Ştiri agricole

MINISTRUL AGRICULTURII anunță NOI AJUTOARE DE STAT pentru FERMIERI!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, are o veste bună pentru producătorii agricoli din România. Noi ajutoare de stat sunt pregătite la Ministerul Agriculturii iar beneficiarii sunt crescătorii de animale, mai exact cei care dețin porci din rasa Bazna și Mangalița dar și bubaline și taurine din rasele Bălțata Românească și/sau Brună. 

În cadrul unei întâlniri organizate duminică, 11 decembrie, cu directorii Direcțiilor Agricole din toate județele României, au fost analizate punctual principalele obiective realizabile în anul 2018.„Este important să continuăm Programul Național de Irigații, dar și Programul Național de Tomate, să realizăm investiții noi în cadrul Programului Național Antigrindină și să asigurăm dezvoltarea acestuia prin construirea unor noi puncte de lansare, precum și să continuăm Programul de sprijin pentru comercializarea lânii. În același timp, vă atrag atenția asupra demarării unor programe noi ale MADR, cum ar fi Programul de susținere a crescătorilor de suine în vederea producerii cărnii de porc din rasele autohtone Bazna și Mangalița, Programul de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor, Programul de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțata Românească și/sau Brună, Programul de înființare a centrelor de colectare pentru legume și fructe,” a precizat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.

În ce privește anul 2017, au fost prezentate recoltele obținute în sectorul vegetal, fiecare Direcție Agricolă prezentând datele statistice pentru fiecare cultură în parte.

„Toate Direcțiile Agricole, la fel ca și până acum, trebuie să fie cât mai aproape de fermieri pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestora și pentru a le oferi tot sprijinul necesar în atingerea obiectivelor pe care aceștia și le-au propus”, a subliniat secretarul de stat Daniel Botănoiu.

Pachet ”foarte consistent” de măsuri și prin PNDR

Secretarul de stat Alexandru Potor a precizat că la începutul anului 2018 va fi lansat un pachet foarte consistent de măsuri prin care vor putea fi putea angajate sumele disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Trebuie ca fiecare structură a AFIR să urmărească cu maximă atenție derularea proiectelor finanțate, astfel încât să asigurați absorbția eficientă a fondurilor. Demersurile de până acum ale Ministerului și ale AFIR au fost corecte și astfel am putut să primim aprecieri chiar și de la Burxelles. Iată că în urma analizei realizate de ECA (European Court of auditors – Curtea de Conturi Europeană n.r), ultimul raport de audit al Comisiei Europene s-a încheiat fără nicio recomandare, ceea ce reprezintă o apreciere concretă a activității noastre din acest an”, a punctat Potor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Ați spus o vorbă mare D-na Vasilica dar este tardiv îndemnul pentru că au reușit să ne dezbine conform sloganului”dezbină și condu”. Ne-au împărțit în marii fermieri micii fermieri și perdanții de serviciu… cantitate neglijabilă nedemnă de luat în seamă.Nu acuz pentru a-mi scuza ignoranța (poate) dar încerc să descopăr partea de adevăr fără a mă disculpa. Invocarea solidarității a devenit un termen demodat umbrit de interese personale egoiste iar spiritul de unitate pretinde anumite riscuri și sacrificii… concluzie fără speranță!

 2. Numai să fie din timp mediatizat pentru că funcționarii să cunoască condițiile integral (legi, proceduri , Hotărâre de Guvern, Ordonanțe de urgență… și alte completări menite să încurce “ițele”.Grija unora de a nu da fermierii banii înapoi duce la repetare și reluarea repetării.Dar cine-mi dă bani atunci când din cauza lacunei de informare.. am pierdut.

  1. dna liliana ar tebui nsa ne unim cu toti si sa ne ducem pe capul celor de la apia care sunt f ff raspunzatori cum ne trateaza si cum ne fac formalitatile ptr a lua suventi pe ei nui doare ca noi pierdem o groaza de bani ca ai isi iau salaru si noi cu munca si alti cu foloasele nu stiti unde ar putea fi incadrati de neglijenta in serviciu ce lg ii incrimineaza

 3. domnilor, de ce nu ajutati si crescatorii de caprine?, laptele de capra se vinde cu 1,45 ron, este corect, va spun eu ca nu este?
  se acorda subventie la laptele de bovine, laptele de capra nu este lapte ?,
  va rog gasiti o cale de ajutor pentru cei care vand laptele de capra si pot prezenta factura de vanzare catre fabrica
  in romania crescatorii de caprine nu au fabrica lor, sunt nevoiti sa vanda laptele la un pret de nimic iar tot profitul il iau fabricile de late, pe raft produsele din lapte de capra au un pret foarte mare
  in aceste conditii cresterea caprinelor nu mai este rentabila, domnilor din minister va rog faceti o analiza a acestui sector si faceti-l sa fie rentabil si pentru cei “de la coada caprei”

Scrie un comentariu