• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultura în 2018. IONICĂ NECHIFOR, Romovis: LEGEA ZOOTEHNIEI va regla sectorul creșterii ovinelor!

    agrointeligenta.ro -

    Anul 2017 a fost unul plin cu provocări pentru sectorul ovin, spune Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis. Reprezentantul crescătorilor de oi din România speră ca anul 2018 să aducă o dezbatere serioasă și adoptarea Legii Zootehniei care să rezolve chestiunile ce încă frământă oierii și activitatea pe care aceștia o desfășoară.

    Pot spune că anul 2017 a fost anul care a pus bazele zootehniei prin politicile promovate de către Ministerul Agriculturii și anume relansarea sectorului ovin, relansarea prin programele privind subvențiile pe lână, de asemenea, sunt acele proiecte în ceea ce privește exportul, relațiile internaționale, acordurile sanitar-veterinare care trebuiesc încheiate între statele care își doresc din România să achiziționeze carne de oaie„, mărturisește, la final de 2017, Ionică Nechifor.

    Una dintre marile nemulțumiri rămâne cea legată de faptul că fermierii nu își pot alege singuri medicul veterinar răspunzător de exploatația lor.

    2017 a avut și unele, să spunem, nemulțumiri care nu au fost realizate până în momentul de față și vorbim de dorința fermierilor de a-și alege medicul veterinar în așa fel încât să poată să își desfășoare o activitate cu o persoană de încredere, bine pregătită, iar prin acest lucru să elimine birocrația, documentația pasată de la un media la altul – și aici mă refer la un medic care tratează animalele în fermă și altul care eliberează documentele legale. De aceea, cred că în 2018 ne dorim foarte mult ca legislația privind zootehnia să fie una aliniată, armonizată la regulamentele UE și eficientă pentru noi, fermierii crescători de ovină, din sectorul zootehnic”, a explicat secretarul general al Romovis.

    În ceea ce privește anul 2018, ne dorim foarte mult să apară în primul și în primul rând Legea Zootehniei care va regla foarte multe chestiuni în sectorul zootehnic și nu numai. Vorbim de parteneri, vorbim de autoritățile care sunt implicate în această activitate. Ne propunem să eficientizăm activitatea de ameliorare în cadrul sectorului ovin în așa fel încât România să poată beneficia de o carcasă de calitate, producții mai bune și, de ce nu, așa cum spuneam și cu altă ocazie, să omologăm linii specializate pentru producția de carne, producția de lapte și, bineînțeles, producția de pielicele. Să introducem practic în legislația națională acele elemente care să ne permită, în viitorul apropiat, împreună cu partenerii noștri din cercetare, recunoașterea a mai multor linii în cadrul supra-rasei Țurcană, de exemplu, și nu numai. Dacă ne gândim la hibridările care se fac în momentul de față în România între rasele autohtone și cele importate, cred că, într-un anumit termen, putem discuta și despre anumite linii de carne, specializate pe anumite producții”, a explicat Nechifor.

    Anul 2018 ar putea fi cel care să ofere fermierilor răspunsuri și garanții cu privire la compatibilitățile între rasele autohtone cu cele de import.

    Ne mai propunem ca în 2018 să reușim aceste parteneriate în care ne dorim noi, ca și organizații profesionale, să înființăm acele centre de testare a compatibilității între rasele autohtone și rasele specializate, rasele importate în primul rând, ceea ce va da o garanție fermierului român de a folosi o hibridare garantată care să îi aducă beneficii în ferma proprie și, bineînțeles, evitarea unor complicații din punct de vedere al sănătății animalului în fermele din România”, ne-a spus Ionică Nechifor.

    Doresc să le urez fermierilor din România, crescătorilor de ovine, multă sănătate, putere de muncă, să nu uităm niciodată că uniți putem să rezolvăm toate problemele sectorului, să nu uităm că această activitate din sectorul ovin sau această tradiție o moștenim și trebuie să o transmitem către urmașii noștri în așa fel încât România să poată prospera și să poată evolua într-un sens pozitiv! La mulți ani, români! La mulți ani, crescători de ovine!”, este mesajul de final de an pe care liderul din sectorul oieritului îl transmite colegilor fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri chemați de urgență la centrele APIA pentru subvențiile din acest an Data de la care pot fi vândute animalele care primesc subvenții APIA Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții