Creșterea animalelorŞtiri agricole

GELU SCUTARU, Comcereal Vrancea: Avem ȘASE DOSARE DESCHISE cu proprietarii de oi. NICIUNUL NU S-A SOLUȚIONAT!

Reacțiile și mărturiile fermierilor continuă să sosească pe adresa redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro ([email protected]) cu privire la cazurile în care turmele de oi sunt lăsate să pășuneze pe terenurile agricole cu rapiță și grâu de toamnă.

Semnalele primite din partea fermierilor sunt un indicator clar că situația semnalată de fermierul brașovean Gheorghe Boțoman se petrece în toate județele, numărul agricultorilor deciși să își apere drepturile fiind în creștere. Am deschis drumul, putem spune, alături de Gheorghe Boțoman care a avut tăria de a reclama abuzurile în ciuda faptului că domnia sa, ca majoritatea agricultorilor, trăiește în mijlocul unei comunității mici din mediul rural unde toată lumea se știe și multe probleme acute ajung să nu fie niciodată dezbătute.

Cel mai nou mesaj l-am primit astăzi de la fermierul Gelu Scutaru, directorul general al societății agricole Comcereal Vrancea. Vă redăm integral poziția cunoscutului agricultor:

Vă mulțumesc pentru faptul că ați prezentat cazul colegului fermier de la Brașov privind pășunatul culturilor agricole de către proprietarii de oi. Din nefericire cazul prezentat de dvs. nu este singular, aceasta fiind o practică pentru foarte mulți deținători de oi. Am să vă redau o situație asemănătoare din județul Vrancea, din propria firmă. De mulți ani ne confruntăm cu această situație, când proprietarii de oi ne pășunează culturile, îi surprindem pe culturi, chemăm poliția, se întocmesc procese verbale la fața locului, facem plângeri penale împotriva proprietarilor de oi, iar rezoluțiile de la Parchet sunt de scoatere de sub urmărire penală pentru motive absolut hilare, de genul „a adormit ciobanul”, „oile sunt vinovate”, „nu există probe”, „infracțiunea nu a fost comisă cu intenție”, sau în alte cazuri Poliția, deși constată distrugerea culturilor, nu dă curs plângerilor.

Concluzia care se desprinde este că acești proprietari de oi sunt protejați de autoritățile locale (Procuratură, poliție etc.). În prezent avem 6 dosare deschise în decurs de doi ani și jumătate pentru trei proprietari de oi, nici unul dintre acestea fiind soluționat până în prezent. Consider că s-a greșit fundamental atunci când s-a aprobat ca pășunatul să se facă și pe timp de iarnă. De asemenea, problema nu va putea fi rezolvată atâta timp cât proprietarii de oi primesc subvenții fără a face dovada asigurării suprafețelor necesare pentru pășunat, precum și dovada asigurării furajelor necesare pe timp de iarnă.

Pentru a soluționa această problemă consider că o soluție ar fi incriminarea pășunatului culturilor agricole și corelarea subvențiilor acordate cu asigurarea necesarului de pășune și furaje.

Am călătorit prin multe țări din Europa, am discutat cu mulți fermieri, dar nu am întâlnit astfel de situații ca la noi. În ce țară civilizată din Uniunea Europeană în 2017 s-a mai văzut practicarea transhumanței ? Oile pășunează pe terenuri îngrădite, iar fenomenul pășunatului ilegal nu este întâlnit.

Luați acest caz și multiplicați-l la nivelul multor fermieri din țară cu care am discutat și s-au plâns de astfel de situații”.

Citiți și:

CUNOSCUT FERMIER denunță UN ABUZ FRECVENT ÎN AGRICULTURĂ: ”Rog autoritățile SĂ INTERVINĂ!”

FERMIERII IES LA ATAC: ”Ne amenință că NE DAU VARA FOC LA GRÂU și că pun CEARĂ PE PORUMB să ne STRICĂM COMBINELE”


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Cititi articolul din agrointeligenta.ro despre gardul viu din gladita.Cu rabdare si perseverenta asteptati sa creasca acest gard.Oricum,din ce-am citit mai sus si din experienta mea,alta solutie nu exista.Dati o cautare pe google “gladita” si cititi prima postare.Din 2014.Acum ati fi avut gardul mare,impenetrabil si ati fi scapat de oi,capre,iepuri,mistreti,ursi si hoti.
  Tel meu 0748117363

 2. Am si eu o intrebare?
  Cine ma poate ajuta sa deschid un proces impotriva urmatorilor:
  1)Doi ciobani care pasc anual cu 600 oi pe 100 ha ale mele impotriva vointei mele.
  2)APIA le da subventie ciobanilor pe 600 oi desi nu au decat 10 ha de teren in concesiune restul fac o declaratie pe propria raspundere ca au fan sa hraneasca oile(dar nu sunt obligati sa faca dovada cu facturi).Eu sunt obligat sa dau contracte de arenda si CF-uri.
  3)DSVSA ca da crotalii la oi indiferent cate sunt fara a se verifica daca ciobanul are conditii legale sa creasca animale.Eu am autorizat firma mea pentru a creste legal vaci in paralel cu cultura vegetala si mi-au cerut si luna de pe cer pana am obtinut autorizatia apoi au venit din 3 in 3 luni in control sa vada daca respect conditiile.(am renuntat dupa 1 an pentru ca fiind singurul cu acte legale eram verificat frecvent iar 10 ciobani in jurul meu care aveau ste de animale nu erau nici macar intrebati cate animale au. Eu vindeam cu factura ei la jumate de pret la negru deci =faliment.
  3)primaria vine constata ca ciibanul e pe cultura il scoate afara ii da amenda 500 Ron si gata nu mai face nimeni nimic. Eu platesc 80000 ron la banca pentru infiintare cultura-salarii angajati-utilaje-leasing-arenda-impozit pe venit-autorizatii-impozit pe teren -etc.
  4)ANAF nimeni nu verifica un cioban pentru ca nu are decat adresa din buletin care este in sat iar stana este in padure sau in cam.deci nu va fi de gasit niciodata.Eu am sediul firmei in ferma si sunt obligat sa am in permanenta pe cineva de paza -altfel vin ,,asistatii sociali,,care au timp si nu lucreaza ca au venit asigurat si se servesc singuri.
  5)Politia ca in loc sa-l sanctioneze pe cioban ca nu are grija de oi imi tine mie morala sa angajez firma de paza si sa fac gard sa nu mai intre ciobanii.Analfabeti si fara ratiune.Eu nu sunt miliardar sa pun gard si nici nu imi permit sa platesc niste pensionari (firma de paza) sa pazeasca culturile .
  6)ITM nu verifica cati angajati fara forme legale au ciobanii ,dar ma verifica pe mine daca am zilieri sau daca respect programul de lucru si condica de prezenta.
  7)MADR ca nu face ordine in cadrul directiilor pe care le coordoneaza. Habar nu au daca se respecta legislatia (asa cum e ea)de angajatii bugetari insa salariile sunt prioritare.
  Daca intrebi un angajat care sunt legile care trebuie sa le cunoasca da din umeri in schimb toti cunosc legile si avantajele care privesc salariile si sporurile.
  Sunt dispus sa particip la o actiune in instanta impotriva acestor institutii am acte doveditoare pentru distrugere legal intocmite dar de 2 ani parchetul si politia dorm si incearca sa musamalizeze tot. In schimb eu sunt verificat periodic si inregistrez pierderi mari.
  Cine vrea sa facem front comun?
  Vreau sa se respecte legea .
  DACA NU SE POATE ATUNCI -VESTUL SALBATIC CRED CA ESTE ALGEREA PERFECTA.

 3. Odata cu aceste scandaluri din teren poate vede si statul ca acorda niste subventii la unii pe care nu le merita. Statul sa demareze niste controale imediat in teren si sa vada directiile subventiilor de cand au inceput sa se acorde . Sa fie facute publice aceste controale sa vada si opinia publica unde s au dus acesti bani. Sa vedem si noi acessti ciobani cu cine au pascut ei oile si unde daca tot statul le a acordat subventii sa fi avut si ei angajati sa plateasca o arenda sau o redeventa catre primarie.La fel si fermierii cu celalate culturi gen vii, livezi , legume , cultura mare , zootehnie etc. cu cine au recoltat ei cu cine au efectuat ei lucrarile curente. Nu cumva agricultura se face cu munca la negru, acest flagel deosebit de periculos ar trebui incadrat la genocid. Statul pierde anual miliarde de euro prin munca la negru indeosebi de la agricultura. Tinerii nostri in loc sa lucreze in tara si sa aduca plus valoare merg slugi pe afara . Satul ajuta foarte mult agricultura si in loc sa avem atrectie la tara sau sa dezvolte zonele rurale fermierii le saracesc golesc satele .

 4. Alo LAPAR , Dl Baciu Laurentiu , se aude ? Alo Proagro ? Se aude ?
  Macar asa , de ochii lumii , un comunicat oficial , ceva , alea alea . Ca ne distrug astia si nu mai avem de unde plati cotizatiile .

 5. Si in judetul Covasna este aceeasi situatie cu pasunatul pe parcelele fermierilor . nimeni nu vrea sa faca nimic pt a stopa situatia aceasta iar cum trec anii situatia devine din ce in ce mai rea

 6. Buna ziua , subscriu si eu parerilor fermierilor in privinta daunelor create de turmele de oi culturilor , si vreau sa va prezint si eu o situatie .Situatia se regaseste in judetul Timis , unde pe raza localitatilor Igris , Sampetru Mare si Saravale exista un numar de 20000 – 22000 oi . Imaginativa ce probleme au fermieri (printre care ma numar si eu) care cultiva terenul in aceasta zona deoarece primariile pun la dispozitia crescatorilor de animale o suprafata de doar 1100 – 1200 ha pasune , pe care acest numar enorm de oi nu are nici o sansa sa fie hranit corespunzator , mai ales ca pasunile comunale reprezinta bataia de joc a crescatorilor de oi datorita exploatarii improprii a acestor pasuni , incepand de la pasunatul extrem de timpuriu (sfarsit de februarie in unele situatii ), precum si pasunarea excesiva cu un numar mare de oi si fara nici o lucrare de intretinere . Evident ca dupa un an extrem de secetos in aceasta zona, problemele crescatorilor in a asigura nutret acestor animale (pana la urma nevinovate) devine o problema a cultivatorilor de terenuri in a pazi culturile infintate in toamna .La fel de evident este faptul ca un sprijin din partea politiei pentru a tempera daunele produse de ciobani este inimaginabil (vin sarbatorile iar asa-zisele cadouri sunt o certitudine), astfel ca nu ne ramane decat sa punem o presiune cat mai mare pe autoritati (Mediu , Apia ,DSV , Primarii) care sa-i controleze , sa-i oblige sa asigure suprafete de pasunat si nutreturi adecvate numarului de animale pe care il detin (reguli de bunastare a animalelor) si mai ales sa-i penalizeze aspru si imediat atunci cand nu respecta regulile impuse.
  Toate cele bune si un an 2018 cat mai bogat !

 7. Unde legea nu este clară și dură, apare haosul. Parlamentarii noștri cred că numai legile justiției sunt urgente (pentru ei !). Problema cea mai gravă este că noi trăim încă în comunismul ”târziu”. Nici acum dupa 27 de ani nu se învață în școli despre proprietatea privată, toată lumea, de la copii și până la politicieni, cred că încă tot ce-i în România e un bun colectiv de unde pot să ducă acasă ce vor cu toții. Dacă politicienii, care ar trebui să fie un exemplu de morală și corectitudine sunt prinși cu mâna în sac (avem sute de cazuri), cum să facă ei niște legi clare care să protejeze și să garanteze proprietatea privată ? În cazul de față, până la urmă se va ajunge la masacre colective, pentru că situația este intolerabilă în toată țara.

 8. in occident nu intalnesti ni caini liberi pe camp,oile is ingradite cu gard electric,ex germania,austria si in schimb acolo sant legi aspre,la noi merge d-nul sef de post dupa un miel de pasti si un cas si treaba e rezlvata

  1. am trecut printr-o comuna unde stanile treceau la pascut prin mijlocul comunei iar cinci caini erau in urma si inaintea lor mari cat o oaie si ca sa treci pe acolo trebuia sa stai 15 minute
   nu mai zic ca mi-a zgaraiat masina cu ciulinii de pe lana lor
   cu cine sa te certi?
   cu politia care tace ?
   cu primaria?
   in nici in caz cu ciobanu care le mana ptr ca te si ameninta cu bata sau cu cainii
   pacat de satele romanesti ca se duc la dezastru

Scrie un comentariu