• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FAMILIA care ÎȘI VINDE TOATĂ FERMA: ”Sperăm SĂ NE RECUPERĂM BANII și apoi SĂ NE VEDEM DE SĂNĂTATE”

    Andreea Elefterie -

    După ani de muncă și de investiții, o familie din județul Cluj a decis să vândă toată afacerea agricolă – o fermă cu 57 de capete de vaci de lapte și 20 de hectare de teren agricol. O veritabilă fermă de familie care, în contextul actual, nu mai reușește să facă față. Și nu pentru că nu ar produce lapte de calitate sau că prețul acestuia ar fi mic, ci pentru că oamenii nu mai găsesc ajutoare cu care să lucreze și să îngrijească animalele.

    Ana și Ion Constanța au o fermă de vaci cu 57 de capete în comuna Ceanu Mare din județul Cluj. Cei doi soți au decis ca după ani de muncă și multe investiții să renunțe la toate animalele și la tot ce au realizat până acum.

    Familia de clujeni s-a văzut nevoită decizia radicală de vinde efectivul de vaci și de a preda terenul din cauză că cei doi soți nu mai fac față volumului de muncă. Vârsta, dar și lipsa de forță de muncă în zonă au determinat clujenii să renunțe la cele 57 de Bălțate românești și negre, animale ce beneficiază și de sprijin cuplat, cu excepția a două dintre ele care au depășit vârsta eligibilă de 10 ani.

    Nu mai avem oameni angajați, soțul s-a îmbolnăvit și nu ne mai putem descurca. Nu găsim oameni la lucru în zona noastră. Avem o vârstă și nu ne mai putem descurca doar noi cu ele și nu ne mai găsim angajați în zona noastră. Avem 57 de capete și tineret de anul ăsta, de 2-3 luni. Sunt vaci de lapte, Bălțate românești și 11 sunt Bălțate negre. Animalele sunt sub 10 ani și sunt în Registrul Genealogic, exceptând una care a are peste 10 ani și o a doua care cade iar în anul ăsta de la sprijin pentru că face 10 ani. Avem numai vaci de lapte, în prezent vaci gestante avem 39, avem juninci, care ar trebui să se monteze acum în câteva luni și de anul ăsta avem 6 tineret”, a spus Ana Constanța pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    În 1991, când au decis să se axeze pe creșterea animalelor, soții Constanța aveau doar 4-5 vaci, însă cu timpul au reușit să investească și să se dezvolte. În ultimii ani, însă, firmele mari din zonă au atras toată forța de muncă bună, lăsând pentru fermieri persoane deloc pregătite pe care aceștia preferă să le țină cât mai departe de fermă, pentru a evita apariția unor probleme.

    Eu lucrez din 1991. Evident că nu am avut mereu efectivul de acum, am pornit de la 4-5 vaci. Am investit, am investit și am mai modernizat și noi și ne-am făcut sală de muls, dar nu mai putem. Ne pare rău, am investit foarte mult, nu știu dacă ne recuperăm banii, dar nu mai putem. În zona noastră sunt și multe animale și au deschis în Cluj niște secții care iau toți muncitorii, vine microbuzul și îi duce acolo. Ce le dă de lucru și ce lucrează nu ne putem închipui, nimic nu merge. Și ce mai rămâne ca forță de muncă nici nu are rost să-i mai aduci pe aici, să îți mai facă vreo minune, să strice un aparat sau să-ți nenorocească o vacă”, ne-a mai spus Ana Constanța.

    Crescătoarea de vaci din Ceanu Mare dă asigurări că afacerea pe care a scos-o la vânzare este una foarte profitabilă, obținând o producție de lapte bună, pe care o vinde la un preț destul de ridicat. Prețul ridicat se datorează și calității superioare a laptelui pentru care familia Constanța primește chiar și bonusuri, în timp ce crescătorii amatori care nu îndeplinesc condițiile necesare, primesc un preț simțitor mai mic pe litrul de lapte.

    Chiar nu mai putem face față așa, să le întreținem la o rație superioară, pentru că la noi e o zonă mai deluroasă, sunt foarte multe animale, nu găsim foarte mult teren să cultivăm cu lucernă și mai cumpărăm, dar noi suntem foarte mulțumiți de producție. Dar asta e, forța de muncă lipsește. Dacă nu se îmbolnăvea soțul și eu slabă, amărâtă, nu mai rezistăm…Copiii nu vor să vină la animale. Noi și vara asta am fost foarte mulțumiți de prețul laptelui, pentru că noi dăm printr-o cooperativă și avem sală de muls, îndeplinim toate condițiile, avem toți parametrii. Poate într-o lună de vară nu am avut proteina să avem bonus și avem celule somatice sau germeni, dar în rest, dacă noi am avut un preț foarte bun în vara asta, am fost foarte mulțumiți. Sunt alții care au numai lanțul de la gât și o găleată și nu au nici agregat de răcire, nu au nimic. Cum să aștepte preț mai bun? Prețul e în funcție de calitatea laptelui, de grăsime, de proteină, de celule somatice și de germeni. Noi am vândut și la 1,40 lei și la 1,45 lei, iar luna aceasta cu bonusurile, că noi dacă avem stat cum s-ar zice, avem bonus, în octombrie am fost la 1,6 lei/litru. Celor care dau cu 80-90 de bani/litru, le ies germenii 3-4 mii. În funcție de cum îngrijești animalul, ai și calitatea laptelui”, a explicat crescătoarea.

    Întreaga fermă de animale a familiei Constanța este de vânzare, cu tot cu utilaje și sala de muls cu 14 posturi. În plus, cei doi soți vor să vândă și terenul agricol pe care au culturi furajere.

    Mai avem un băiat care ne ajută și lucrează terenul agricol pe care îl avem. Dacă vindem animalele și o să ne convină prețul, o să renunțăm și la teren. Nu avem mult, vreo 20 de hectare, avem porumb siloz, punem lucernă, mai punem grâu furajer, toate pentru animale, nu punem alte culturi. Dacă putem, o să vindem tot. Noi vrem să vindem tot, să lichidăm tot. Degeaba vinzi 3 și îți mai rămân 40 sau vinzi 5 și îți rămân 60, nu scapi de muncă. Noi vrem să le vindem pe toate la 230.000 lei. Noi avem acte, vacile sunt înscrise în registrul genealogic. Noi putem să arătăm și când mulgem și cât lapte obținem de la ele. Bineînțeles că sunt și gestante, avem acum care trebuie să fete și ne oprim din muls. E un circuit, că nu poți să ai 3-4 luni lactație maximă și după aceea nu. Noi în caz că se poate face un târg să dăm toată ferma și este de acord, vindem și adăpostul și sala de muls și cu agregat de răcire și noi acolo avem curent electric separat de 380, este tras separat, nu este cu locuința. Noi putem face târgul și trecem curentul electric pe proprietar. Sunt persoane care ne-au întrebat unde ar duce animalele, sunt care și-ar face o fermă și nu au teren, nu au loc. La asta ne mai înțelegem. Ne pare rău dacă nu ne recuperăm banii, ce am investit în utilaje și în sală, dar nu mai putem. Să sperăm că ne recuperăm banii și să ne vedem de sănătate”, a încheiat Ana Constanța.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”