Ştiri agricole

FERMIERII IES LA ATAC: ”Ne amenință că NE DAU VARA FOC LA GRÂU și că pun CEARĂ PE PORUMB să ne STRICĂM COMBINELE”

Val de plângeri ale fermierilor după ce Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat un articol despre oile care distrug tot mai multe culturi. Producătorii agricoli români reacționează și ies în față pentru a-l susține colegul lor, fermierul brașovean Gheorghe Boțoman, cel care a denunțat primul în spațiul public abuzul ce se petrece foarte frecvent pe terenurile agricole din România, în lupta cu oierii care distrug cu bună știință culturile, lăsând oile să pască libere, fără să îi intereseze consecințele.

După ce pe 4 decembrie, Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat un articol despre poziția luată de fermierul Ghoerghe Boțoman, președintele Federației Naționale Cartoful din România, privind fenomenul nociv al turmelor lăsate să pască pe culturile de toamnă, reacțiile nu au întârziat să apară. Nu doar că articolul respectiv a adunat pentru 40 de comentarii, dar s-a și viralizat printre fermieri ajungând la aproape 900 de share-uri pe Facebook. Nu puțini au fost fermierii care ne-au contactat și direct pentru a-și exprima nemulțumirea, dar și solidaritatea cu Gheorghe Boțoman și gestul lui de a denunța public o situație care ajunge, în multe ferme, să degenereze și să atingă un nivel uriaș al pagubelor.

Citiți și: 

CUNOSCUT FERMIER denunță UN ABUZ FRECVENT ÎN AGRICULTURĂ: ”Rog autoritățile SĂ INTERVINĂ!”

Dintre fermierii care au luat legătura cu noi, pe doi dintre ei îi cunoașteți și sperăm ca poziția lor, una identică cu a președinetlui Federației Naționale Cartodul din România, să ajungă și la urechile ministrului agriculturii, mai ales că în aceste momente, agricultorii se simt nu doar nedreptățiți, dar și uitați de oficialul care promovează intens sectorul oieritului, fără a face vreo referință la evidentele abuzuri pe care unii crescători le fac.

Între fermierii cunoscuți care au luat legătura cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro pentru a-și apăra drepturile se află și  Vasile Stanciu din comuna Băneasa, județul Galați, agricultor care s-a confruntat de mai multe ori de-a lungul timpului cu ciobanii care își aduc oile la păscut pe terenurile sale.

„Vreau să mă alătur domnului Gheorghe Boțoman, pentru că și eu sunt un fermier și aici exploatez peste 400 ha de teren arabil, într-o zonă unde sunt călcat de ciobani intens și aș apela la Guvern, la cei care pot să ne ajute, pentru că nu mai putem scăpa de această ciumă a ciobanilor. Ne amenință culturile, cum ai plecat de lângă ei, sar peste noi, ne amenință, chiar pun câinii pe noi, nu te poți apropia să-l fotografiezi măcar, să faci o poză cu el. Vreau să fie cunoscută această problemă foarte gravă la nivelul țării cu ciobanii, crescătorii de oi, care beneficiază de subvenție pe pășune, subvenție pe animal, dar nu fac nimic la pășune. Dacă le-ar face un inventar al furajelor pe care le au pentru iarnă, nu ar avea nici măcar jumătate din necesarul pe care îl au la oi. Pentru asta sunt forțați să ne distrugă culturile, să ne calce grâul, să ne calce rapița. Avem angajament Pachetul 4 -Agromediu. Ăsta ne distruge ce semănăm, rapiță, muștar. Ne amenință vara că ne vor da foc la grâu, ne vor pune ceară pe culturile de porumb, de floare, atunci când mergem la recoltat, să ne distrugă utilajele, eu având utilaje performante și foarte scumpe. Mă alătur domnului acesta care iese în față. Mari probleme, în toți acești ani de când mă ocup de agricultură, am făcut la reclamații la Poliție, încât când poliția aude de mine cred că se sperie, dar fără niciun rezultat. Tot ei au căzut deasupra, nu au avut nicio sancțiune. Poate le mai dădea câte o amendă așa, nu se știe dacă o plăteau”, a declarat fermierul.

Vasile Stanciu nu mai îndrăznește să apeleze nici la autorități în ultimul timp, pentru că din experiențele trecute a învățat deja că nu vor rezolva nimic. Fermierul speră totuși că Guvernul sau Ministerul Agriculturii vor lua măsuri și vor reuși într-un final să împiedice oierii să mai distrugă culturile și consideră de asemenea că numărul câinilor pe care ciobanii îi au ar trebui să fie limitat, cel puțin în cazul în care depășesc perimetrul stânii.

„(…) Conflicte am avut și recent. Acum îmi pasc culturile pentru care trebuie să iau bani pe Pachetul 4, terenurile pe care am pus muștar. Au pus cânii pe mine, nu puteam să mă apropii de ei, eram singur cu băiatul. Nu am mai mers la poliție, că în toți acești ani degeaba am mers la poliție. Am avut discuții cu ei, i-am rugat să înțeleagă. Pe cel care e aproape de comună l-am rugat, dar mi-a distrus. Văd că ministrul îi ține în brațe, zice că numărul de câini poate să-l stabilească ei. De ce să-l stabilească ei? Poate să aibă și 100 de câini dacă îi ține la stână, nu să-i ia cu ei ca să ne poată ataca. Noi nu avem nimic, cu ce să-i atacăm? Ei ne atacă, ne amenință. Să se ia o hotărâre la nivel de țară, să-i sancționeze și pe ei, să le taie subvenția. Iar referitor la pășune, ei stau cu animale multe pe pășune puțină, pentru că se spune să aibă minim echivalent de 0,3 unități vacă mare pe suprafață, dar maxim nu spune cât trebuie să aibă. Pășunile au ajuns un dezastru, că nu le îngrijesc. Au rămas ierburi din astea pe care nici măcar nu le mănâncă animalele. Sunt doi frați în jurul meu acolo unde am cel mai mult teren, doi frați de care nu poți să dai, că dacă sunt frați când întrebi cine a fost, spune că fratele. Să se ia la nivel de țară o hotărâre, nu se poate. Să ne omorâm? Să mă duc, să intru, să-l lovesc? Nici nu apuc să intru cu combina, că el e la spatele tău, amenințându-mă. Chiar printr-un fermier am primit amenințări. În campanie, stau pe câmp cu utilajele, cu rulotă, că e la 10 km de localitate. Am ajuns să ne fie frică. Trebuie o soluție la nivel de țară, nu se poate așa ceva. Consider că această subvenție pe pășune le-o dă degeaba, nu sunt controlați de nimeni, să vadă cum o îngrijesc, ce au administrat, dacă au distrus. Asta vreau, să sensibilizăm Guvernul, să îl sensibilizăm pe ministrul Agriculturii. Nu avem nimic cu ei, dar să hotărască. Pășunea are nevoie de refacere, nu înțeleg cu poate să pască tot timpul anului, nu pot să înțeleg asta. S-a ajuns până aici de frica lor, că au venit și au făcut gălăgie la Guvern și au ieșit în stradă”, a adăugat fermierul ce lucrează o suprafață de peste 400 de hectare.

Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți: ”Primăria ia subvenția și oile pasc pe culturile noastre”

Un alt agricultor nemulțumit de obiceiurile oierilor care nu suportă niciodată consecințele faptelor lor este Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Mehedinți. Acesta consideră ca problema nu o reprezintă ciobanii autentici care cunosc foarte bine ce au de făcut, ci cei care sunt doar proprietari de oi și își înființează o stână împreună cu alți proprietari. Nu de puține ori s-a întâmplat ca, deși oierii lăsau oile să distrugă culturile, tot fermierii să fie scoși vinovați pentru faptul că insultau ciobanii, fără ca aceștia din urmă să fie trași la răspundere pentru faptele lor.

„Sunt proprietari în zona de câmpie sau cel puțin cum este la noi, în sudul județului Mehedinți, au început să ia 15-20 de oi, formează o stână mai mulți și plătesc un cioban de pe aici care să le păzească. Primăria are 200 ha de islaz, dar absolut nimeni nu face nimic să-l curețe, să-l întrețină, subvenția o iau pe islazul ăla și sunt numai buruieni și oile pasc pe culturile noastre. Acum nu numai toamna. Ele pasc și porumbul când e mai mic, și floarea soarelui o distrug când e mai mică, și mazărea, grâul, rapița, tot. Nu avem voie să ne luăm de ei, pentru că s-a mai întâmplat ca proprietarii care muncesc pământul să se ia de ei și până la urmă tot ei au ajuns în instanță ca și vinovați, nu ciobanul, pentru că l-au insultat, nu l-au bătut cum au făcut unii. Că l-a insultat, săracul de el, dar el a distrus culturile și dacă ai făcut sesizare la poliție sau la primărie, spune că nu poate să evalueze, că nu e suma mare. Ba da, este. Mai ales toamna, culturile au răsărit, e umiditate mare în sol, cultura e distrusă de oaie, o bagă în pământ, o distrug efectiv. Distrug plantele pentru că oaia având o copită mică intră în pământul moale îmbibat de apă și a distrus cultura”, a explicat fermierul.

Agricultorul din Mehedinți așteaptă ca ministrul Petre Daea în mod special să ia măsuri în privința oierilor, nu doar să promoveze oile românești, considerând că acest lucru ar trebui să se regăsească pe lista priorităților ministerului.

„Trebuie să facem ceva, să facă până la urmă domnul Daea (ministrul agriculturii Petre Daea n.r). Dacă tot merge prin toată țara cu oaia să o promoveze, cu toate că sunt multe alte probleme în agricultură care ar trebui rezolvate și promovate, dar dacă vorbim despre sectorul oilor, să caute problemele – cine primește subvenția, să caute probleme proprietarul oilor, cel care are oi, ăla să-și îngrijească pajiștile. Și am văzut comentarii cum spuneau că noi, cei din sectorul vegetal, am arendat terenurile ca să le lucrăm. Dar cine îi oprește pe acești proprietari de oi să arendeze ei terenurile și să pască oile pe terenurile lor. Să vadă ce înseamnă să plătești o arendă arendatorului, să plătești impozitul pe terenul ăla și să mai faci și investiția, să faci credite pentru utilaje, pentru inputuri și să vină un nemernic să îți distrugă culturile. Adică trebuie să facem ceva, că altfel nu se poate. Dacă vor să aibă animale, să arendeze terenuri așa cum arendăm și noi, cei din sectorul vegetal și să le însămânțeze cu iarbă, cu fânețe pentru oi, pentru animale și să nu avem nicio problemă. Deci ăsta e punctul meu de vedere. Astea sunt prioritățile pe care trebuie să le puncteze Ministerul Agriculturii, ministrul agriculturii, să se vadă că rezolvă problemele. Noi știm că este sănătoasă carnea de oaie. Cui nu-i place, nu o mănâncă. Dar cum spuneam, ce facem cu sectoarele celelalte din agricultură? Le lăsăm așa? Sau e o strategie a lui ca să nu-și pună ciobanii în cap cu ce se întâmplă cu subvențiile pentru animale. Știe că cei care nu au animale primesc subvențiile și sunt subvențiile pe cap de animal, subvențiile pe pajiște. Aici trebuie să rezolve problema. Aici sunt problemele cu adevărat și proprietarii de oi, nu am nimic cu ciobanii, ciobanii care sunt la munte din tată în fiu, ei știu că nu trebuie să distrugă, dar au apărut astfel de proprietari de ei pe care nu îi interesează, sunt foarte mulți care au oi și au dat terenul în arendă și ei îi trimit”, a mai spus Cornel Stroescu.

Reamintim că Agrointeligența-www.agrointel.ro a adus în atenția opiniei publice cazul fermierului Gheorghe Boțoman, cel care conduce Federația Națională Cartoful din România care nu a mai putut tolera abuzurile și a răbufnit pe Facebook. Agricultorul a postat o imagine în care se vede cum o turmă de oi este lăsată să pască pe un teren unde abia a răsărit cultura însămânțată în această toamnă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


35 comentarii

 1. Nu ma bag dar ciobanii au dreptate sa va zic de ce :
  1. fermierii din goana asta dupa subventii au arat toate dealurile si pe ciobani i au inchis de nu pot trece dintr o parte in alta;
  2. fermierii se cred stapani pe niste terenuri care nu sunt ale lor;
  3. ar fi indreptatit sa dea in judecata proprietarul terenului ca fie vorba intre noi fermierii au contracte pe perioade foarte mari si multi din proprietari sunt decedati;
  4. daca tot fermierii fac gălăgie să plătească si imozitele la primării de pe acele terenuri nu mai zic ca pacalesc oamenii cu arenda infima de 400 kg de grâu in timp ce ei fac productii de peste 9000 de kg de grâu la ha;
  5. cel mai bine stiu ce se intâmplă in mediile rurale sunt primarii dar de frica pierderii unor voturi nu se amestecă si corect ar fi cine are trecute terenurile la APIA să plătescă si impozitele la primării;
  6. fermierii cheama ciobanii sa le pasca inverzirea 2 sa le vina lor usor de lucrat sau cheama ciobanii sa le pasca graul cand semanat prea devreme creste prea mult.
  In concluzie fermierii sa isi vada de lungul nasului si sa nu mai faca reclamatii daca nu sa isi puna paznici de camp sau sa ingradeasca terenurile. Pe timpul CAPului erau paznici de camp in permanenta pe teren angajati care acum benefeciază de o pensie dar dupa hahalerele de asa pârâţi fermieri nimeni nu o sa mai beneficieze de pensie.

  1. Te rog sa-mi lamuresti punctul 2 . Adica , daca tu inchiriezi un apartament de la cineva , eu pot intra peste tine asa , cand mi se scoala , doar pentru ca tu nu esti proprietarul de drept? Esti normal la cap? Oameni buni , eu stiu ca va ia valul si nu mai ganditi dar va rog cititi aberatiile pe care le-ati scris inainte de a posta ceva . Rad si copii de prescolar de tampeniile pe care le debitati .

 2. lasati naibii ciobanii si fermierii sunt toti niste evazionisti toti folosesc munca la negru primesc bani nemeritati prin aceste pomeni numite SUBVEntii . ce inainte lumea nu avea pamant si oi ? dar tot faceau si fara subvenii. acu au venit toti prostii si fac agricultura ptr aceste ajutoare sociale. sa i ia naiba pe toti.

  1. Ioan , eu am muncit 15 ani la straini ca sa strang un ban si sa-mi fac un rost in viata . Am adus tot banutul aici sa investesc in tara mea . Cum iti permiti sa blamezi tu ciobanii si fermierii cand tu habar n-ai cate tate are capra . Rautate de om ce esti , cand o sa crapi , de la invidie o sa ti se traga . Pentru tine , toti care au facut bani din agricultura sau zootehnie , i-au facut ca au lucrat la negru , au furat si au incasat subventii . Esti o nulitate ca multi altii care comenteaza aici fara sa aiba habar de viata lor .

 3. Da imprastiati ma porumb otravit dupa ce v-a rasarit cultura !. Tu o sa pierzi cateva sute de kg in acel an pe percela respectiva, dar el o sa piarda zeci de oi. Crezi ca mai vine a doua oara acolo….? Cine crezi ca o sa aibe piedere mai mare aa?

 4. Incepetisa puneti otrava pe camp in zonele vizate de oieri si veti avea surpriza sa ramaneti fara ei in scurt timp.Cat mai mult grau tratat amestecat cu furaje une sa manance pe indestulate .

  1. Domnule , eu am asigurate toate culturile . Dar de ce punem problema asa ? De ce Trebuie sa-mi fac eu gard pentru ca altul sa nu intre pe terenul meu ? De ce nu pot sa-i bag un plumb de 9mmm in cap ?

 5. Oile fac doar bine pamantului, il ingrasa natural ca si asa voi nu baga-ti azot asa ca va ajuta. Banii ii luati pe subventii asa ca trebuie si oaia ingrasata. Asta pt ca nu ii lasa-ti sa pasca dupa recoltare si ciobanii se razbuna. Asa este si la noi in zona dc nu ii lasi sa pasca dupa ce iti iei recolta se fac ei ai dracu si iti termina culturile. Dar sa fim seriosi poti sa ii lasi sa manance cu oile dupa ce recoltezi ca doar nu ari cu boii sau vreti sa luati subventii degeaba doar racaiti pamantul de 3cm si aruncati cativa saci de grau si nu va intereseaza productia ci doar subventia. Trebuie sa traiasca si oaia ca restul culturuilor mai regenereaza .

  1. Domnule draga , sa-i racaie palantul lui si sa arunce si el cu doi pumni de grau . Ca sa aiba unde paste , pe pamantul lui . Nu e treaba dumneavoastra ce fac eu cu pamantul meu si cum fac eu bani . Sunt alte servicii care se ocupa cu asta . Asa cum nici pe mine nu ma intereseaza daca dumneavoastra mancati cu mana sau cu furculita . Fiecare face ce vrea si cum vrea la el in curte . Ce nu intelegeti ?

 6. 90 la suta din oierii țării nu au teren agricol cu care sa acopere hrana animalelor pe care le dețin , de ce nu sunt obligați va pentru a primi subvenție sa facă dovada achiziționării de hrana? De ce noi avem 100 de obligații iar aceștia nici măcar una? Dl Daea bagă bani in bunăstarea distrugerilor noastre! Păcat!

  1. Stimate domn JHON.La comentar iul ce l-ai scris îmi permit să te întreb dacă știi ce înseamnă agricultură. Dumneata ai arat o tarla după ce a fost călcată de oi pe ploi.Distrugi plugul,scarificatorul.Ai jignit agronomii țării zicând că nu ne intereseaza producția.Un agronom care își respectă profesia îl interesează producția,performanța și apoi subvenția care noi o primim după un an de zile. Te rog să-mi dai exemple de culturi agricole care regenereaza.

 7. Ajutați-ne sa scăpăm de ciuma agriculturii românești, ăștia sunt mai rău decât bolile care ne ataca culturile! Sunt niște gunoaie de oameni cu care nu te poți înțelege sub nicio forma, iar dacă nu este așa cum vor ei ajung la amenințări! Legal nu suntem pârâți de nicio lege, ei sunt sancționați de poliție la Legea 61 cu amenda între 100 si 500 la nesupravegherea, penal nu pot fi Trași la răspundere pentruca spun ca le-au scăpat si nu exista intenție, trebuie sa-i acționez pe cale civilă si ne trebuie sprijinul primăriilor de multe ori funcționari incopetenti care mai mănâncă Dr pe la gunoaiele astea! Dl Daea ăștia sunt paraziții agriculturii, Treziți-vă!

 8. @Raluka M.
  Nu vreau sa intre turma de oi dupa ce recoltez din mai multe motive:
  1. Pamantul se taseaza. Ciobanul nu tine cont ca ploua, pamantul devine moale, il calareste cu oile non-stop odata ce l-ai lasat pe el. Zice ca nu sta ziua, dar intra noaptea sa le hraneasca, stau dupa el sa il verific? De ce imi trebuie asta
  2. Pamantul se umple de buruieni. Umbla oaia peste tot si mananca toate minunile si vine la mine pe teren si in fecalele lasate sunt si seminte de te miri ce. De ce sa fac asta cand eu ma chinui an de an sa tin terenul fara buruieni, dau vara cu glifosat de 1-2 ori pt intretinere ca sa vina oaia sa imi aduca buruiana.
  3.E drept, e si concurenta. Ciobanii primesc subventii pe terenuri fara sa miste un deget pe ele, pana in urma cu vreo 2 ani oamenilor din sat le convenea sa lase terenul parloaga, sa ia subventia si inca o suma de la cioban pe ha. Eu, care lucrez terenurile, nu imi permiteam sa dau arenda toata subventia PLUS acea suma de bani pe care o dadea ciobanul. Parloaga ramanea parloaga la cioban. Eh, acum nu se mai incaseaza subventie decat pe terenul LUCRAT si pe PASUNE dar nu pe PARLOAGA. Asa ca RAUS cu oile afara, duceti-le la pasune, nu pe trenurile lucrate de mine si de altii ca mine care au aceeasi parere.
  4. Resturile vegetale inseamna ingrasamant natural pt teren. De ce sa le manance oaia si eu sa trebuiasca sa bag bani in ingrasaminte NPK care nu sunt ieftine deloc.

  Concluzie:
  De ce sa iti ingras eu tie oile pe gratis? Si eu sa am numai minusuri?
  Si nu mai vorbesc ca daca le sustii turmele supradimensionate pt ce pasuni au, dupa recoltat si dupa ce ai semanat cultura urmatoare, orz, grau, ce crezi ca se va intampla din octombrie si pana in martie cand da iarba?

 9. Sunt intru totul de acord cu cele scrise in articol. Asa cum proprietarii de oi au iesit in fata guvernului pentru a li se permite contrar legii pasunatul pe timpul iernii, asa ar trebui sa facem si noi fermierii. Avem cateva structuri de reprezentare ale ferierilor la nivel national care vtebuie sa se bata pentru noi. Acum suntem la mana ciobanilor. pentru a putea avea subventie pe animale ar trebui sa faca dovada detinerii sub orice forma a terenului, pasune, faneata, asa cum si noi trebuie sa dovedim dreptul de utilizare asupra terenului, si platim arenda.
  Eu am aceasta problema in fiecare an pe tot parcursul anului.
  Sa pasunezi o pasune dupa ploaie este un dezastru, dar sa pasunezi pe o cultura de gra sau rapita dupa ploaie este o crima.

  1. Si eu m-am confruntat cu astfel de situatie ,pe terenul proprietate personala .Am filmat flagrantul si am depus la politie plangere .Nu a primit amenda nici ptr distrugere nici ptr ca au pasunat in perioada interzisa .Am aflat ca sunt persoane din adminisratia locala si mai sus care detin oi si intervin in favoarea ciobanilor . Asta se intampla in toata tara !Mi -a placut cum abordezi aceasta probema ,

 10. Si noi avem probleme cu ciobanii si oile lor, pe raza comunei Radaseni, Suceava. In 2015 i-am prins pe lanul de grau inainte de recoltare.I-am alungat si dupa aceea au sunat la 112 , precum ca am lovit ciobanul si i-am furat din buzunar suma de 750 lei. Am mai avut de mers si pe la politie sa dam declaratii si nenorocitii mai voiau sa le dau si 750 lei. Pur si simplu suntem disperati, rapita semanata pentru pachetul 4 au distrus-o.Noi fermierii suntem mult prea ocupati nu avem timp de procese..dar trebuie facut ceva.

 11. Este începutul unui scandal mare ce se va amplifica in timpul iernii.Este consecinta dezvoltarii unui sector fara sa impui reguli stricte.Pasunatul pe timp de iarna contravine masurilor de agromediu.Bunastarea animalelor sufera atata timp cat tu ca fermier,crescator de oi nu esti obligat sa faci dovada ca ai asigurata suprafata de teren pentru producerea de furaje necesare numarului de oi(proprietate,arenda,concesiune,etc)Politia locala ce are atributiuni stricte in apararea dreptului asupra proprietatii nu face nimic,aceasta ducând la escaladarea conflictului dintre parti.Nu mai este mult si ve-ti auzi de cazuri grave pe fondul acesta de nepasare a autoritatilor.Apararea proprietatii trebuie facuta cu orice pret.Am cumparat deja pusca.

 12. Deocamdata nu se poate rezolva ca in SUA dar si un pistol cu bile , pentru care se poate obtine permis , este destul de eficace . Cu asta ai rezolvat problema cainilor si ramane doar partea cu saracul cioban care nu are nicio vina de multe ori , el fiind trimis de catre proprietarul de oi . Prima data ii spui ca de il mai prinzi pe cultura il dai de mancare la porci . Daca nu intelege si il mai prinzi si a doua oara ii dai omorul , fara martori . Si nu recunosti nimic pentru ca fara martori nu e valabil denuntul . Si mai este o solutie , cand se anunta cateva zile fara ploaie , pui cate niste uree din 10 in 10 metrii , ascunsa sub o mana de iarba sau de paie . E la tine pe teren asa ca poti face ce vrei . Sa-i vedem atunci cum vor mai intra pe culturi , dupa ce o sa gaseasca jumatate din turma cu rotile-n sus .

 13. Eu nu am nici oi nici teren dar nu inteleg niste lucruri . De ce fermierii dupa ce recolteaza nu lasa oile pe miriste sau din urma la combina dupa ce triera ? Nu vad corect ca ciobanii sa distruga culturile in vegetatie ale fermierilor acolo sunt bani investiti munca griji. Invidia este mare intre ei nu stiu care sunt mai bogati mai avuti. Subventiile nemeritate sunt de vina , daca fiecare isi vede de gunoiul din ograda proprie ar fi minunat . Staul trebuie sa intervina ferm in astfel de situatie sa se ajunga pana la dosare penale. Sa vada statul cu cine lucreaza acesti oameni terenul sau cu cine pasc ei oile, nu cumva cu oameni la negru ? Statul pierde multi bani din aceste evaziuni. Agricultura trebuie fiscalizata , economia subterana trebuie scoasa la suprafata , iar dupa sa vezi daca o sa mai auzi discutii din teren.

  1. Si atunci de ce te bagi in comentarii stimabla doamna??? Te pricepi la agricultura macar???? Ai idee de riscurile produse de pasunatul miristilor de grau si a altora asemenea??? Daca nu lasati comentariile caci suntem satui de latrat aiurea.Din aceasta cauza(a comentariilor tutturor pareristilor) a ajuns tara asta in asemenea hal. Va salut cu cel mai aldracului respect pentru comentatori paralei cu situatiile expuse in cate un articol.

 14. Ciobanaul din zona mi-a diatrus 5hectare de teree lucerna abia rasarita. Am facut comisie de constatare, abia a venit cineva de la primarie sa constate. Ai de la Directia Agricola.E foarte dificila procedura. El a recunoscut ca au fost oile lui, politistul a avut si martor care le-a vazut!
  Am deschis si dosar penal iar raspunsul de la procuratura a fost ca nu se poate dovedi intentia, si tot procurorul culmea scrie ca a avut un cioban care a stat 1 zi ai ca datorita numarului mare de ciobani care vin si pleaca el nu e responsabil… si asa mi-a clast dosarul penal… deci pentru distrugerea a 50.000 mp de cultura nu se poate dovedi intentia… in ce tara traim? Pana acum nu am rezolvat nimic cu dauna.

  1. dal in tribunal pe civil cu toate documentele ce le ai,asa am procedat si eu ii drept ca dureaza cel putin 2 ani dar am cistigat procesul cu toate cheltuielile de judecata inclusiv dobinda aferenta valori din 2013 pana in ziua in platii

Scrie un comentariu