• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SITUAȚIA PE JUDEȚE privind PLATA AVANSULUI APIA! Cine sunt FERMIERII CU BANII ÎN CONTURI și unde MAI AU DE AȘTEPTAT!

    agrointeligenta.ro -

    Situația oficială a plăților APIA din fiecare județ, fermierii au primit banii din avansul pentru Campania 2017! Agrointeligența vine în sprijinul agricultorilor din toată țara, care ne trimit numeroase întrebări privind situația plăților în zona lor. De precizat că foarte mulți producători agricoli au confirmat deja că banii au ajuns în conturi dar mai sunt și agricultori care nu au primit nimic. Situația plăților pe județe arată că sumele de bani au fost virate în mare parte fermierilor procentul de plată depășind în medie 80 la sută. Sunt județe unde directorii sau funcționarii APIA ne-au răspuns transparent și prompt la solicitare și le mulțumim pentru acest lucru. 

    Foarte important de menționat este faptul că funcționarii din județele de care aparțineți fac doar autorizarea la plată urmând ca plata efectivă să se facă la APIA Central.

    Iată situația plăților pe județe, așa cum ne-a fost comunicată telefonic marți, 7 noiembrie, și miercuri, 8 noiembrie:

    APIA ARGEȘ 

    ”Din fermierii pe care îi avem în legislație în anul 2017 sunt 23.078, din care eligibili sunt 21.668. Nu s-a pus problema să nu plătim deoarece noi ne-am încadrat întotdeauna în termenele stabilite de APIA Central și de Ministerul Agriculturii. Avem la centrul suport în momentul de față 3 dosare cu diverse inconsistențe. Până în momentul de față au fost plătiți 20.000 de fermieri dar vă putem comunica doar suma pe care o avem la momentul de față din baza de date, până la 25 octombrie,  când aveam 13.000 de fermieri cu 8 milioane de euro, dar astăzi suntem în 6 noiembrie deja, nu ne-a mai permis baza de date să putem vedea la zi numărul de fermieri plătiți și suma de bani”, ne-a Marius Stroescu director executiv APIA Argeș.

    APIA BRAȘOV

    ”Am plătit până acum 13.500 de fermieri și mai rezolvăm zilnic câte 20-30-50 de dosare care se califică în urma îndepărtării cauzelor pentru care au fost blocați. Pe fiecare fermier știm suma în parte, dar cumulat încă nu știm pentru că nu am primit feedback-ul de la Central. Sunt blocați cei din teledetecție care sunt 1.100, nu putem să îi plătim până când nu se deblochează toate motivele. Ne pregătim și pentru zootehnie iar din 16 noiembrie când trece timpul de retenție la vaca de lapte putem începe plata. Avem 1.427 de fermieri care au doar animale”, ne-a declarat Dorel Stânea, director executiv APIA Brașov.

    APIA BIHOR 

    ”Am preluat în campania 2017 un număr de 37.428 de cereri. Până la data de 4 noiembrie inclusiv aveam fermieri aflați pe lista de plată 29.920, iar suma 122.108.700. Începând cu data de 16 noiembrie se va da drumul și la plata SCZ bovine, până la nivelul datei de 25 noiembrie cel târziu plata avansului va fi finalizat. Diferența de 7.508 sunt dosare care nu au fost încă autorizate la plată pentru unul dintre motivele: transfer de exploatație, fermieri care au numai animale dar care vor intra după data de 16 noiembrie, fermieri care sunt neeligibili și au sub 1 hectar, dar măsura de neeligibilitate o vom putea lua doar la plata finală, fermieri repartizați pentru controlul pe teren la care încă nu au fost definitivate rapoartele de control, fermieri care sunt repartizați pentru teledetecție, fermieri decedați fără succesiune și fermieri care nu și-au dovedit calitatea de fermier activ și cei care nu au prezentat documente de certficare, mă refer aici la agricultura ecologică”, ne-a declarat Florian Pavel, director APIA Bihor.

