilieri trebuie ȋnregistraţi ȋn registrul de evidenţă a zilierilor care se comunică ȋn extras către Inspectoratele Teritoriale de Muncă până cel târziu la data de 5 a lunii următoare pentru luna precedentă. De asemenea, impozitul de 16% reţinut fiecărui muncitor zilier se virează lunar la bugetul de stat, iar prin Declaraţia 205 se transmit analitic la ANAF datele de identificare pentru fiecare persoană ȋn parte, precum şi impozitul reţinut şi virat”, mai arată LAPAR.

Pentru acordarea ajutoarelor sociale, beneficiarii acestora trebuie să prezinte adeverinţe eliberate de ANAF privind veniturile impozabile realizate, iar periodic Agenţiile pentru Prestaţii Sociale verifică la ANAF veniturile realizate de beneficiarii ajutorului social aflat în plată. ”Ca urmare beneficiarii de ajutoare sociale care au realizat venituri impozabile din munca ocazională desfăşurată ca zilieri, pierd dreptul la ajutor social pentru perioada următoare şi sunt obligaţi să ȋl restituie pe cel considerat ȋncasat necuvenit”, arată liderul LAPAR.

Cum veniturile realizate din munca ocazională desfăşurată ca zilieri nu au caracter permanent beneficiarii acestora refuză să mai muncească ca zilieri, sau dacă acceptă să muncească cu ziua nu sunt de acord să o facă legal, nu vor să fie ȋnregistraţi ȋn registrul de evidenţă a zilierilor şi nu acceptă plata ȋn condiţiile legii, pentru că dacă sunt identificaţi cu venituri îşi pierd ajutoarele sociale.

Acest fenomen generează consecinţe economice şi sociale nocive după cum putem menţiona imposibilitatea desfăşurării activităţii pentru lipsa forţei de muncă ziliere, sustragerea de la plată a impozitului pe venit, ȋncurajarea muncii ȋn afara legii (munca “la negru”), degradarea stării materiale a celei mai vulnerabile pături sociale, ȋncurajarea acesteia să nu mai muncească, iar pe periodă lungă imposibilitatea acesteia să-şi depăşească condiţia. Fermierii sunt astfel obligaţi să-şi facă lucrările ȋmpinşi să accepte munca la negru şi, ȋncălcând legea, să rişte sancţiunile foarte mari prevăzute de Legea nr. 52/2011. Veniturile din ajutoare sociale sunt considerate sigure şi permanente, iar veniturile din munca cu ziua sunt ocazionale şi nu sunt considerate sigure de acest segment social. Ţinând cont de aceste aspecte considerăm că ar fi utilă modificarea legii şi exceptarea veniturilor din munca zilieră de la calculul veniturilor ȋn vederea stabilirii ajutoarelor sociale”, spun fermierii reprezentați în LAPAR.

Conform aceleiași surse, faptul că beneficiarii ajutoarelor sociale realizează venituri din munca ocazională nu este de natură să le schimbe pe loc starea de vulnerabilitate şi nu se poate presupune că nu mai au nevoie de ajutoare sociale, dar le poate ameliora nivelul de trai şi le poate schimba astfel modul de abordare faţă de muncă. ”Această excepţie ar fi o măsură justă şi pozitivă cu efecte profitabile pe plan economic şi social. Statul ar ȋncasa în mod corect impozitele pe venit din munca zilieră, fermierii şi-ar putea efectua lucrările asigurându-şi forţa de muncă de care au nevoie, s-ar consolida conştiinţa necesităţii muncii, mulţi zilieri ar putea fi ȋncadraţi permanent ȋn muncă, pătura vulnerabilă ar putea fi redusă şi ȋn acest fel ar putea scădea presiunea asupra bugetului public”, se mai arată în comunicatul de presă.

În acest sens dorim să identificăm o soluţie de ameliorare a acestei stări şi de modificare a legii în sensul exceptării venitului din munca zilieră de la calculul veniturilor ȋn vederea stabilirii ajutoarelor sociale, scop în care propunem completarea art. 8 alin (1) din Legea nr. 416/2001 cu această excepţie”, arată Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

O altă soluţie ar fi ca ajutoarele sociale să nu mai fie acordate celor apţi de muncă, ci doar acelora care au reală nevoie, care în mod evident nu pot munci, care sunt grav bolnavi, sau au o vârstă înaintată şi nu au nicio sursă de întreţinere a existenţei. ”Este complet nefiresc ca aceia care pot munci să trăiască din ajutoare sociale şi la fel de nefiresc este ca statul, odată ce le acordă ajutoare sociale şi acestora, să nu le permită să muncească prin suspendarea, încetarea şi rambursarea ajutoarelor”, arată Baciu.

Un alt aspect care priveşte strict Legea nr. 52/2011 este acela al simplificării modalităţii de înregistrare în registrul de evidenţă a zilierilor, în sensul că în ascesta să fie înregistraţi zilierii când s-au prezentat pentru prima dată la muncă, când li se face instructajul privind securitatea şi sănătatea în muncă. Înregistrarea zilnică a acestora în registru ocupă foarte mult timp în mod inutil.

Odată ce acestia s-au declarat apţi de muncă şi au fost înstruiţi privind securitatea şi sănătatea în muncă de la bun început, ulterior este suficient şă l-i se întocmească pontaj zilnic de câte ori se prezintă la muncă şi stat de plată unde semnează de primirea banilor. ”Procedura actuală de întocmire a registrului de evidenţă a zilierilor este anevoioasă, excesivă şi inutilă, îngreunând foarte mult activitatea beneficiarilor, motiv pentru care se impune a fi reformată, simplificată şi eficientizată în aşa fel încât să vină în sprijinul tuturor”, arată Laurențiu Baciu ca o concluzie a comunicării transmise Agrointeligența – www.agrointel.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Solutia este foarte simpla:eliminareea ajutoarelor sociale!Ditai huidumele stau degeaba si primesc de la stat mai multi bani decit un muncitor cinstit!FARA AJUTOARE SOCIALE este singura solutie pentru a revigora sectoarele productive din tara asta!

    1. Subventiile sunt ajutoare sociale ba chiar mai daunatoare econimiei sa nu se mai acorde bani ci cupoane cu imputuri. Atunci sa vezi cum se lasa impostorii de agricultura

  2. Ce NSSM ce ApIncd. vorbiti voi acolo in comuna la mine inclusiv mecanizatorii lucreaza la negru dar zilierii. Nimeni nu controleaza nimic autoritatile din comuna cunosc foarte bine ca se lucreaza la negru dar toti tac. Se lucreaza la negru un agricultura cam peste tot.

  3. Auzi dle la ei fermierii sunt saracii nevoiti sa lucreze la negru ca isi pierd asistatii sociali drepturile banesti. Din contra fermierilor le este mult mai simplu sa lucreze la negru . Sunt si fermieri onesti care au angajati permanenti nu i dau pe oameni in somaj iarna si ii platesc onest atat timp cat muncesc in campanie cat si stau iarna acasa. Dar sunt multi fermieri care folosesc doar munca la negru nu se gandesc ca fereasca Dzeu de un accident de munca sunt pasibili de puscarie. ITMul este principalul vinovat dr ce se intampla in agricultura lipsa controalelor sau trecerea cu vederea la multe nereguli. Cine incaseaza subventii trebuie sa aiba angajati permanenti.

  4. munca la negru ar trebui incadrata la crime impotriva umanitatii cum sa muncesti un om numai in campanie il platesti f prost apoi te stergi la fund cu el . mergeti in campanii pe ogoarele patriei si vezi in agricultura ca se lucreaza numai cu oameni la negru in timp ce fermierii se lefaie in masini luxoase vile si concedii prin strainatate.

    1. D-le ION nu vrei sa vii matale sa imi faci un lustru in timp ce eu beau apa calda in combina in campanie cand tu gandessti ca un pierzator de vreme si aducator de comentarii la ceea ce inseamna agricultura???

  5. Buna ziua! Doresc sa precizez faptul ca nu isi pierd ajutorul social decat pe perioada in care au incasat venituri din munca sezoniera. Primariile care cunoasc legea oamenilor sa aduca adeverinta de la societatea la care a lucrat precum ca afost o activitate sezoniera. Deci…….. documentativa si pe urma vorbiti!!!

Scrie un comentariu