• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Războiul împotriva mafiei bio

  agrointeligenta.ro -

  Fraudele înregistrate astăzi pe filiera agriculturii biologice ating volume importante, măsurabile la scară internaţională, intersectând o reţea complexă de societăţi. Prezentând, în consecinţă, toate caracteristicile crimei organizate tradiţionale.

  Odinioară, pe vremea cunoscută sub numele de „cea bună”, se mai întâmpla câteodată ca un vreun agricultor sau vreun negustor bio să fraudeze ici şi colo. Oleacă de pesticide pe tarla, sau niscai ouă industriale – mai ieftine – printre ouăle bio. Şi trecea în general neobservat, iar volumele cu pricina nu erau importante.

  În Italia, fraudatorii filierei organice au depăşit demult acest stadiu. Recent, întregi grupuri profesionale s-au apucat şi ele să eticheteze „bio” volume considerabile de produse industriale, bazându-se pe o largă reţea de întreprinderi răspândite în mai multe ţări.

  Din aprilie, se ştie că Procuratura oraşului italian Pesaro, pe coasta Adriaticii, a deschis o anchetă nu asupra unuia, ci asupra a 23 de presupuşi membri ai unei reţele de fraudatori. Aceştia sunt toţi italieni, desigur, dar ei operează printre altele în Republica Moldova, Malta sau în Europa de Vest. Printre suspecţi apare chiar şi filiala moldovenească a unui organism italian de control al filierei bio, presupus în mod normal să dea în vileag şmecheriile fraudatorilor.

  Potrivit anchetatorilor, toţi suspecţii au luat parte la activităţi frauduloase consistând în furnizarea de certificate bio false unor furaje industriale din Republica Moldova şi Ucraina. Pentru a camufla parcursul acestor alimente, ei foloseau o reţea de cel puţin zece societăţi răspândite în mai multe ţări. Parchetul a confiscat deja 1500 de tone de porumb şi 30 de tone de soia în cadrul acestei afaceri poreclite Green War.

  În cazurile anterioare, era vorba despre produse industriale fabricate şi re-etichetate în UE. „Acum, produsul este fabricat direct cu eticheta bio, de exemplu în Republica Moldova, unde este certificat, înainte de a fi exportat şi comercializat”, explică procurorul din Pesaro, Silvia Cecchi. Această măsluire este presupusă să complice munca autorităţilor şi să le împiedice să descopere frauda.

  O organizaţie demnă de crima organizată

  Volume importante, fluxuri internaţionale de mărfuri, o reţea complexă de societăţi, organisme de supraveghere corupte şi profesionişti notorii – putem vorbi aici de „crimă organizată”, potrivit definiţiei date de grupul de lucru comun al justiţiei şi poliţiei germane în 1990. Până şi Paolo Carnemolla, preşedintele FederBio – o centrală care reuneşte producători, întreprinderi de transformare şi comercianţi din filiera bio din Italia – vorbeşte despre „crimă organizata”.

  Pentru acesta, astfel de malversaţii sunt posibile din cauza rateurilor repetate ale autorităţilor de supraveghere. Astfel, serviciul de represiune a fraudelor al Ministerului italian al Agriculturii era condus până cu câteva luni în urmă de către un om care acum este în curs de investigare pentru corupţie într-un caz fără legătură cu filiera bio. Ceea ce ridică îndoieli serioase cu privire la determinarea sa de a ancheta în legătură cu fraudele.

  Erau implicaţi şi funcţionari?

  Ministerul din Roma nu este încă împroşcat de caz. Este deja mare lucru. În Moldova şi Malta, situaţia este diferită. Preşedintele FederBio, Paolo Carnemolla, găseşte că este foarte curios că importurile către UE – şi deci prin urmare, trecerea de vamă şi controlul mărfurilor – tranzitează prin Malta, unde filiera bio este confidenţială. Potrivit acestuia, nu există nicio cooperare cu autorităţile moldoveneşti şi malteze în cadrul acestor anchete: „Noi nu ştim în ce parteneri putem avea încredere, şi ne temem că sunt implicaţi şi funcţionari locali”.

  Sursa: presseurop.eu/Die Tageszeitung

  Foto: newshopper.sulekha.com


  Te-ar mai putea interesa

  Principalele teme din agricultura ecologică de la nivelul UE, dezbătute la Madrid Cum se produce porumbul siloz bio, baza furajării vacilor de lapte din fermele Silvania Bio Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice Compost: tipuri, metode de obținere, folosire, beneficii Daniel Buda, europarlamentar: ”Suprafețele cultivate în sistem bio trebuie corelate cu capacitatea de absorbție a pieței!”

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)