    APIA GORJ

    ”În județul Gorj au fost depuse 18.509 de cereri din care au fost deja plătiți în avans 13.008 de fermieri. Încă alți 2.027 de fermieri deja sunt autorizați la plată. Ca blocaje, adică fermieri cu probleme, în momentul acesta suntem în procedură de clarificare pe teledetecție, s-au primit rapoartele și urmează în primele zile să facem acele verificări. Avem 2.812 fermieri în control cu teledetecție, dar fermieri care, ați folosit cuvântul de blocaj, eu nu aș spune blocaj, eu aș spune, cei care încă nu sunt autorizați, sunt din două mari motive: rezolvarea controlului prin teledetecție și urmează azi/mâine ca aceste hărți să fie vizualizate”, ne-a declarat Constantin Negrea, director APIA Gorj.

    APIA DÂMBOVIȚA

    ”Dintr-un total de 24.605 cereri cât avem noi înregistrate la nivelul județului Dâmbovița am reușit să autorizăm la plată în avans 20.100 de cereri, iar fermieri care nu au primit avansul au fost cei care au avut o eroare în teledecție, nu s-a putut genera o formă finală dintr-un motiv mai mult tehnic. Fermierii cu sprijin cuplat, au avut o schemă de sprijin cuplat și fermieri cu sprijin cuplat și pe zootehnie, aceștia nu au primit avans, pentru că aveau o perioadă de retenție la animale, trebuiau să țină animalele acasă o perioadă până expira acea perioadă. 2.865 de fermieri avem cu probleme la controlul cu teledetecție, deja ne-au sosit rapoartele, le analizăm și restul sunt probleme cu fermieri care au animale”, ne-a declarat Oana Năstase,  purtător de cuvânt APIA Dâmboița.

    APIA NEAMȚ 

    ”Din 22.318 de fermieri eligibili s-au plătit la nivelul județului Neamț 22.086 până astăzi. Sigur că suntem pregătiți și pentru zootehnie, dosarele sunt instrumentate, sunt verificate pe control administrativ, așteptăm doar terminarea perioadei de reținere. Pentru ANT-ul pe sectorul zootehnic sunt blocate aproximativ 3.000 de dosare. Ele sunt plătite pe celelalte scheme, vor fi plătite, dar aici să vedem pe ANT-ul care nu știu dacă va fi plătit în 2017, dar pe vegetal intră la plată, nu sunt probleme”, ne-a declarat Mihai Dorneanu, director executiv APIA Neamț.

    APIA SĂLAJ 

    ”Pentru Sălaj, pentru campania 2017 avem 22.913 cereri, adică fermieri, din care 17.819 sunt deja cu deciziile emise și probabil și cu banii în cont. 4.616 sunt blocați pe diverse criterii și 478 sunt neeligibili pentru avans. Suntem pregătiți ca din 16 noiembrie să facem plățile pentru sprijinul cuplat pe avansurile de la bivolițe și taurinele de carne/lapte, cele care au retenție până în 15 noiembrie”, ne-a declarat Aurora Sabou, Şef Serviciu Autorizare Plăţi Sălaj.

    APIA VÂLCEA 

    ”Pentru plata avansului sunt eligibili 18.600 de fermieri și pe măsură ce se finalizează rapoartele pe teledetecție, intră toți la plată. Până astăzi sunt plătiți 18.200 de fermieri. Întotdeauna suntem pregătiți și mâine dacă primim ordin, la fel suntem de pregătiți și pentru zootehnie. Încă nu au intrat pe tranșele de plată pentru că nu s-a finalizat controlul administrativ”, ne-a declarat Denisa Elena Iacob, director APIA Vâlcea.

