• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul cu doctorat în sfeclă

    agrointeligenta.ro -

    Radu Taus este un fermier de 31 de ani din Brașov care cultivă sfeclă pe 80 he la Feldioara. Este cu adevărat un specialist în domeniu mai ales că teza lui de doctorat a avut ca temă chiar această cultură.

    Anul trecut, de exemplu, deși a fost secetă, fermierul tot a ajuns la o medie de 30 de tone la hectar.
    ”Media a fost de 30 de tone anul trecut, dar sunt și unele suprafețe de unde scoatem 50-60 de tone. În 2012, a fost secetă în zona noastră și aceasta s-a văzut în producție. Am avut noroc că a plouat puțin în octombrie, chiar înainte de recoltare și s-a mai hidratat sfecla, că altfel era mult mai rău”, a spus Taus.

    În ceea ce privește recolta din 2013, fermierul pare destul de optimist, chiar dacă altele sunt problemele acum.

    ”Sperăm la o recoltă bună anul acessta, dar, se știe cum e în agricultură: până nu ai grâul în hambar, nu e al tău. La noi la Brașov e bine. Încă ar mai fi ceva deficit de apă în sol, dar la Timișoara e jale. Pământul e îmbibat de apă din cauză că a plouat cu găleata”, a continuat Taus.

    Chiar dacă cultivatorul se plânge de nivelul subvenției (redusă cu 155 euro/ha până la 405 euro/ha) și de costurile în creștere la inputuri, Taus recunoaște că sfecla este una dintre cele mai rentabile culturi, mai ales că o vinde direct din câmp. Nu trebuie uitat însă că sfecla este o cultură pretențioasă, care trebuie ierbicidată la timp și lucru foarte important, trebuie respectată tehnologia. Iar când costurile pentru hectarul de sfeclă se ridică la 6.000-7.000 de lei, chiar nu-ți permiți să pierzi bani.

    ”Eu n-am spații de depozitare pentru cartofi, porumb sau grâu și nici n-am bani să fac unele. Asta e condiția dacă vrei să vinzi la prețuri bune. La cartof investiția este mare pentru că trebuie un depozit cu mediu controlat. La fel și la grâu. Avem noroc cu sfecla pe care o vindem din câmp”, a conchis Taus.
    Mai precis, norocul lui constă în faptul că fabrica de la Bod încarcă sfecla în camioane chiar din câmp, așa că scapă de grija transportului la procesator.

    Materialul a fost publicat în numarul din mai al revistei Agrointel.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români