• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Secretul recoltelor-record la porumb, soia şi floarea soarelui, povestit de fermierul Cristian Martin

  agrointeligenta.ro -

  Pe vreme de secetă, utilizând sămânţă certificată şi cinci runde de irigaţii, la societatea Abraham Prod din Siliştea, judeţul Brăila, s-a obţinut anul trecut o producţivitate la soia de 4.500 kilograme la hectar, de aproape trei ori mai mare decât media la nivel naţional.

  Ferma agricolă din Siliştea utilizează de doi ani pentru culturile de soia, grâu şi porumb irigarea intensivă, folosind un sistem de ţevi cu tamburi. Numai anul trecut cheltuilile pentru irigaţii au depăşit suma de 100.000 lei. Cu toate acestea, administratorul societăţii, Cristian Martin (35 de ani), consideră că a fost o cheltuială cu folos. De profesie inginer mecanic, el a preluat în urmă cu 10 ani afacerea de la tatăl său care a fost inginer agricol.

  „Utilizăm irigaţiile intensiv. Anul trecut a fost un an cu probleme, extrem de secetos, însă noi am reuşit să obţinem recolte foarte bune la toate culturile. Irigaţiile, sămânţa de calitate certificată şi utilajele bune înseamnă surplus de recoltă. Din irigaţii vin recolte bogate”, spune Cristian Martin, administratorul societăţii.

  În condiţiile în care la nivel naţional, producția medie la culturile de soia a fost de 1.327 kg/ha, la Siliştea media a ajuns la 4.500 kg/ha, pe o suprafaţă cultivată de aproximativ 20 de hectare.

  “Pentru a avea o asemenea producţie am folosit cel mai bun soi de pe piaţă – B63, sămânţă certificată de la Pioneer. În plus, terenul a fost irigat în cinci runde. Deşi cheltuiala a fost mare, putem spune că am obţinut o recoltă extrem de bună într-un an de secetă”, a declarat Martin.

  La Siliştea, pe alte 40 de hectare din cele 180 hectare câte deţine ferma, se cultivă floarea soarelui. Productivitatea a variat în funcţie de hibrizii folosiţi. La această cultură nu s-au utilizat irigaţiile. Pe ansamblul suprafeţei cultivate, producția a fost de 3.000 kg/ha.

  La cultura de porumb, irigată intensiv în trei etape producţia de pe cele 30 de hectare a fost la fel de bună, media fiind peste 10 tone/ha. Pe anumite loturi s-a obţinut chiar 13 tone/ha. Sămânţa utilizată a fost achiziţionată de la Pioneer şi Monsanto. Toţi hibrizii folosiţi sunt convenţionali, nemodificaţi genetic.

  Şi la grâu, în anii buni, societatea din obţine producţii de 4-5 tone/ha.

  „Cu anumite soiuri străine, în principal franţuzeşti am obţinut pe unele loturi şi 7 tone/ha. Aportul hibrizilor de calitate e indiscutabil. Cât priveşte îngrăşămintele, de doi ani achiziţionez din străinătate. Sunt mai scumpi, dar la productivitate se vede diferenţa clară”, a precizat Cristian Martin.

  Suprafaţa totală agricolă deţinută de societate este de 180 hectare, teren fie în proprietate, fie luat în arendă. Cristian Martin, administratorul societăţii a declarat că deocamdată nu are în vedere extinderea suprafeţei cultivate şi îşi concentrează atenţia pe mărirea productivităţii.


  Te-ar mai putea interesa

  Producătorii de ulei din Bulgaria cer reluarea importurilor de floarea-soarelui din Ucraina La Banca de Gene de la Buzău se vor putea depista plantele modificate genetic Revolta fermierilor români: Ceapa din Ucraina a invadat piețele, în timp ce marfa noastră se strică EuroGrainExchange, 10-11 aprilie la București. România – Gazda Bursei Europene de Cereale Ministrul Barbu: În Vama Siret, cântarul nu funcționa. La 2 zile, CNAIR a anunțat că îl dă în funcțiune

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie