• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SINGURUL LABORATOR PRIVAT ACREDITAT unde se pot face ANALIZE DE SOL ȘI PLANURI DE FERTILIZARE valabile pentru APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Decizie în premieră pentru politicile de bune practici agricole ce trebuie aplicate în fermele din România. Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă în exclusivitate modul în care fermierii își pot gestiona schemele de fertilizare pentru a obține cele mai bune producții agricole, apelând la o firmă privată, fără a încălca normele APIA.

    Vineri, 8 septembrie, în Ministerul Agriculturii a avut loc o reuniune a comisiei de acreditare pe marginea ordinului MADR nr. 966/2016. Este vorba de actul normativ care le permite și laboratoarelor private să se acrediteze pentru efectuarea analizelor de sol si a planurilor cu recomandari valabile pentru analizarea pragurilor de fertilizare, în special a celor care vizează fertilizarea cu azot.

    Dacă până acum numai laboratoarele de stat aveau autoritatea de a face analize pe baza cărora să se elaboreze scheme de fertilizare valabile la orice control al instituțiilor abilitate, în premieră, o companie privată a reușit să dovedească faptul că îndeplinește toate condițiile pentru a oferi acest serviciu. Drept urmare, societatea Cartare Agrochimică SRL (Cartagris Grup) a devenit primul furnizor de analize de sol pe baza cărora se pot elabora scheme de fertilizare care să corespundă nevoilor solului și să nu mai fie limitate de pragurile maximale la cantitățile de azot administrate pe parcursul unui an.

    ”Potrivit prevederilor art. 3 din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 966/2016, cu modificările și completările ulterioare, atestarea persoanelor fizice şi juridice care îşi manifestă intenţia de a efectua studii privind calitatea solului se realizează de către comisia pentru atestarea persoanelor fizice şi juridice, organizată în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În acest sens, în data de 08.09.2017, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a avut loc ședința comisiei pentru atestarea persoanelor fizice şi juridice, în cadrul căreia a fost atestată societatea SC Cartare Agrochimică SRL”, am primit confirmare oficială de la Ministerul Agriculturii în cursul zilei de ieri, luni – 18 septembrie.

    O parte din echipa Cartagris coordonată de dr. ing. Liviu Rădoi (foto: Facebook.com)

    Deși pe piață activează numeroase firme care au laboratoare și fac analize de sol, în luna iulie a acestui an Asociația Producătorilor de Porumb din România semnala faptul că singurele analize si planuri de fertilizare valabile erau cele de la laboratoarele de stat. Conform Ghidului Fermierului, la fertilizarea cu azot, pentru cultura de porumb, doza maximă este de 130 de u.a., pentru grâu 120 u.a. și la cereale de 100 de u.a. ”Nu putem utiliza o cantitate mai mare fără a risca o amendă. Singura posibilitate de a crește doza de azotat la culturile irigate și neirigate este reprezentată de efectuarea analizelor de sol agrochimice realizate de un laborator autorizat și care emite un plan de fertilizare. Laboratorul autorizat conform legii, până la proba contrară, este OJSPA Județean”, explicau la acea vreme reprezentanții APPR într-o adresă către Ministerul Agriculturii.

    ”Consideram că obligativitatea analizei de sol este corectă, dar autorizația ar trebui lărgită la cât mai multe firme specializate în realizarea acestor analize și dorim să ni se explice foarte clar cine este abilitat să facă ce, legat de analiza solului. Încă o dată, nu dorim să ocolim legea, dar cerem să ni se dea posibilitatea să respectam această lege”, mai spuneau fermierii din APPR.

    La momentul acestor discuții, societatea Cartare Agrochimică SRL (Cartagris Grup) era în procedură de evaluare, având un dosar depus pentru acreditare și conformându-se procedurilor legale. Acestea s-au finalizat vineri, pe 8 septembrie, la o ultimă ședință a Comisie de acreditare pe Ordinul MADR nr. 966/2016.

    Decizia a fost luată de specialiști din cadrul Direcției Generale Politici Agricole și Strategii din cadrul Ministerul Agriculturii, Direcției Îmbunătățiri funciare și fond funciar, INCDPAPM – ICPA Bucureşti și Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.). Nu în ultimul rând, din comisia de acreditare a mai făcut parte și un reprezentant al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

    Așadar, iată o informație de luat în calcul pentru toți fermierii care doresc să aplice scheme personalizate de fertilizare a pământului pe care îl lucrează și care își pot face acum mai ușor analiza de sol la Laboratorul Cartare Agrochimică. Numai schemele cu îngrășămintele administrate pe baza acestor analize – de la acest furnizor sau laboratoarele ICPA permit depășirea cantităților maximale la fertilizarea cu azot.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!