    APIA TULCEA 

    ”În principiu, toți fermierii sunt eligibili. Au fost o mică perioadă blocați fermierii care erau la control clasic și la control de teledetecție. Practic, acum cei care sunt la control clasic au intrat în autorizare, iar la control pe teledetecție suntem în curs de autorizare cu fermierii. Sperăm ca săptămâna viitoare să îi putem aproba pe toți care sunt pe teledetecție la plată. Mai rămân doar fermierii care nu au grupuri de plată eligibile pentru avansul respectiv, sprijinul pe zootehnie. Practic, la acest moment avem blocate 1.698 de dosare la plată pe diverse criterii de blocare din 9.976.7.958 de fermieri au fost plătiți până în acest moment. Bineînțeles că suntem pregătiți pentru 16 noiembrie și pentru zootehnie, atât timp cât vor fi stabilite niște cuantumuri, niște plafoane aprobate. În momentul în care se va stabili un cuantum, noi le putem autoriza, nu este nicio problemă”, ne-a declarat Ioan Gosav, director executiv APIA Tulcea.

    APIA MEHEDINȚI

    ”Au fost plătiți 19.000 de fermieri din totalul de 22.668 care au depus cerere de plată la APIA Mehedinți, în Campania 2017. Fermierii care nu și-au primit avansul încă au fost cei care au avut probleme la controlul prin teledetecție, aici fiind în număr de 1.600 de fermieri care au fost cu dosarele blocate din această cauză. Deja acum au loc întâlnirile cu fermierii, pentru că au venit rezultatele de la teledetecție. Urmează să li se comunice rezultatele și să se ia o măsură, urmând să fie și ei plătiți. Și mai sunt 2.000 de fermieri pe zootehnie. Până pe 16 noiembrie se face plata pentru sprijinul cuplat la ovine și caprine iar după această dată va începe plata și pentru sprijin cuplat la bovine, pentru că până pe 16 noiembrie după cum se știe am avut acea perioadă de retenție în care animalele nu au putut fi vândute”, ne-a declarat Cristiana Protopopescu, purtător de cuvânt la APIA Mehedinți.

    Vă reamintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat luni, 6 noiembrie, că suma totală autorizată la plată până la data prezentei, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 875,25 milioane euro pentru un număr de 727.214 fermieri care au depus Cerere unică de plată.

    APIA precizează că 604,73 milioane euro s-au autorizat la plată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 270,52 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național.

    De asemenea, agenția de plăți mai informează că în perioada 16.10.2016 – 06.11.2017, a autorizat la plată suma de 2,765 miliarde euro, din care:

    • 2,488 miliarde euro – Campania 2016 din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola), FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) + cofinanțare de la BN1 (Bugetul Național) și BN (Bugetul National)
    și
    • 276,83 milioane euro – Măsuri de piață și comerț exterior, Ajutoare de stat și alte reglări de plăți efectuate pentru Campaniile precedente.

    Mai mult, în această perioadă fermierii care s-au aflat la control prin teledetecție sunt chemați la centrele APIA ca să semneze raportul de control, întocmit de firma Gauss. Producătorii agricoli au și varianta de a refuza semnarea acestuia dacă rezultatele nu li se par corecte. Vestea bună este că situația începe să se deblocheze și pentru acești producători agricoli care nu au intrat la plata avansului începând din 16 octombrie.

    Din 16 noiembrie, agenția de plăți va demara și plata avansului pentru crescătorii de vaci și bivolițe, mai exact 70 la sută din valoarea Sprijinului Cuplat Zootehnie pe 2017.

    *Notă: Reporterii Agrointeligența au solicitat telefonic informații despre situația fermierilor plătiți în fiecare județ, însă numai declarațiile incluse în acest articol ne-au fost furnizate pentru publicare. În restul județelor fie directorii/purtătorii de cuvânt se aflau în teren, în ședințe sau audieri cu fermierii, fie nu au dorit să ofere informații, unii direcționându-ne cu solicitarea către APIA Central. 


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat