Locuri de muncăŞtiri agricole

S-A VOTAT! Subvenții între 500 și 1.000 de lei și SCUTIRE DE IMPOZIT pentru ANGAJAREA TINERILOR până în 40 DE ANI ÎN AGRICULTURĂ!

Decizie pentru încurajarea angajărilor de persoane tinere, până în 40 de ani, în agricultură! Pe fondul lipsei acute de forță de muncă din ferme, pe care producătorii agricoli au denunțat-o de nenumărate ori, plenul Senatului a adoptat, luni, 11 decembrie, în unanimitate, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă care vizează stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară, în baza unui program derulat în perioada 2018 – 2020. 

Proiectul a fost preluat în regim de urgență de parlamentari care au majorat de la 35 la 40 de ani vârsta pentru angajați, iar senatorii din comisia de specialitate au modificat facilitățile și criteriile de acordare a acestora. Sprijinul se acordă angajatorului pe o perioadă de 12 luni. Prin urmare, în baza unui amendament admis în Comisia pentru Agricultură, cei care fac dovada angajării a doi tineri vor beneficia de următorul sprijin lunar, pentru fiecare angajat:

– 1.000 de lei pentru angajaţii cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/ sau industrie alimentară;
-750 de lei pentru cei cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, acvacultură şi/ sau industrie alimentară;
-500 de lei pentru persoanele fără studii.

De altfel, pentru ca angajatorul să beneficieze de acest sprijin, angajatul trebuie să nu fi beneficiat anterior de un alt sprijin la încheierea unui contract individual de muncă pentru prima angajare sau să nu fi avut încheiat un contract individual de muncă, cu acelaşi angajator, cu cel puţin 12 luni înaintea angajării prin acest program.

Pot beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii care:

-nu se afle în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială;

-nu au datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, atât pentru sediul social cât și pentru toate punctele de lucru;

-se obligă să încadrează cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, cel puțin 2 persoane cu vârsta de până la 40 de ani, păstrând numărul locurilor de muncă la data accesării programului și numărul locurilor de muncă create prin program.

Noii angajați vor beneficia de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut. Impactul bugetar pentru susținerea acestei scheme de sprijin financiar a fost estimat inițial la 25 milioane euro în următorii 4 ani.

Atenție! Legea nu se pune momentan în practică ci are nevoie de votul Camerei Deputaților, promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial!

Surse selective: www.agerpres.ro, www.profit.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Subventiile sunt platite din bani publici deci sunt si din banii contribuabiliilor din buzunarul nostru si nu voi accepta niciodata sa fim bataia de joc a acestor specimene. Asa cum suntem noi patronii controlati asa vreau si fermierii sa fie controlati ca ma simt discriminat. Pomnpierii nu vad cand fermierii dau foc la miriste ?, Itmul nu vede munca la negru din agricultura o vad numai pe aia de la oras ? Anaful si garda financiara ne controleaza de ne sar capacele iar pe fermieri nu i controleaza . Cand merg toamna la tara vad drumurile pline de resturi vegetale de noroi de la utilajele agricole, autoritatile locale nu vad ? Mai au un pic si ara si drumurile sa nu mai zic ca ies cu plugurile in drum de nu se mai vede drumul de la pamant. Nu vreau nimic doar egalitate intre noi cetatenii acestei tari .STOP DISCRIMINARII.

 2. Alo NICULE : nu TU ai trimis tinerii afara ci toti evazionistii ca tine care trag numai ptr ei fara a le pasa de cei din jur , uniii ca tine sunt in stare sa calce pe morminte se cearta sora cu frate, tata cu fiu pentru avere si profit . Faza ca tu ai despadurit 300 de ha vreau sa stiu si eu de unde ai avut tu autorizatii de defrisare , si cu cine ai defrisat tu atata suprafata ? E cam cusuta cu ata alba . Faptul ca tu nu ai forta de munca e strict problema ta , ia plateste mătăluţă cum ai fost tu platit afara de ai facut avere si ai venit sa investesti in RO si ai sa vezi cum vor sta la coada la poarta ta . Da tu nu ai fi prost sa platesti oamenii , sau sa dai arenda mai mult ca celalalt fermieri din comuna , asta e mafie e monopol pe care fermierii l au instalat in mediile rurale. Asta e o problema foarte grava si rog pe aseasta cale CONSILIUL CONCURENTEI sa faca niste verificari in teren sa vada cum fermierii sunt intelegi toti intre ei cum unii tarani au contract cu un fermier dar de fapt terenul il lucreaza alt fermier , cum se inteleg intre ei fermierii ce arenda sa dea , ce salarii sa plateasca la angajati.

  1. Anonimule , citeste ce am scris si incearca sa intelegi . Macar incearca . Pe undeva era scris ” terenuri nelucrate de 20 de ani” . Daca nu stii ce se intampla pe un teren nelucrat timp de 20 de ani nu ai sa intelegi ce inseamna despadurire . Din pacate nu am nevoie si nici nu imi permit mai mult de 3 angajati (toti au carte de munca si intre 5 si 6 ani vechime , salariul nu e treaba ta ) si nici nu vreau mai multi . Noi 4 lucram destul de usor suprafata asta . Problema multor oameni este invidia . Si eu as dori sa am 20.000 ha ca Musca sau Niculae dar asta nu inseamna ca sunt invidios pe ei . Dimpotriva , as dori sa invat de la ei cum se fac afacerile si sa mai cresc . Mentalitatea asta o am din Germania , unde am lucrat . Acolo nimeni nu are treaba cu nimeni . Fiecare isi vede de curtea lui si nimic mai mult . Daca vecinul isi lua un tractor nou , toti mergeau la el sa vada cum merge si il felicitau pentru achizitie . La noi toti se intreaba : de unde plm a avut asta bani ? Sigur a furat . Sigur are muncitorii la negru . Nimeni nu zice : bravo lui , ca a muncit si a riscat .
   Prea multa invidie , rautate nascuta din impotenta oamenilor ca tine . Pamantul a fost acolo unde este si acum . Cine a riscat si a facut credite , a castigat . Au fost zile cand nu am avut bani de paine dupa ce am platit salariile . Au fost momente cand m-am imprumutat la prieteni sa platesc salariile sau asigurarile la culturi . Niciunul din voi , astia care denigrati fermierii , nu ati venit sa ma compatimiti . Asa ca , pana una alta , puneti mana la munca , faceti credite si cumparati utilaje , faceti facultatea de agronomie (la frecventa redusa e ok , ca si mine la 44 ani) deoarece inca mai sunt sute de mii de hectare nelucrate .
   Succesuri!

 3. Stau si ma intreb ce hoti au condus Romania in ultmii 30 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.De de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda. Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti?
  Am văzut la votul din 11 decembrie.Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au „exilat” in Palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare,siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pt a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil. Ar trebui sa cerem ministerului agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti proprietari de mosii.Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina propriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului. Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri. Rusine sa va fie . Oare tara asta cand o sa intre pe un făgaş normal ????

 4. Am si eu o mica afacere in domeniul industriei si mai exact in confectii. Am cativa angajati si pe mine statul nu ma ajuta cu nimic la fel cum ajuta acesti fermieri. Eu platesc angajati , impozite la stat, absolut tot ce trebuie la stat. Eu nu primesc nici un fel de subventie nici la motorina nici pentru angajati. Nu ma plang la nimeni luna de luna trebuie sa platesc angajatii care imi lucreaza 8 ore pe zi de luni pana vineri , vara cand este canicola trebuie sa le asigur 2 litri de apa, la unii din ei le decontez naveta ca vin de la tara , trebuie sa le asigur an de an concediu iar eu in permanenta trebuie sa mi gasesc clienti pentru marfa ce o produc nu vine statul sa cumpere sau sa ma subventioneze. Este normal sa fiu invidios , nu ascund asta, pe fermierii astia care sunt ajutati si de stat si de uniunea europeana , ei nu au angajati ca mine permanenti , statul le permite cu zilieri mie nu , statul le acorda subventii la motorina mie nu , statul le acorda subventii si scutiri de impozite la angajare de oameni mie nu . Am la mine angajate de la tara ale caror soti lucreaza pe tractoare la fermieri si ce imi povestesc ele imi vine sa le plang de mila, muncesc fara carte de munca doar in campanie sunt platiti cu 50 de lei pe zi lumina si mai mult iar dupa ce termina treaba îi trimit acasa. Pe mine mă controleaza statul prin ANAF ,ITM , PROTECTIA CONSUMATORULUI , POMPIERI, PROTECTIA MEDIULUI SI APELE ROMÂNE sunt controlat periodic si sunt f f f f f curios de ce pe fermieri nu i controleaza nimeni ? Vin la oras ca la tara se murdaresc de praf sau de noroi ? Intreb si eu asa . Din cauza asta fug toti din mediul rural. Am din întamplare cunostinte fermieri si care in ultimii ani s au imbogatit fantastic , alta curiozitate de a mea de unde au ei asa bani multi, am tot citit pe acest site si am remarcat cu stupoare ce facilitati fiscale si ce subventii primesc ei . Eu ma chinui an de an prin munca si sudoare sa imi iau un amarat de logan iar fermierii vad ca au niste masini extrem de scumpe achitate luate cu bani in mana nu cu leasing ca mine. Nu vreau sa fac reclama la marcile de masini ale fermierilor ca nu sunt romanesti dar sfideaza bunul simt. Nu imi doresc decat autoritatile statului care ma controleaza pe mine sa controleze si fermierii cu aceiasi intensitate si o sa ramana si ei marcati ce averi au reusit sa acumuleze acesti fermieri.

 5. cu toate ca nu am timp dar nu puteam rata un astfel de moment sa comentez chiar daca unii zic ca am opinii proaste eu le sustin in continare si mi le asum.
  fermierii cei mai avari evazionisti si tot ce i mau rau pe lumea asta la fermieri vezi. oare dzeu nu vede ce nedreptati se fac pe la mediile rurale ? de aia nu mai ploua . astfel de legi nu i intereseaza pe fermieri ei vor sclavi cu ziua fara forme legale sa le dea de baut si tigari si sa le rupa coloana cu munca

 6. Lasati ca si cand o fost legea cu angajarea persoanelor peste 45 de ani si s au facut manevre cu angajari fictive de s au lasat cu dosare penale. Asa si acum se vor face angajari fictive la tineri care lucreaza in strainatate si vor beneficia fermierii de bani. Atentie mare la acesti bani sa se angajeze oameni daca tot se ofera facilitati.

 7. Citesc unele comentarii si ma minunez de ignoranta unor oameni . Ei nu vad decat o parte a adevarului , aceea cu incasarea subventiilor dar :
  – ignora faptul ca subventiile din Romania sunt cele mai mici din UE .
  – ignora faptul ca datorita nivelului acestor subventii inca se lucreaza cu utilaje destul de vechi din lipsa fondurilor pentru altele mai performante . Cu exceptia unor fermieri care sunt destul de capitalizati si au noroc de o zona agricola foarte buna in productii .
  -ignora faptul ca un fermier din jud Iasi de exemplu , a ramas in Romania in timp ce toti tinerii din satul respectiv au plecat in Danemarca , UK , Italia sau Spania . El a riscat , a inceput cu 2 tractoare U650 si incet , incet , pas cu pas , a ajuns sa lucreze mii de ha si sa devina un producator de samanta pentru Monsanto sau Pioneer . Acum degeaba vor si altii sa faca , e si normal sa nu mai aiba unde . Intelegeti ca asta e capitalismul . Daca vreti inapoi pe timpul lui Ceausescu unde toti eram proprietari , e prea tarziu .
  – ignora faptul ca doi frati lucreaza singuri 250 ha si nu isi permit sa dea utilaje de peste suta de mii de euro pe mana unora care vin deja beti la 9h dimineata . Deci ei nu vor angaja pe nimeni , subventionati sau nu .
  – ignora faptul ca eu am despadurit 300 de ha ca sa fac agricultura in timp ce toti tinerii din sat erau plecati afara .Nu eu i-am trimis , cand eu m-am intors ( si eu tot afara am facut capital), nu mai era unul in sat si terenurile erau nelucrate de 20 de ani . Ce au facut iei pana atunci ? Cu burta la soare pe malul raului si pet-ul cu 2l de bere la picior ca un caine ascultator .
  – cei care au votat aceasta lege ignora faptul ca cine are nevoie sa angajeze in agricultura o va face cu subventie sau fara subventie .
  Iar cei care deschidem agrointel.ro si ne minumam de prostia unora care comenteaza , ignoram faptul ca poate aceste comentarii sunt postate dirijat impotriva fermierilor cu scopul de a-i denigra. Sau , poate ca sunt petarde aruncate de redactie , pentru a atrage cititori curiosi sa vada cum se mai cearta si injura Ioan cu Gheorghe .
  Fiecare sa traga concluzia care i se pare mai plauzibila .

 8. Legea asta nu o sa aibă niciun efect. Aşa zişii fermieri nu vor băga în seamă o astfel de lege , ei to pe principiul zilierilor vor rămâne. Fără forme legale e mult mai simplu , găseşti nişte fraieri în campanie te foloseşti de ei apoi marş acasă, ce să mai ai grija angajaţilor. După ce te foloseşti de ei şi îţi faci treaba , încep să arunci cu noroi în ei ca sunt puturoşi beţivi şi asistaţi sociali. Tinerii noştri merg peste hotare să muncească că în ţară nu au unde . Cunosc tineri foarte capabili care lucrează in agricultură afară pe utilaje performante pe combine de ultimă generaţie şi sunt plătiţi cu mii de euro pe lună.La noi in ţară toţi urmăresc să se imbogăţească peste noapte vor profituri imendiate , în timp ce afară sunt bogaţi după ani de muncă sau moştenitori din neam în neam din vechi generaţii. Şcolile din ţară scot absolvenţi pe bandă rulantă dar nimeni nu pune problema încadrării acestor tineri în câmpul muncii.

 9. Fermierii sa plateasca zilierii cu ora sau cu norma,la preturi
  rezonabile,cel putin 5 euro ora de munca.Munca in agricultura se face sub cerul liber in conditii deosebite.Sau fermierii sa faca contract cu primariile pt folosirea celor cu ajutoare sociale apti de munca.Stabilirea programului de munca si plata pentru munca prestata.Ministerul muncii sa elaboreze o metodologie pentru angajarea zilierilor.Trebuie sa aiba dreptul la protectie sociala la fel ca toti angajatii.De altfel fermierii au tot felul de drepturi si ajutoare,pe cand zilierii sunt lasati la bunul lor plac.Ar fi bine ca zilierii sa formeze asociatii ale zilierilor,prin care fermierii sa angajeze zilieri,valaoarea orei de munca si conditiile asigurate.Sunt multe de spus despre organizarea agriculturii, dimensionarea propietatii funciare a fermelor cat si a nr.de animale.Nu este normal si economic ca un fermier sa detina mii de hectare si mii si mii de animale.Cum este acum o sa avem cateva mii de ferme si populatia rurala o sa devina iobagii lor cum a fost acum cateva sute de ani.Nici americanii nu au ferme de dimensiunea celor de la noi.Nimeni nu vede ca satele s-au golit de tineri care au fost nevoiti sa plece in strainatate.Sindicatele din agricultura se ocupa de drepturile fermierilor arendasi si marii mosieri.Cu parere de rau trebuie sa spun ca românii au o somnolenta permanenta.
  Nu se implica de loc sa vada ce fac imbecilii de politicieni cu tara lor. Stau cu mana intinsa ca niste milogi in loc sa lupte pt minima etica si moralitate in administrarea statului.
  Ar trebui sa nu mai stea cu mana intinsa,sa lase comoditatea si lenea ca sa spunem drept si sa impuna reguli echitabile pt toata lumea.Prima regula in agricultura ar trebui sa fie limitarea propietatii funciare minim 50 ha si maxim 200 ha.
  La fel si la detinerea nr. de animale.Asa o sa apara sute de mii de ferme familiale si bunstarea la sate cat si venituri
  rezonabile la bugetul de stat.Avem ca model tarile Europene unde dimensiunea propietatii funciare este facuta prin lege dar nu se vrea.

 10. O masura foarte buna. Tot se vorbeste ca nu exista forta de munca, forta de muna exista marea problema este plata acestor oameni. Munca din agricultura presupune munca fizica efort prelungit conditii grele de munca program foarte lung de munca si plata foarte slaba. Toti sunt constienti ca agricultura nu se poate face cu un program fix de 8 ore ca la fabrica dar se pot stimula oamenii cu plata cu ora sau zile libere in anotimpul rece. In agricultura notiunea de angajat cu caracter permanent a disparut. Agricultura se face cu zilieri cu oameni la negru prost platiti pe post de sclavi. De aia fug toti dr agricultura ca nu iti asigura garantia locului stabil de munca pe perioada indelungata. Multi au familii de intretinut sau rate si vor un venit lunar .

Scrie un comentariu