Ştiri agricole

Ministrul Agriculturii spune că multe proiecte cu bani europeni ar putea să fie reziliate

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin spune că există riscul ca multe dintre proiectele contractate din fonduri europene să fie reziliate, dacă beneficiarii nu au o rambursare până în septembrie.

“Toate proiectele contractate trebuie să aibă cel puţin o rambursare până în luna septembrie, altfel le vom rezilia. Anul trecut când am fost numit ministru am găsit proiecte de 800 de milioane de euro care nu începuseră derularea şi care erau în pericol de a depăşi termenul până la care să înceapă prima rambursare, fiind în situaţia de a le rezilia. Multe dintre ele chiar au fost reziliate, iar în aceste zile mai studiem”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la conferinţa LAPAR.

Acesta a precizat că se întâmplă acest lucru şi din cauza diminuării capacităţii de evaluare a proiectelor la cele două agenţii de plăţi.

“Funcţionarii care evaluează proiecte sunt tot mai puţini. În 2010 s-a diminuat cu 10% personalul din agenţii, APIA şi APDRP şi de asemenea şi capacitatea de a evalua proiecte. Dacă vrem să punem o prioritate pe accesarea fondurilor europene trebuie să vorbim de întărirea capacităţii de evaluare a proiectelor respective. Astăzi, poate de aceea avem proiecte întârziate pentru că nu mai avem acel număr de personal. Pot spune că eforturile pe care le fac, sigur nu toţi funcţionarii, dar cel puţin aceea din agenţiile de plăţi sunt enorme”, a spus Constantin.

România a atras, până în prezent, aproape 5 miliarde de euro din fondurile europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), bani care au intrat efectiv în conturile beneficiarilor şi care au fost rambursaţi de Comisia Europeană.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!