• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PERIOADELE DIN AN în care NU AVEȚI VOIE SĂ DAȚI ÎNGRĂȘĂMINTE ORGANICE pe terenurile agricole!

  Roxana Dobre -

  Atenție, fermieri! Respectați aceste reguli pentru a nu pierde subvenția achitată de agenția de plăți! Producătorii agricoli care beneficiază de subvenții agricole trebuie să respecte o serie de norme de ecocondiționalitate. Printre aceste reguli se numără și perioada de interdicție pentru aplicarea gunoiului de grajd pe terenul agricol, conform documentelor APIA.

  Această perioadă este definită prin intervalul de timp în care temperatura medie scade sub valoarea de 5 C, iar cerințele culturii față de nutrienți sunt reduse și riscul de percolare/scurgere la suprafață a azotului este mare. Gunoiul de grajd se administrează de regulă toamna, la lucrarea de bază a solului (arătura cu întoarcerea brazdei), în conditii meteorologice favorabile, în special pe timp noros și cu vânt slab.

  Agrointeligența -www.agrointel.ro spune calendarul de interdicție a aplicării îngrășămintelor organice, potrivit Codului de bune practici agricole:

  -Îngrășăminte organice solide – teren arabilă și pășuni – 1 noiembrie– 15 martie (perioada de interdicție);

  -Îngrășăminte organice lichide – teren arabil – culturi de toamnă – 1 noiembrie – 1 martie (perioada de interdicție);

  -Îngrășăminte organice lichide – teren arabil – alte culturi – 1 octombrie – 15 martie (perioada de interdicție);

  -Îngrășăminte organice lichide – pășuni – 1 octombrie – 15 martie (perioada de interdicție). 

  De asemenea, fermierii trebuie să se asigure să nu depășească cantitatea de 170 kg azot/ha provenit din aplicarea îngrășămintelor organice pe terenul agricol în decursul unui an.

  În acest scop, exceptând cazurile în care este efectuată o cartare agrochimică (la laboratoare acreditate – cele județene ale OSPA sau la singurul privat acreditat, Cartagris – www.cartareagrochimica.ro) și se urmează schema de fertilizare recomandată în urma cartării, fermierii trebuie să urmeze un plan de fertilizare cu respectarea standardelor privind cantitățile maxime de îngrașăminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol prevăzute în tabelele 7.4 și 7.5 din Codul de bune practici agricole și să asigure o distribuire uniformă a îngrășămintelor pe terenul agricol.

  Reamintim că ecocondiționalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune (PAC) ce condiționează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale de respectarea de către fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de siguranță alimentară, de sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și de respectarea bunelor condiții agricole și de mediu.

  Potrivit legislației europene și nationale, orice fermier care solicită plăți în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pltătite prin APIA trebuie să respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plată și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției).

  Pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală se aplică cu prioritate cerințele specifice acestor măsuri, iar normele privind ecocondiționalitatea se aplică în raport cu angajamentele asumate în cadrul acestor măsuri.

  Atenție! Nerespectarea de către femieri a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere a plăților sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulți ani, după caz.

  De reținut că nu se aplică sancțiuni administrative pentru nerespectarea normelor privind ecocondiționalitatea fermierilor care beneficiaza de Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT), precum și celor care participă la Schema simplificata pentru micii fermieri (conf. art. 1, alin.(2) din Anexa 1 la Ordinul MADR nr. 999/2016).

  Citiți și:

  Cum trebuie făcută DEPOZITAREA GUNOIULUI DE GRAJD. Regulile care VĂ POT LĂSA FĂRĂ SUBVENȚIE!

  Fertilizarea corectă cu gunoi de grajd: Cum trebuie aplicat cel mai ieftin îngrășământ universal

  NOILE REGULI pentru FERTILIZAREA CU AZOT și GUNOI DE GRAJD A CULTURILOR AGRICOLE!

  FERTILIZAREA CU AZOT PRIMĂVARA

  EXCLUSIV! SINGURUL LABORATOR PRIVAT ACREDITAT unde se pot face ANALIZE DE SOL ȘI PLANURI DE FERTILIZARE valabile pentru APIA!


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare

  Ultimele știri

  Froo, lanțul polonez de supermarketuri s-a lansat în România. Ce relație va avea cu fermierii români Fermieri, mare atenție! Noi limite la micotoxine intră în vigoare de la 1 iulie Bursa cerealelor – fluctuații la prețul grâului. De la creștere spectaculoasă la stabilizare