• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • METEOROLOGII au făcut anunțul: Cum va fi VREMEA ÎN PERIOADA URMĂTOARE!

    Roxana Dobre -

    Prognoza meteorologică până la Sărbătoarea Crăciunului a fost făcută publică de către specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Pentru perioada următoare, experții ANM arată că în toată țara va fi prezent un fenomen neobișnuit pentru această perioadă a anului, fiind vorba, mai exact, despre temperaturi destul de ridicate față de normalul lunii decembrie.

    Meteorologii anunță o vreme mai caldă decât în mod obișnuit chiar dacă suntem în plină lună de iarnă. ANM a anunțat cum va fi vremea în următoarele 2 săptămâni, mai exact în intervalul 12 – 24 decembrie.  Temperaturilor maxime vor oscila între 10 și 16 grade în această săptămână urmând ca de lunea viitoare să înceapă să crească treptat.

    BANAT

    Până în data de 16 decembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 10 și 16 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 3 și 6 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 17 – 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 2 și 5 grade și minime între – 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie).

    În 16 și 17 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în 13 și 15 decembrie, precum și în perioada 18 – 24 decembrie vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.

    CRIŞANA

    Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 16 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 9 și 16 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 2 și 6 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 17 – 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 1 și 4 grade și minime între – 4 și – 1 grad (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie).

    Precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ în 16 și 17 decembrie, în timp ce în 13 și 15 decembrie, precum și în perioada 18 – 24 decembrie vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.

    TRANSILVANIA

    Până în data de 17 decembrie, vremea va fi caldă, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între – 2 și 2 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18 – 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi în medie regională, maxime cuprinse între 0 și 3 grade și minime între – 6 și – 2 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie).

    În intervalul 16 – 18 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și în perioada 19 – 24 decembrie vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.

    MARAMUREŞ

    Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 17 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 1 și 3 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18 – 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 0 și 3 grade și minime între – 5 și – 2 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie).

    Precipitațiile vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ în 13, 16 și 17 decembrie, în timp ce în restul intervalului vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.

    MOLDOVA

    Până în data de 17 decembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 6 și 14 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 1 și 4 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18 – 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 1 și 4 grade și minime între – 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie).

    În intervalul 16 -18 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și în perioada 19 – 24 decembrie vor fi slabe și pe spații mai restrânse.

    DOBROGEA

    Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 17 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 10 și 14 grade și ale minimelor între 3 și 8 grade Celsius (cu cele mai ridicate valori în noaptea de 17 decembrie). Apoi, în intervalul 18 – 21 decembrie, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Maximele vor fi cuprinse între 4 și 6 grade și minimele între – 1 și 1 grad. Până la finalul intervalului, temperaturile vor crește ușor.

    Precipitațiile vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ în intervalul 16 – 18 decembrie, în timp ce după data de 19 decembrie vor fi slabe și pe spații restrânse.

    MUNTENIA

    Până în data de 17 decembrie, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 8 și 14 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între 0 și 6 grade Celsius. Apoi, în intervalul 18 – 24 decembrie, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 3 și 6 grade și minime între – 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie).

    În zilele de 16, 17 și posibil și în 18 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse, în timp ce în perioada 19 – 24 decembrie vor fi slabe, trecătoare și pe spații restrânse.

    OLTENIA

    Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 17 decembrie, cu medii ale temperaturilor maxime între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 13 și 14 decembrie) și ale minimelor între 0 și 4 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. În perioada 18 – 24 decembrie vor fi maxime cuprinse între 3 și 5 grade și minime între – 4 și 0 grade (cele mai
    reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie).

    În 16 și 17 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și perioada 19 – 24 decembrie vor fi slabe, trecătoare și pe spații restrânse.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Ca urmare, la speciile de toamnă, procesele vegetative vor evolua în general normal în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde se va înregistra starea de repaus biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

    Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (30-100%). La culturile tardive vor predomina răsărirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (50-100%).

    La cultura de rapiţă din sudul, sud-estul şi estul ţării se va semnala predominant înfrunzirea (7-12 frunze). Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp (arături adânci de toamnă, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi, etc.) se vor desfăşura în general în bune condiţii, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

    Lucrări de sezon:

    -Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
    -Administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;
    -Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole;
    -Finalizarea arăturilor adânci de toamnă.

    Sursa: www.meteoromania.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar