Creșterea animalelorŞtiri agricole

FAMILIA care ÎȘI VINDE TOATĂ FERMA: ”Sperăm SĂ NE RECUPERĂM BANII și apoi SĂ NE VEDEM DE SĂNĂTATE”

După ani de muncă și de investiții, o familie din județul Cluj a decis să vândă toată afacerea agricolă – o fermă cu 57 de capete de vaci de lapte și 20 de hectare de teren agricol. O veritabilă fermă de familie care, în contextul actual, nu mai reușește să facă față. Și nu pentru că nu ar produce lapte de calitate sau că prețul acestuia ar fi mic, ci pentru că oamenii nu mai găsesc ajutoare cu care să lucreze și să îngrijească animalele.

Ana și Ion Constanța au o fermă de vaci cu 57 de capete în comuna Ceanu Mare din județul Cluj. Cei doi soți au decis ca după ani de muncă și multe investiții să renunțe la toate animalele și la tot ce au realizat până acum.

Familia de clujeni s-a văzut nevoită decizia radicală de vinde efectivul de vaci și de a preda terenul din cauză că cei doi soți nu mai fac față volumului de muncă. Vârsta, dar și lipsa de forță de muncă în zonă au determinat clujenii să renunțe la cele 57 de Bălțate românești și negre, animale ce beneficiază și de sprijin cuplat, cu excepția a două dintre ele care au depășit vârsta eligibilă de 10 ani.

Nu mai avem oameni angajați, soțul s-a îmbolnăvit și nu ne mai putem descurca. Nu găsim oameni la lucru în zona noastră. Avem o vârstă și nu ne mai putem descurca doar noi cu ele și nu ne mai găsim angajați în zona noastră. Avem 57 de capete și tineret de anul ăsta, de 2-3 luni. Sunt vaci de lapte, Bălțate românești și 11 sunt Bălțate negre. Animalele sunt sub 10 ani și sunt în Registrul Genealogic, exceptând una care a are peste 10 ani și o a doua care cade iar în anul ăsta de la sprijin pentru că face 10 ani. Avem numai vaci de lapte, în prezent vaci gestante avem 39, avem juninci, care ar trebui să se monteze acum în câteva luni și de anul ăsta avem 6 tineret”, a spus Ana Constanța pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

În 1991, când au decis să se axeze pe creșterea animalelor, soții Constanța aveau doar 4-5 vaci, însă cu timpul au reușit să investească și să se dezvolte. În ultimii ani, însă, firmele mari din zonă au atras toată forța de muncă bună, lăsând pentru fermieri persoane deloc pregătite pe care aceștia preferă să le țină cât mai departe de fermă, pentru a evita apariția unor probleme.

Eu lucrez din 1991. Evident că nu am avut mereu efectivul de acum, am pornit de la 4-5 vaci. Am investit, am investit și am mai modernizat și noi și ne-am făcut sală de muls, dar nu mai putem. Ne pare rău, am investit foarte mult, nu știu dacă ne recuperăm banii, dar nu mai putem. În zona noastră sunt și multe animale și au deschis în Cluj niște secții care iau toți muncitorii, vine microbuzul și îi duce acolo. Ce le dă de lucru și ce lucrează nu ne putem închipui, nimic nu merge. Și ce mai rămâne ca forță de muncă nici nu are rost să-i mai aduci pe aici, să îți mai facă vreo minune, să strice un aparat sau să-ți nenorocească o vacă”, ne-a mai spus Ana Constanța.

Crescătoarea de vaci din Ceanu Mare dă asigurări că afacerea pe care a scos-o la vânzare este una foarte profitabilă, obținând o producție de lapte bună, pe care o vinde la un preț destul de ridicat. Prețul ridicat se datorează și calității superioare a laptelui pentru care familia Constanța primește chiar și bonusuri, în timp ce crescătorii amatori care nu îndeplinesc condițiile necesare, primesc un preț simțitor mai mic pe litrul de lapte.

Chiar nu mai putem face față așa, să le întreținem la o rație superioară, pentru că la noi e o zonă mai deluroasă, sunt foarte multe animale, nu găsim foarte mult teren să cultivăm cu lucernă și mai cumpărăm, dar noi suntem foarte mulțumiți de producție. Dar asta e, forța de muncă lipsește. Dacă nu se îmbolnăvea soțul și eu slabă, amărâtă, nu mai rezistăm…Copiii nu vor să vină la animale. Noi și vara asta am fost foarte mulțumiți de prețul laptelui, pentru că noi dăm printr-o cooperativă și avem sală de muls, îndeplinim toate condițiile, avem toți parametrii. Poate într-o lună de vară nu am avut proteina să avem bonus și avem celule somatice sau germeni, dar în rest, dacă noi am avut un preț foarte bun în vara asta, am fost foarte mulțumiți. Sunt alții care au numai lanțul de la gât și o găleată și nu au nici agregat de răcire, nu au nimic. Cum să aștepte preț mai bun? Prețul e în funcție de calitatea laptelui, de grăsime, de proteină, de celule somatice și de germeni. Noi am vândut și la 1,40 lei și la 1,45 lei, iar luna aceasta cu bonusurile, că noi dacă avem stat cum s-ar zice, avem bonus, în octombrie am fost la 1,6 lei/litru. Celor care dau cu 80-90 de bani/litru, le ies germenii 3-4 mii. În funcție de cum îngrijești animalul, ai și calitatea laptelui”, a explicat crescătoarea.

Întreaga fermă de animale a familiei Constanța este de vânzare, cu tot cu utilaje și sala de muls cu 14 posturi. În plus, cei doi soți vor să vândă și terenul agricol pe care au culturi furajere.

Mai avem un băiat care ne ajută și lucrează terenul agricol pe care îl avem. Dacă vindem animalele și o să ne convină prețul, o să renunțăm și la teren. Nu avem mult, vreo 20 de hectare, avem porumb siloz, punem lucernă, mai punem grâu furajer, toate pentru animale, nu punem alte culturi. Dacă putem, o să vindem tot. Noi vrem să vindem tot, să lichidăm tot. Degeaba vinzi 3 și îți mai rămân 40 sau vinzi 5 și îți rămân 60, nu scapi de muncă. Noi vrem să le vindem pe toate la 230.000 lei. Noi avem acte, vacile sunt înscrise în registrul genealogic. Noi putem să arătăm și când mulgem și cât lapte obținem de la ele. Bineînțeles că sunt și gestante, avem acum care trebuie să fete și ne oprim din muls. E un circuit, că nu poți să ai 3-4 luni lactație maximă și după aceea nu. Noi în caz că se poate face un târg să dăm toată ferma și este de acord, vindem și adăpostul și sala de muls și cu agregat de răcire și noi acolo avem curent electric separat de 380, este tras separat, nu este cu locuința. Noi putem face târgul și trecem curentul electric pe proprietar. Sunt persoane care ne-au întrebat unde ar duce animalele, sunt care și-ar face o fermă și nu au teren, nu au loc. La asta ne mai înțelegem. Ne pare rău dacă nu ne recuperăm banii, ce am investit în utilaje și în sală, dar nu mai putem. Să sperăm că ne recuperăm banii și să ne vedem de sănătate”, a încheiat Ana Constanța.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Dupa revolutie dadeai 1kg de lapte si luai 1 kg de motorina.Acum dai ogaleata de lapte ca sa iai 1 kg. de motorina.Daca statul nu fura producatorii prin tot felul de metode acum batea vantul prin blocuri si nimeni nu mai statea la oras.In strainatate merg tot de la tara care stiu sa munceasca si de aceea nu sunt muncitori agricoli.De la ora nu vine nimeni sa munceasca la tara fiindca sunt complet rupti de realitate si neimvatati cu munca.Ei sunt doar consumatori adica o povara pe putinii producatori.La tara strica totul porcii mistreti si de aceea tara este saraca si satele parasite.Nimeni nu ia nici un fel de masura.Pestele de la cap se impute.Noi romanii nu suntem capabili sa ne conducem incepand cu anul 1947.In 1947 la o populatie mai mica tara avea 7.500.000 vite iar acum cu atatea orase,birocratie,salarii ff mari la cei de la stat 30.000 lei/luna mai ales cei din justitie precum si pensii speciale tara are sub 1.000.000 vite.Eram micul paris atunci s 2 dolari =1 leu iar acum cu atata stinta si domni am ajuns cei mai de nimic in toate domeniile.Cei care nu produc nimic sunt de vina nu altcineva de suntem in aceasta situatie.De abuzuri si hotii de geaba te plangi.Si la ministerul agriculturii sunt tot consumatori adica dusmani ai producatorilor.Suntem condamnati!.0785946491

 2. Stimata doamna Gina,
  Problema fortei de munca este generala in Romania si DA, cauza se numeste AJUTOR SOCIAL. Ne-am mutat recent din oras, la tara, la munte, am construit casa, am cumparatmult teren si am infiintat o ferma cu de toate. Dar, desi exista muuuuuulti vecini buni de munca si fara loc de munca, noi nu avem oameni la lucru. Sau, daca avem, ne solicitat urmatoarele. Dau exemplu vara, pentru cosit:
  – 100 lei pe zi, adica de la 9.30 – 16
  – adusi si dusi inapoi cu masina
  – un pachet de tigari
  – gustare la ora 10 (adica doar ce au venit de acasa si or sa manance)
  – masa de pranz, care sa includa neaparat carne si desert. Pauza de masa este o ora
  – cafea la discretie pe tot parcursul zilei.
  Care este rationamentul celor cu asemenea pretentii? Daca eu, fara sa fac absolut nimic, primesc 600 de lei, cat ar trebui sa cer ca sa ma oun in miscare?

  Sincer, nou am incercat si le-am oferit tot ceea ce au cerut. Dar, dupa putin timp, li s-a parut ca este prea putin si au plusat…ca, totusi, statul ii apreciaza mai mult decat noi,oferindu-le atatia bani doar pentru ca…exista.

  Asadar, nu mai emiteti judecati de valoare fara sava documentati temeinic. E greu sa vezi realitatea doar navigand pe internet.

 3. Un zidar, zugrav sau alți meșteri îți cer 150-300 lei pe zi și nu lucrează zi lumină, nu merită și argatul din agricultură 150 lei?! Cu 50 de lei, 12-14 ore pe zi, sigur că nu mai vine nimeni, ciocoilor!

  1. Stimate domn Marc, noi am platit unui lucrator 2700 de lei intr-o luna plus un pachet de tigari zilnic, doua mese si cafea la discretie, plus transportul asigurat. Au avut de adunat fanul de pe deal si de asezat in capite. La final, ei nu au fost multumiti si au cerut mai mult. Pentru ca nu am fost de acord, au ramas acasa, asteptand ajutorul social. Din subventia pe car o primim pentru acele terenuri nu am mai rams cu mare lucru… Oare cu cat ar trebui sa-i platim pentru ca ei sa die multumiti si dvs. sa nu ne mai numiti Ciocoi???

 4. @Vasile M. nimeni nu zice să plătești muncitorul necalificat cu 1000 de euro dar nici nu poți exploata un om fără a fi angajat să îl muncești din zori până în noapte cu 40-50 de lei pe zi (fie vorba între noi fermierii nimeni nu plătește mai mult ) fără angajare.

 5. Și eu sunt in aceași situație. Am 30 vaci cu lapte și până la 50 tinerețe..renunț la ele că munca e inzadar ..muncim degeaba..nu avem nici un beneficiu..mai bine trăiesc astea cu ajutorul social

 6. Si cum poate cineva sa imi explice ca milioane de romani lucreaza in stainatate. Acolo numai sunt lenesi si hoti ? Acolo sunt respectati sunt platiti onorabil au conditii de munca f bune au un program de munca un concediu iar cand vor iesi la pensie o vor face onorabil. Democratia a fost inteleasa gresit de catre patroni care cauta sa i muncesti degeaba si non stop iar daca vociferezi esti lenes si hot.

  1. E simplu. Nivelul traiului agricultorilor în România nu poate fi comparat cu cel din alte state CIVILIZATE din Europa. De ce, știm cu toții dacă am trăit în România în ultimii 30 de ani. Din cauza asta sunt extrem de puțini agricultori care să își permită să remunereze angajații la nivelul European. Cat de respectat, ii respectă la statutul de angajat. Au o fișă a postului. Dacă și-o îndeplinesc, bine, Dacă nu, zboară. Nu stau de vorba cu ei, nu se injură, nimic. Așa e normal și civilizat. Dar își permit financiar să fie selectivi. Pe exemplul acesta de fermă concret, la o producție medie de 15 l lapte/zi (media producției BR în România, un preț mediu de 1.5lei/litru lapte (din spusele proprietarilor) și undeva la 20 vaci în lactație, veniturile totale ar fi de 6600 lei/luna ( groso modo), din care se scad cheltuielile (furaje, curent, apă, combustibil), în cel mai bun caz rămân 3000 lei/lună. La veniturile astea se adaugă reformele și viței care se vand, care nu aduc un plus mai mare de 1500 lei/ lună și subvențiile. În total ar ajunge la 7000 lei/luna. Dacă plătește un angajat cu 1000 euro, dumneata ți-ai bate capul pentru 2500 lei/ luna cu muncă, din care trebuie să iei utilaje, să faci investiții constant, responsabilități enorme, batăi de cap cu contabilitate și nopți nedormite?
   Vorbesc în cunoștință de cauză, sunt medic veterinar, am 2 ferme de acest gen din care am scos la maximul factorul uman. Există câte o singurâ persoană care se ocupă de fermă, iar remunerarea acestuia reprezintă procent din profit. E motivat și așa își dau interesul pentru calitatea vieții acelor animale și asupra producților acestora. Dvs. cu ce va ocupati, d-na Gina?

 7. Buna ziua,

  Nu am gasit anunt nicaieri cu ferma respectiva. Sunt interesat sa o cumpar. Ne puteti furniza date de contact, sau o modalitate prin care ii putem gasi pe proprietari?
  Cat despre d-na Gina, nu o spun in sens peiorativ, dar se vede ca nu ati avut niciodata de-a face cu munca din sectorul acgricol.

 8. Eu nu cred ca nu se gasesc muncitori. Problema majora este plata acestor oameni. Chiar daca in agricultura se lucreaza cu oameni fara scoala asta nu inseamna ca i putem trata ca pe sclavi. Au si ei drepturi au familii au nevoie sa fie angajati sa beneficieze de asistenta meducala gratuita sa poata iesi la pensie. Forta de munca exista plata este de vina . In agricultura sunt conditii de munca f grele se lucreaza sub cerul liber si acesti oameni trebuie remunerati pe masura. Patronul roman este avar si nu prea este invatat sa plateasca.

  1. Si muncitorul roman fara scoala e lenes si hot, daca nu stai pe langa oameni nu lucreaza mai nimic, trag chiulul. Si cum au ocazia cum fura de la motorina pana la scule, chei, suruburi, orice poate duce acasa ca asa I-a invatat comunismul, a spalat oamenii pe creier, le-a sters constiinta, I-a invatat pe toti ca trebuie “sa traiasca” de acolo de unde lucreaza.
   De aia pe majoritatea ii dau afara strainii dupa cateva luni si se intorc iar la patronii romani sa ii ia ca sa nu moara de foame.

Scrie un comentariu