Creșterea animalelorŞtiri agricole

AVERTISMENT pentru toți CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN ROMÂNIA!

Un avertisment de o importanță vitală pentru toți crescătorii de animale din România vine de la cel mai înalt nivel și vizează inclusiv o mobilizare a forțelor autorităților cu competențe de control și sancționare. Fermierii sunt îndemnaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu mai folosească antibiotice pentru stimularea creşterii şi prevenirea bolilor la animalele producătoare de hrană, deoarece această practică poate duce la dezvoltarea infecţiilor periculoase la oameni.

Experţii avertizează asupra riscului declanşării de superbacteriile rezistente la medicamente. Astfel, se riscă declanşarea unei „epidemii bruşte şi letale“.

Volumul antibioticelor utilizate la animale continuă să crească la nivel mondial pentru că este determinat de o creştere a cererii de produse alimentare de origine animală, mai atrag atenţia specialiştii. Concret, în unele state, sectorul creşterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanţă medicală. Mai mult, aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase pentru a împiedica îmbolnăvirea lor cât şi pentru accelerarea procesului de creştere, se arată în declaraţia OMS.

În acest context, experţii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă o reducere generală a utilizării antibioticelor de importanţă medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricţia totală în ceea ce priveşte folosirea medicamentelor pentru stimularea creşterii şi prevenirea bolilor în lipsa unui diagnostic, pentru a putea creşte eficacitatea antibioticelor folosite de oameni. În caz contrar, există pericolul de a asista la dezvoltarea şi răspândirea aşa-numitelor superbacterii — infecţii rezistente la medicamente, care pot împiedica acţiunea tratamentelor menite să le distrugă, au mai explicat specialiştii.

Unele state au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) spun că printre acestea se numără şi România, care se supune legilor Uniunii Europene încă din 2006.

Aceştia au subliniat că în România sunt folosite numai antibiotice pentru animalele care sunt diagnosticate ca fiind bolnave, acest lucru fiind un rezultat al implementării unui program pentru reducerea consumului de substanţe antibiotice la animale. Cei de la ANSVSA au mai spus că ţara noastră se situează sub media Uniunii Europene în privinţa cantităţii de antibiotice vândute pentru animale. Pe de altă parte, cel mai recent raport realizat de Agenţia Europeană a Medicamentului arată că România se situează pe locul opt în UE la numărul de antibiotice cumpărate de pe piaţa farmaciei veterinare, înaintea noastră situându-se ţări precum Spania, Belgia sau Franţa.

Sursa: adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. D-le Kindan,in Romania sunt peste 6000 medici veterinari. Cum pot comercializa fara concurenta ? Dumneata poti deschide farmacie umana si sa vinzi antibiotice ? Hai fa-o daca esti atat de destept!

  2. cand veti hotari ca cei care nu respecta drepturile animalelor sa nu mai primeasca subventii .Multi fermieri nu au adaposturi nici pentru10 la suta din efective[cabaline si bovine]animalele iernand in mizerie ploaie si noroi frig sau vant sub cerul liber ,iar statul ii da bani pentu aceste conditii si cresterea lor nepazita pe proprietatile consatenilor fara pic de rusine

  3. ANSVSA minte cu nerusinare!!iar medicii veterinar angajații statului sunt obedienți,Nu stiu sa zică decât “am inteles sărut mâna șeful. Asta-i România!!

    1. Antibioticele poate sa fie comercializate de fapt de oricine. Medicii veterinari trebuie sa recomande antibioticele necesare nu sa si comercializeze fara concurenta, cu preturi prohibitve. De fapt dupa introducerea bombastica de stire falsa, privind consumul de antibiotice pentru animale in Romania si in special folosirea lor in scop furajer stam aproape cel mai bine din Europa. In loc de avertisment crescatorii din Romania trebuie laudati.

Scrie un comentariu