Ştiri agricole

Mai mulţi bani pentru tinerii fermieri

Tinerii fermieri ar putea beneficia de o creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare, atunci când presiunea financiară este mai mare asupra lor, afirmă Dacian Cioloş.

‘’Alături de măsurile din Programul de Dezvoltare Rurală venim cu această noutate şi de creştere a plăţilor directe în primii cinci ani după instalare pentru că am constatat şi când eram la minister că pe tinerii fermieri este o presiune financiară mare în primii ani de la instalare, când trebuie să ia credite de la bancă, când nu prea au cu ce garanta, cu tot sprijinul obţinut de la fondul de garantare, când băncile se uită după un venit sigur cât de cât. Ştiţi cât de sigur poate să fie un venit în agricultură şi atunci plăţile directe pot să fie un instrument care să faciliteze pentru tinerii fermieri accesul la credite, alături de acea primă de instalare din Programul de Dezvoltare Rurală’’, a spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în cadrul seminarului cu tema ‘’Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România’’.

Comisarul european spune că Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze subprograme pentru care se poate rezerva o alocare financiară din bugetul total pentru susţinerea restructurării anumitor sectoare sau pentru a acorda facilităţi la pachet unor categorii de agricultori. El se referă la suprograme pentru susţinerea producţiei de lapte sau a pomiculturii.

Cioloş a mai vorbit şi de posibilitatea acordării de ajutoare cuplate – acestea pot atinge până la 12% din pachetul pe plăţi directe – pentru legume, orez, sfeclă de zahăr, hamei, lapte, vaca de carne, fiind luat în calcul ;i sectorul fructelor.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!