• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UN MILIARD DE EURO, fonduri pentru FERMIERI ÎN 2018. PRIMELE MĂSURI pe care AFIR LE PREGĂTEȘTE pentru ANUL VIITOR!

    Roxana Dobre -

    Foduri europene pentru agricultură în 2018: un miliard de euro pentru fermierii români, disponibili la începutul anului viitor! Din totalul de 8,1 miliarde de euro din Pilonul II de plăți, bani achitați din bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Ministerul Agriculturii împreună cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) își propun ca la începutul anului viitor să lanseze aproximativ un miliard de euro! Anunțul a fost făcut marți, 7 noiembrie, în fața Comisiilor reunite de Agricultură ale Parlamentului, de către secretarul de stat care se ocupă de activitatea celor două agenții de plăți, APIA și AFIR, Alexandru Potor!


    ”(…) Practic, cu lansările de la începutul anului 2018, România va fi una dintre primele țări, dacă nu poate chiar prima, care va încheia procesul de lansare a tuturor liniilor de finanțare pe partea de dezvoltare rurală. Pentru asta am luat câteva măsuri în avans, lucrăm deja de luni bune de zile. În 29 septembrie am avut comitet de monitorizare prin care am preluat liniile de finanțare care nu funcționau. Pentru că am constatat istoric, că dacă nu funcționează o linie de finanțare, nu are nici un rost să lași banii acolo și am mutat sumele către liniile care funcționează bine sau pe care le vom lansa la începutul lui 2018”, a explicat Alexandru Potor.

    Acesta a trecut în revistă și care sunt primele măsuri derulate prin AFIR care vor fi lansate în 2018. ”Dar pentru 2018 vă confirm faptul că vom lansa Măsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole componenta pentru cultura mare, dar și pentru zootehnie. Măsura 4.2 –  componentă pentru procesare în domeniul agricol, Măsura 4.3 pe partea de irigații cu o sumă extrem de importantă, aproximativ 270 de milioane de euro”, a mai spus specialistul de la MADR.

    Sprijin pentru fermieri pentru acoperirea primelor de asigurare – o premieră a anului 2018

    Pentru 2018 fermierii au parte și de o premieră și anume Măsura 17.2 sprijin pentru fermieri pentru acoperirea primelor de asigurare, pentru compensarea riscurilor în agricultură. ”Vom lansa în premiera Măsura 17.2 sprijin pentru fermieri pentru acoperirea primelor de asigurare, pentru compensarea riscurilor în agricultură. Mai avem și Măsura 14 de bunăstare a  animalelor, care a fost o măsură extrem de solicitată și suntem în discuții în momentul de față să finalizăm cu reprezentanții comisiei reactivarea acestei măsuri, precum și instrumentul fianciar de care s-a vorbit că urmează să fie dezvoltat de către domnul ministru Daea într-o comunicare ulterioară. Toate aceste pachete de măsuri, așa cum spuneam vor închide anvelopa financiară și după aceea ne vom concentra foarte mult pe partea de implementare în așa fel să nu ne apuce 2020 sau  2023, pentru că în următorii doi, trei ani trebuie să aducem toți banii în țară, 8,1 miliarde euro, cât avem în pachetul fianciar pe Pilonul II și bineînțeles în cazul APIA, acolo execuțiile sunt anuale pe plafoanele pe care sunt alocate. Foarte important, deși nu prea s-a vorbit, programul operațional de pescuit. Și aici ne concentrăm și facem eforturi importante să optimizăm cheltuirea acestor bani, pentru că România este una dintre țările care are mare potențial pe pescuit și acvacultură”, a mai punctat Alexandru Potor.

    România a inclus în programul său național de dezvoltare rurală 2014-2020 măsura 17.2 Fonduri mutuale (cheltuieli publice în valoare de 203 milioane euro), care oferă sprijin fondurilor mutuale, atât pentru crearea acestora cât și pentru compensațiile plătite de fondurile mutuale agricultorilor pentru pierderi economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, de boli ale animalelor sau ale plantelor, de infestare cu dăunători sau de incidente de mediu.

    Europarlamentarul (PNL, PPE), Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European,  este nemulțumit și atrage atenția autorităților de la București că măsura trebuia lansată deja. ”Cu toate acestea, până în prezent, măsura nu a fost încă lansată de autoritățile române. Lipsa posibilității de despăgubire creează presiuni foarte mari asupra fermierilor, indiferent de mărimea fermelor deținute. Fermierii trebuie să aibă șansa de a-și recupera investițiile, mai ales atunci când pierderile au fost determinate de factori externi. Autoritățile române trebuie să lanseze de îndată măsura privind fondurile mutuale pentru a putea acorda compensațiile agricultorilor pentru pierderile economice!”, a arătat Buda pe pagina personală pe Facebook.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat