FERMIERII UNGURI ne-au luat-o DIN NOU ÎNAINTE! Au primit DEJA RĂSPUNS POZITIV de la BRUXELLES. NOI MAI AȘTEPTĂM!
agrointeligenta.ro -Fermierii din Ungaria au luat-o din nou înaintea celor din România. Agricultorii din țara vecină au primit răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene unde au solicitat să li se dea aprobare de utilizare a tratamentelor cu neonicotinoide în campania agricolă din primăvara anului viitor. România nu a primit încă acordul UE pentru utilizarea temporară a acestor substanțe menite să protejeze culturile de porumb și de floarea-soarelui.
”Din informațiile pe care le are Asociația Producătorilor de Porumb din România suntem la curent că fermierii din Ungaria au primit deja derogarea pentru anul 2018. Derogarea venind suficient de devreme există astfel suficient timp pentru tratamentul industrial al semințelor. Conform informațiilor primite de la colegii fermieri din Ungaria, aceștia pot trata industrial semințele până în luna ianuarie 2018 și au dreptul de a utiliza semințele tratate până în data de 31 aprilie 2018”, arată președintele APPR Arnaud Perrein într-o adresă oficială transmisă Ministerului Agriculturii.
Solicitarea fermierilor APPR este de acordare a derogării pentru primăvara 2018 ”în cel mai scurt timp posibil pentru a exista posibilitatea realizării în termen a tratamentului industrial”.
”Dorim pe această cale să atragem atenția asupra faptului că Ungaria este unul din principalii producători de sămânță de porumb la nivel european și prin astfel de măsuri încurajează direct producerea locală de sămânță. Fermierii multiplicatori de sămânță din România speră să aibă și ei pentru primăvara 2018 acest avantaj competitiv”, arată Perrein.
În adresa APPR se remintește studiul realizat anul acesta în cadrul unui proiect de cercetare științifică al Asociației Producătorilor de Porumb din România – APPR în parteneriat cu cercetători ai INCDA Fundulea.
”Studiul a fost trimis către autoritățile decizionale din România. Rezultatele acestui studiu au fost transmise într-un raport științific atât către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale dar și către Comisia Europeană. Acest prim studiu științific independent a arătat impactul tratamentului semințelor cu neonicotinoide la cultura porumbului în România și a fost unul din instrumentele folosite de autoritățile locale și europene utilizate în discuțiile privind derogările acordate pentru fermieri până în acest moment. Considerăm că acest prim an de studiu științific independent a furnizat o parte din elementele necesare derogării de urgență și poate reprezenta un material util și necesar pentru primăvara anului 2018. (…) Considerăm că până în acest moment, MADR a fost alături de fermierii din România în ceea ce privește acest subiect extrem de important, apreciem faptul că am primit derogări încă din primul an al interzicerii acestor produse de tratament și sperăm că și pentru primăvara 2018 vom primi aceeași susținere. Vă asigurăm de toată susținerea APPR și vă informam că proiectul independent de cercetare științifica în câmp pentru cultura porumbului în ceea ce privește tratamentul semințelor și combaterea dăunătorului Tanymecus dilaticollis va continua și în 2018”, se încheie adresa APPR.