Subvenţii APIA 2019

Daniel Ciobanu, LAPAR: Nu suntem de acod cu plafonarea plăților directe la 300.000 euro

apDaniel Ciobanu, membru în conducerea LAPAR, spune că fermierii români nu au nicio șansă la achiziția terenurilor în fața străinilor. El se plânge și de faptul că a devenit o obișnuință pentru guvernanți să ia decizii fără să consulte fermierii.

”Negocierile au fost făcute foarte prost, fără consultarea fermierilor..Nne-am trezit cu subvenții mult mai mici, cu taurinele in afara plaților naționale directe complementare (PNDC). Irimescu (n.red. – Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii) nu ne-a consultat pe PAC când s-a dus la Bruxelles..am aflat din presă”, a declarat la conferința LAPAR Ciobanu.

Acesta spune că membrii LAPAR nu sunt de acord cu plafonarea ajutoarelor directe la 300.000 euro, fermele mari considerându-se ”pedepsite”. Pe de altă parte, Ciobanu se plânge că una s-a discutat la aderarea la UE și alta se întâmplă acum, cu referire la convergența plăților directe, promisă pentru 2016, și care se va aplica abia în 2020.D

De asemenea, întârzierea constituirii Camerelor Agricole și lipsa cadastrului general – motiv pentru care băncile sunt reticente la finanțare – sunt alte probleme cu care se confruntă agricultura locală, susține Ciobanu.

Membrii LAPAR sunt preocupați și de noua PAC, mai ales în ce privește măsurile de înverzire.
Acestea prevăd diversificarea culturilor, conservarea pășunilor și managementul a 7% din pămîntul arabil al tuturor fermelor spre “zone de interes ecologic”, îmbunătățind fertilitatea solului, biodiversitatea și reducerea impactului asupra încălzirii globale prin reducerea folosirii pesticidelor și a fertilizanților chimici, rânduri de flori pentru insecte și alte măsuri prietenoase cu biodiversitatea.

.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!