• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O NOUĂ SUBVENȚIE de la stat. Ce DOCUMENTE TREBUIE SĂ DEPUNEȚI și unde se cere AJUTORUL DE 250 EURO/LUNĂ!

    Roxana Dobre -

    Subvenție acordată la cerere, de care pot beneficia și fermierii. Ajutoarele de stat care merg la producătorii agricoli vin în general de la agenția de plăți, pentru fermierii care lucrează terenurilor. Acum, agricultorii pot opta pentru o nouă subvenție acordată prin Agenția Națională pentru Ocupare Forței de Muncă (ANOFM) și anume câte 1.125 de lei lunar, echivalentul a aproximativ 250 de euro, pentru fiecare ucenic angajat cu contract de ucenicie, conform prevederile legale.  

    Agrointeligența vă spune tot ce trebuie să știți despre contractul de ucenicie dar și care sunt documentele pe care tebuie să le depuneți lunar la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.

    Trebuie să știți că puteți angaja în fermă ca ucenic orice tânăr/ă care are  16 ani și dorește să învețe muncind și să obțină, la final, o calificare. Angajator poate fi orice persoană fizică sau juridică ce are dreptul să angajeze forță de muncă pe bază de contract de muncă (chiar și persoanele fizice autorizate). ”Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale”, potrivit legii, cu mențiunea că prevederile din Codul muncii aplicabile contractului de muncă se aplică și celui de ucenicie cât privește încheierea/executarea/modificarea/suspendarea/încetarea sa.

    Atenție! Este important ca acesta să se încheie în formă scrisă și să fie înregistrat în cel mult 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă. De asemenea, el trebuie înregistrat în Revisal. Cât privește salariul, Legea nr. 279/2005 stabilește că ucenicul trebuie să primească cel puțin salariul de bază minim brut pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore, în medie, pe săptămână.

    Cum obțineți subvenția de 1.125 de lei

    Suma de 1.125 de lei se acordă pe toată perioada derulării contractului de ucenicie, respectiv cel puțin: 12 luni, dacă se face pentru nivelul 2 de calificare; 24 de luni, dacă se face pentru nivelul 3; 36 de luni, dacă se face pentru nivelul 4 de calificare (pentru nivelul 1 nu se mai face, în prezent).

    Ca să obțină banii de la stat pentru fiecare ucenic cu care are un contract, angajatorul trebuie să încheie o convenție cu agenția pentru ocuparea forței de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie (în perioada de probă nu se pot primi banii de la stat), conform HG nr. 855/2013 (normele de aplicare a legii). Pentru asta, angajatorii depun următoarele documente:

    „Verificarea și acordarea sumei cuvenite lunar conform art. 16 alin. (2) din lege (cei 1.125 de lei pe lună – n.r.) se efectuează în baza declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, depuse de angajatori potrivit prevederilor din Legea nr. 571/2003 (…) și a următoarelor documente care se depun la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București: a) un tabel nominal întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 (o anexă a HG nr. 855/2013 – n.r.); b) fișa de evidență zilnică a salariaților și statul de plată pentru luna respectivă, în copie certificată de angajator; c) raportul de monitorizare”, scrie în normele de punere în aplicare.

    Atenție! Documentele acestea trebuie depuse lunar, altfel suma nu se mai primește. Deci subvenția este încasatî lunar, numai dacă există justificare pentru acordarea ei (tocmai de aceea se depun respectivele documente lună de lună).

    Dacă angajatorul întrerupe contractul de muncă al ucenicului și-l dă afară (nu e necesar preavizul aici), el nu va mai primi banii respectivi. Atenție! Mai mult, va trebui să dea înapoi și sumele primite până atunci, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raportului de muncă.

    Mai mult, angajatorii pot încasa câte 1.350 de lei/lună (net), adică echivalentul a 300 euro/lună, pentru a stimula încheierea contracte de stagiu cu absolvenți de învățământ superior. Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate. Măsura va putea fi finanțată din fonduri structurale și de investiții și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj.

    Sumele din bugetul asigurărilor pentru șomaj destinate finanțării acestor măsuri vor fi alocate în limita bugetului aprobat pe 2017 și a estimărilor pe anii următori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, se va realiza din Programul Operațional Capital Uman.

    Citiți și:

     S-A VOTAT! MAI MULȚI BANI pentru FERMIERII care angajează UCENICI SAU STAGIARI!

    SPRIJIN pentru FERMIERII care angajează UCENICI SAU STAGIARI! Statul va acoperi CEL PUȚIN 250 DE EURO din SALARIUL LUNAR!

    Sursă selectivă: www.avocatnet.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului