• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Reacții privind BLOCAREA SUBVENȚIILOR APIA. EMIL DUMITRU, PRO AGRO: ”Este DREPTUL FERMIERILOR să primească BANII DE LA 1 DECEMBRIE”

    Andreea Elefterie -

    Plata subvențiilor – o necunoscută pentru fermieri! Licitația pentru softul cu care ar urma să se plătească subvențiile fermierilor a ajuns într-un punct în care ițele s-au încurcat atât de tare că sunt șanse minime ca începând cu în ianuarie, APIA să mai poată vira fermierilor vreun leu din schemele restante aferente anului 2017. Un exemplu de schemă ”în aer” este plata pe înverzire, unde APIA nu poate achita drepturile fermierilor până la finalizarea licitației. Un lider important al fermierilor care a luat atitudine față de situația creată este Emil Dumitru, președintele Pro Agro!

    ”Nu cunoaștem dedesubturile întocmai cu privire la achiziția unui nou sistem informatic sau modul sau ce o fi el acolo, cert este că anul acesta avansurile la plățile directe au fost acordate la timp și lucrul ăsta se vede și în investițiile pe care fermierii le-au avut și în predictibilitatea sumelor pe care le-au obținut și este meritul major al funcționarilor APIA și al întregii conduceri a Ministerului Agriculturii”, a explicat Emil Dumitru în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Acesta a completat că partea care practic îi îngrijorează pe fermieri și liderii acestora este cea de blocaj în ceea ce privește licitația. ”Noi sperăm că așa cum s-a propus graficul de acordare a plăților regulare începând cu decembrie. Înțeleg că este în înverzirea o componentă care încă nu este dezvoltată. Poate fi realizată într-un termen rezonabil astfel încât banii care li se cuvin fermierilor noștri să intre conturile lor cât mai repede. Dacă în anii trecuți ele nu au funcționat așa cum ne-am dorit și asta era cauza pentru care nu se plăteau avansurile sau plățile regulare, anul acesta sistemul informatic a demonstrat că el a aproximat corect datele și s-au primit banii în termen, cu excepția câtorva zeci de cazuri sau mii de cazuri care au încă probleme litigioase cu Agenția și sper ca așa cum este prevăzut în graficul de acordare a plăților directe pentru suprafață și zootehnie să fie respectate. Nu cunosc situația exactă, dacă se blochează sau nu se blochează softul, pentru că practic acel soft probabil are nevoie de mentenanță și sunt firme care sunt înscrise la licitație ca să oferteze acest soft, motiv pentru care nu cred că e o problemă”, a mai spus Emil Dumitru.

    Semnal de alarmă pentru Comisia care se ocupă de achiziția softului

    Liderul Pro Agro a tras și un semnal de alarmă prin intermediul Agrointeligența -www.agrointel.ro pentru Comisia de acordare, de soluționare a contestațiilor și celor din APIA care se ocupă de achiziția propriu-zisă să soluționeze cât mai repede toate procedurile astfel încât să desemneze un câștigător care să se apuce de treabă cât mai repede cu putință, pentru că 1 decembrie este foarte aproape. ”Acum nu știu dacă se poate realiza atât de repede implementarea softurilor informatice, dar trebuie demarat pe cât posibil. Sigur că așteptările noastre, ale fermierilor, pentru că este un drept al fermierilor, sunt să se acorde plățile regulare începând cu 1 decembrie cât mai repede, pentru că un ban investit astăzi în agricultură, înseamnă mult mai mulți bani obținuți în sectorul nostru de activitate, mai multe taxe și impozite plătite la stat și mai multă dezvoltare a sectorului agroalimentar românesc. Eu mărturisesc că lucrul ăsta cu uite softul, nu e softul, e bun, nu e bun, nu este treaba noastră. Treaba noastră este să primim banii la timp și funcționarii să facă ca procedurile să fie cât mai rapide și lucrurile să intre într-o normalitate, inclusiv din punct de vedere al achizițiilor”, a conchis Emil Dumitru.

    Reamintim că potrivit unei dezvăluiri a jurnaliștilor de la Profit.ro, banii fermierilor sunt blocați în licitația de 100 de milioane de lei din care Profit.ro a aflat că a fost scoasă chiar firma ce a dezvoltat softul informatic cu care s-au plătit subvențiile agricole în ultimii 10 ani. Siveco România a fost exclusă de APIA din licitația lansată în luna septembrie, determinând compania să deschidă un proces la Tribunalul București.

    Informația privind scoaterea din joc a Siveco România a fost confirmată pentru reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro și de către oficiali din companie.

    Șeful APIA, Adrian Pintea, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. Singura referire la achiziția noului soft a făcut-o în Parlament când toată conducerea Ministerului Agriculturii s-a prezentat la Comisia de Agricultură pentru a prezenta un bilanț a activității din anul 2017.

    Deputații și senatorii prezenți la ședința extraordinară au putut adresa întrebări ministrului agriculturii, Petre Daea, legate de plata subvențiilor, accesarea fondurilor europene, susținerea zonei montane sau sistemul de irigații.  Una dintre întrebările adresate a vizat și activitatea agenției de plăți, mai exact sumele care sunt alocate pentru achiziționarea softului informatic care face posibilă plata subvențiilor, serviciu asigurat până la începutul toamnei de firma SIVECO.

    ”Ne-ați prezentat cifrele record înregistrare în acest an la diverse culturi dar am observat însă că este și un cost record la achiziționare pentru softul APIA. Deci este o sumă de bani alocată, eu am trimis către dvs. la minister o solicitare de informații și din răspunsul pe care l-am primit eu am evaluat un cost per ziua de dezvoltare a acestui soft de 1.500 de euro pe zi. Prețul pieței este de 400 de euro de aceea încerc să înțeleg de unde vine această diferență. Și aș mai întreba de ce o firmă care a fost amendată de Consiliul Concurenței (este vorba despre firma SIVECO n.r) mai are dreptul să participe la o asemenea licitație?”, au fost întrebările transmise de unul dintre deputații prezenți în Comisia de Agricultură.

    Ministrul agriculturii l-a ”delegat„ pe șeful APIA să răspundă la această întrebare iar explicațiile au venit prompt din partea acestuia. ”Atâta timp cât legea nu interzice nu a fost niciun fel de îngrădire pentru a participa la licitație. În ceea ce privește dezvoltarea sistemului informatic, în momentul de față sunt depuse trei oferte, Comisia formată este în plină evaluare a acestor oferte iar evaluare este de 25,75 de milioane de euro cu TVA dintre care 17,7 milioane sunt pentru dezvoltare iar 8 milioane pentru mentenanță. În ceea ce privește stabilirea prețului, acesta a fost stabilit de către un consultant extern deci nu l-a stabilit APIA și nici Ministerul Agriculturii”, a arătat Adrian Pintea.

    Citiți totul despre acest subiect aici: 

    BOMBĂ LA APIA! Compania SIVECO – EXCLUSĂ din licitația APIA! Cine vrea SĂ PUNĂ MÂNA PE SOFTUL CU BANII FERMIERILOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”