• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PORCI GRATIS 2018. Unde te înscrii în programul cu purcei din RASELE MANGALIȚA ȘI BAZNA

    Roxana Dobre -

    Purcei gratis din rasele Mangalița și Bazna vor ajunge, fără costuri, în gospodăriile românilor care doresc să intre în programul menit să promoveze aceste două vechi rase în România. Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Lelior Iacob, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro cum va decurge programul, care sunt condițiile ce trebuie respectate și unde trebuie să se înscrie cei care vor să intre în această schemă de sprijin ce va intra în vigoare anul viitor.

    Ministrul agriculturii a vorbit recent despre programul menit să promoveze rasele Mangalița și Bazna în România. Petre Daea a arătat că se vor acorda purcei gratis pentru îngășarea lor în gospodării iar ulterior, când aceștia vor atinge greutatea de 130 de kilograme, vor fi preluați pentru sacrificare în cadrul unui program special, crescătorii primind un preț corect pentru kilogramul de porc în viu.

    Citiți și:

    Programul cu PORCI GRATIS pentru GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI. Ce informații oficiale a transmis MINISTRUL PETRE DAEA!

    Principiul care stă la baza programului cu purcei gratis este nu doar salvarea celor două rase, ci și aducerea pe piață a cărnii de porc crescută în gospodării, carne provenind de la animale hrănite natural, ca odinioară.

    Directorul General al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Iacob Lelior, vorbește despre viitorul program pentru salvarea raselor valoroase de suine

    Dorim în primul rând să creștem numărul de animale în România din aceste două rase (…). Practic, această Hotărâre de Guvern pe care Ministerul Agriculturii a inițiat-o dorește să susțină financiar purcelul obținut din Mangalița și Bazna. El ar trebui să ajungă de la producător la crescător, de la crescător, pe filieră mai departe, către industria procesatoare și apoi în galantare”, ne-a declarat directorul ANZ despre scopul programului care nu țintește doar piața națională, ci chiar exportul de carne de porc din aceste două rase valoroase.

    La acest moment, ANZ deține deja o bază cu crescătorii care pot furniza purceii de Mangaliță și Bazna. Se fac însă demersuri pentru verificarea acestor ”surse” genetice și pentru extinderea lor cu noi crescători.

    Noi am scos în evidență deținătorii de porci din aceste două rase. În primul rând este vorba despre deținătorii de rasă pură, sunt două rase care au Registru Genealogic la Turda, la Asociația Crescătorilor de Porci Mangalița și Bazna. Noi avem toată situația cu privire la deținătorii din Registrul Genealogic din secțiunea principală. Pe lângă aceștia este un număr foarte mic, 38 de capete de Bazna – de rasă pură discutăm, și undeva la 457 de exemplare din rasa Mangalița. Acesta este nucleul de bază, spunem noi, nucleul de rasă pură, aici este punctul de plecare și de aici dorim noi să multiplicăm aceste două rase astfel încât să putem asigura, în câțiva ani, o producție de carne care să satisfacă oarecum cererile pe piața românească și, dacă se poate să ieșim cu ea în afară, așa cum fac și alte state cu rase de suine locale”, ne-a spus Lelior Iacob.

    Citiți și:

    Porcul Bazna – o rasă românească uitată de crescători. ”Nebunia” unui veterinar din Blaj care vrea să reînvie creșterea porcilor de Transilvania

    Purceii vor trebui hrăniți 100% natural

    Directorul ANZ a subliniat condiția obligatorie de a oferi purceilor dați spre îngrășare numai produse naturale, similare cu cea ar mânca porcul în sălbăticie.

    El consumă ghindă foarte mult sau produse pe care le oferă pășunea sau pe care le are crescătorul în curte. Este vorba de fân, de lucernă, este vorba de, știu eu, porumb. Practic sunt excluse nutrețurile concentrate sau concentratele proteine-vitamine-minerale. În proiectul pe care l-a elaborat Ministerul Agriculturii, aceste furaje sunt excluse. Dacă se constată că s-au folosit în rețeta, în rația furajeră, în hrănirea acestor două rase, crescătorii sunt excluși din acest program și fermierul pierde banii”, explică șeful ANZ.

    Programul cu purcei va fi derulat cu Direcțiile Agricole Județene

    Programul cu purcei gratis din rasele Bazna și Mangalița va fi derulat de Ministerul Agriculturii cu ANZ prin direcțiile agricole județene. La nivelul DAJ-urilor se vor întocmi și registre cu cei care doresc să primească purceii de rasă.

    Trebuie să vă înscrieți într-un registru la direcția agricolă, este un registru unde se înscriu toți crescătorii care vor să intre în acest program. După ce s-a făcut înscrierea, bineînțeles că evidența cu toți crescătorii o centralizează direcția agricolă și informează producătorul de purcei”, ne-a declarat Lelior Iacob despre instituția unde gospodarii se pot înscrie în program pentru a primi porci gratis la îngrășare.

    Actul normativ (încă neintrat în vigoare) include inclusiv formarea unei comisii speciale care să identifice noi crescători de suine care dețin exemplare cu caracteristici specifice celor două rase.

    În condițiile în care, de exemplu, un crescător deține 10 exemplare din rasa Mangalița sau rasa Bazna și comisia constată că 7 din aceste exemplare se încadrează în standardul rasei, elaborează un proces verbal și face propunerea către Registrul Genealogic ca aceste exemplare să fie introduse în Registrul Genealogic, dar atenție în secțiunea secundară, pentru că nu cunoaștem genealogia animalului respectiv, dar am stabilit de comun acord că se încadrează, tocmai pentru a lărgi masa de crescători care pot fi beneficiarii acestui program”, a explicat Lelior Iacob.

    Purceii din rasa Mangalița sunt foarte căutați

    Se vor livra cel mult 10 purcei per gospodărie

    Pasul următor este așa: noi cunoaștem cu direcțiile agricole producătorii de purcei, ei ne anunță în momentul în care se înscriu în program, ne anunță ce potențial de purcei au în perioada respectivă și ne prezintă oferta pe care o au. Purcei de la producător merg de la producător în multiplu de doi la acest crescător, la dumneavoastră de exemplu, maxim este 10, nu puteți lua mai mult de 10, pentru a da posibilitatea mai multor crescători să intre în program. Din acești purcei primiți, dumneavoastră sunteți obligat să livrați mai departe către procesare jumătate, dumneavoastră puteți să îi livrați pe toți, dar proiectul de act normativ vă obligă prin acest program să dați cel puțin jumătate. E vorba de unități de sacrificare, porcul ajunge la abator, după care la galantar. Ca să ajungă la galantar, el trebuie să treacă printr-o industrie procesatoare, să-i facă tot setul de analize, carnea probabil suferă o tranșare, în funcție de cerințele de piață ale consumatorilor”, a explicat directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie.

    O parte din purcei pot fi păstrați după îngrășare

    Micii crescători pot decide ca jumătate dintre purceii primiți să îi îngrășe și să nu îi mai predea în program.

    Îi puteți folosi ori pentru a vă dezvolta ferma, dacă vorbim de scrofițe, ori să-i consumați în gospodăria proprie. Noi am luat în calcul că nu pot să oblig crescătorul că dacă a primit 10 purcei, automat 10 să dea mai departe pentru că se poate unul să aibă o problemă de sănătate. Numai că masculii vor fi preluați castrați, deci sigur nu vor putea fi folosiți mai departe pentru reproducție. De regulă, la aceste două rase fiind rase tradiționale, nu prea s-a practicat însămânțarea artificială, aceasta este o problemă care asociația care deține registru genealogic trebuie să și-o pună la punct și să dezvolte”, a punctat Iacob Lelior.

    Referitor la exploatațiile de unde vor proveni purceii, directorul ANZ a subliniat că se ia în calcul o regulă a proximității pentru a se reduce costurile de transport.

    Crescătorii autorizați de Mangalița și Bazna vor primi 250 de lei pentru un purcel

    Cât despre crescătorii care vor furniza purceii de Mangalița și de Bazna, deja s-a discutat cu ei ce sumă va fi achitată pe cap de purceluș. Este vorba despre 250 de lei.

    Este și normal ca și crescătorii să fie atrași sau folosiți de către producătorii din zonă pentru că distanța, transportul purceilor ridică costul. Statul după act normativ, statul decontează 250 de lei/cap. Pot să vă spun că, în urma unei ședințe ce a avut loc la Ministerul Agriculturii cu acești producători de purcei, s-a stabilit ca prețul pe cap de purcel livrat, la minim 10 kilograme, probabil purcel înțărcat la minim 10 kilograme, să fie de 250 de lei. Pentru un producător de purcei ar trebui să fie rentabil, să-l încurajeze să crească. Vor fi determinați să crească un număr cât mai mare de scroafe, să producă câți mai mulți purcei, pentru că au, să spunem așa, piața de desfacere asigurată prin programul acesta”, a explicat Lelior Iacob.

    Gospodarii vor putea primi cel mult 10 purcei de persoană

    Programul pentru creșterea efectivelor de Mangalița și Bazna are și alte scopuri în afară de creșterea numărului de exemplare și punerea pe piață a cărnii de calitate. Prin această măsură se face un pas în față pentru zootehnizare în micile exploatații agricole și chiar pentru implicarea tinerilor în această activitate. Cele două rase au pierdut lupta cu cele comerciale, de ferme mari, având principii de creștere diferite și necesitând o îngrășăre în condiții de gospodărie. Exact ceea ce pot oferi multe familii, inclusiv tinere, pentru îngășăarea acestor purcei.

    Știm foarte bine că zootehnia integrează foarte bine producția vegetală și oarecum închide tabloul. Zootehnia este situată totdeauna undeva la mijloc pentru că ea folosește materia primă de la cultura mare și o oferă apoi industriei procesatoare, dar nu oricum, îi oferă valoare și atunci crează locuri de muncă, crează și dezvoltă oarecum și industria procesatoare, apar și la noi acele puncte de sacrificare și abatoare mici și de mari dimensiuni și consumatorul, credem noi, este mulțumit pentru că se adresează unei zone sociale aparte. Mai nou știți foarte bine problemele pe care le crează colesterolul în lume și credem noi că prin această alimentație o mare parte din populație care are oarecum interdicție pentru carnea de porc, poate avea această alternativă”, aexplicat directorul ANZ.

    Programul, în circuitul legislativ pentru ultimele aprobări

    În prezent, actul normativ care stipulează toate condițiile pentru derularea programului cu purcei Mangalița și Bazna se află pe circuitul legislativ pentru aprobările necesare. Se estimează să măsura va intra în vigoare în prima parte a anului 2018.

    Urmăriți interviul acordat directorul ANZ, Lelior Iacob, și în care vorbește despre programul cu purcei gratis din rasele Mangalița și Bazna


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă