• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • GELU SCUTARU, Comcereal Vrancea: Avem ȘASE DOSARE DESCHISE cu proprietarii de oi. NICIUNUL NU S-A SOLUȚIONAT!

  Andreea Elefterie -

  Reacțiile și mărturiile fermierilor continuă să sosească pe adresa redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro (redactia@agrointel.ro) cu privire la cazurile în care turmele de oi sunt lăsate să pășuneze pe terenurile agricole cu rapiță și grâu de toamnă.

  Semnalele primite din partea fermierilor sunt un indicator clar că situația semnalată de fermierul brașovean Gheorghe Boțoman se petrece în toate județele, numărul agricultorilor deciși să își apere drepturile fiind în creștere. Am deschis drumul, putem spune, alături de Gheorghe Boțoman care a avut tăria de a reclama abuzurile în ciuda faptului că domnia sa, ca majoritatea agricultorilor, trăiește în mijlocul unei comunității mici din mediul rural unde toată lumea se știe și multe probleme acute ajung să nu fie niciodată dezbătute.

  Cel mai nou mesaj l-am primit astăzi de la fermierul Gelu Scutaru, directorul general al societății agricole Comcereal Vrancea. Vă redăm integral poziția cunoscutului agricultor:

  Vă mulțumesc pentru faptul că ați prezentat cazul colegului fermier de la Brașov privind pășunatul culturilor agricole de către proprietarii de oi. Din nefericire cazul prezentat de dvs. nu este singular, aceasta fiind o practică pentru foarte mulți deținători de oi. Am să vă redau o situație asemănătoare din județul Vrancea, din propria firmă. De mulți ani ne confruntăm cu această situație, când proprietarii de oi ne pășunează culturile, îi surprindem pe culturi, chemăm poliția, se întocmesc procese verbale la fața locului, facem plângeri penale împotriva proprietarilor de oi, iar rezoluțiile de la Parchet sunt de scoatere de sub urmărire penală pentru motive absolut hilare, de genul „a adormit ciobanul”, „oile sunt vinovate”, „nu există probe”, „infracțiunea nu a fost comisă cu intenție”, sau în alte cazuri Poliția, deși constată distrugerea culturilor, nu dă curs plângerilor.

  Concluzia care se desprinde este că acești proprietari de oi sunt protejați de autoritățile locale (Procuratură, poliție etc.). În prezent avem 6 dosare deschise în decurs de doi ani și jumătate pentru trei proprietari de oi, nici unul dintre acestea fiind soluționat până în prezent. Consider că s-a greșit fundamental atunci când s-a aprobat ca pășunatul să se facă și pe timp de iarnă. De asemenea, problema nu va putea fi rezolvată atâta timp cât proprietarii de oi primesc subvenții fără a face dovada asigurării suprafețelor necesare pentru pășunat, precum și dovada asigurării furajelor necesare pe timp de iarnă.

  Pentru a soluționa această problemă consider că o soluție ar fi incriminarea pășunatului culturilor agricole și corelarea subvențiilor acordate cu asigurarea necesarului de pășune și furaje.

  Am călătorit prin multe țări din Europa, am discutat cu mulți fermieri, dar nu am întâlnit astfel de situații ca la noi. În ce țară civilizată din Uniunea Europeană în 2017 s-a mai văzut practicarea transhumanței ? Oile pășunează pe terenuri îngrădite, iar fenomenul pășunatului ilegal nu este întâlnit.

  Luați acest caz și multiplicați-l la nivelul multor fermieri din țară cu care am discutat și s-au plâns de astfel de situații”.

  Citiți și:

  CUNOSCUT FERMIER denunță UN ABUZ FRECVENT ÎN AGRICULTURĂ: ”Rog autoritățile SĂ INTERVINĂ!”

  FERMIERII IES LA ATAC: ”Ne amenință că NE DAU VARA FOC LA GRÂU și că pun CEARĂ PE PORUMB să ne STRICĂM COMBINELE”

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale! Prima reacție a conducerii ANZ despre procesul deschis de ciobani: ”Am un semn de întrebare de ce se opun tocmai Registrele Genealogice”

  Ultimele știri

  RWA furnizează fermierilor îngrășământ-peleți din gunoi fermentat de pasăre! SITUAȚIA PE JUDEȚE! APIA: Lista cu crescătorii de animale intrați la ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Ing. Gavrilă Tuchiluș a renunțat să mai întoarcă brazda: ”Semănăm grâul ca în cenușă, nu a plouat din luna mai!”

  Căutare în articole