Energie şi biocombustibiliINTERESANTŞtiri agricoleViaţa la ţară

SOLUȚIA UNUI FERMIER pentru ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI: ”Dacă lemnele sunt scumpe, ARDEM PORUMBUL!”

Soluție pentru încălzirea locuințelor cu ajutorul unui ”combustibil” mai accesibil ca preț. Bogdan Costache, un tânăr fermier din Găești, județul Dâmbovița, a decis ca în locul lemnelor de foc – la care metrul cub a ajuns la un preț record în această iarnă, să alimenteze centrala casei cu porumb.

Încălzirea casei cu porumb în amestec cu peleți a fost o soluție la care fermierul a apelat pentru a reduce cheltuielile de peste iarnă. Cu o recoltă bună de cereale în 2017, nu puțini agricultori s-au arătat interesați de detalii suplimentare după ce Bogdan Costache a postat pe Facebook imagini cu centrala pe care o utilizează și în care arde și boabe de porumb.

”Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb, a fost și e încă ieftin. Costă 600 lei tona de peleți și 500 lei tona de porumb și ard o lună jumătate lejer”, a dat explicații tânărul fermier celor interesați la postarea sa publicată pe grupul destinat producătorilor agricoli – Agricultura Românească.

Nu doar tânărul fermier a apelat la porumb din ferma proprie pentru încălzirea casei peste iarnă. Alți fermieri au venit cu informații privind folosirea știuleților pentru alimentarea centralelor termice.

Și noi la centrală băgăm știuleți combinați cu câteva lemne. Pentru că o tonă de lemne e mai scumpă decât o tonă de porumb,ne-am conformat”, a spus Mihaela Drăghici din Brăila.

Pentru eficiența soluției de încălzire cu porumb, fermierul Bogdan Costache folosește o centrală cu aprindere electronică. Prețul centralei termice a fost de 5.000 de euro, fără costul sistemului de calorifere.

Pentru a încălzi o suprafață de 130 de metri pătrați, agricultorul arată că într-un interval de 42 de ore a ars trei saci de peleți de 15 kilograme fiecare și porumb trei găleți de 15 litri, în amestec.

Fermierii au apelat la încălzirea cu știuleți de porumb și chiar boabe de porumb după ce, anul acesta, lemnul de foc a cunoscut o scumpire fără precedent. Dacă anul trecut, criza lemnului de foc a afectat puternic mii de comunități locale din România, anul acesta situația este mult mai gravă. Criza artificială de resursă lemnoasă din România a declanșat haosul în piata lemnului de foc.

Ca rezultat al modificării Codului Silvic în 2017, volumul de masă lemnoasă oferit la licitațiile principale de către RNP – Romsilva a scăzut cu 30%. Efectul imediat al reducerii ofertei s-a văzut în prețurile de adjudecare din ultima perioadă, care produc efecte și în 2018: de la 185 lei/mc în medie în 2017, prețurile medii de adjudecare au sărit la 250-300 lei/mc pentru 2018 la licitațiile organizate de Romsilva.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Eu am izolat casa de 130 m2 p+m ca la carte si am un singur șemineu la parter de 20 kw un fic dimineata unul seara si am 20-23 c in toata casa si cand spun un foc inseamna doar 4 lemne primul rând de jos 3 lemne perpendicular deasupra celor 4 si deasupra celor 3 aprind focul, iarna trecută 2017-2018 am ars lemn de fag de 1800 RON suntem foarte multumiți

 2. Iarna nu dormi in patru paturi, patru camere, patru, etc.
  Un Ha de SALCIE ENERGETICA ofera pana la 25.000 kg lemn. Am cumparat si plantat cca 10 ari. Cand voi valorifica lemnul de foc va pot transmite mai multe. Decat sa ard PORUMBUL mai bine fac un bordei bine izolat, cumpar o POMPA DE CALDURA (2500 euro – termocasa). si ard salcia.

 3. Viitorul (apropiat) e cu panouri fotovoltaice. La 4 camere ai nevoie de circa 30 panouri, ce-ți dau max. 7 kW pe oră ziua și costă 20.000-25.000 lei (după origine), cam 30.000 cu kitul de reglaj dar nu-ți mai trebuie centrală și calorifere, doar 4 aeroterme ceramice cu termostat, circa 300-350 lei fiecare. Garanția panourilor e 11 ani dar pot funcționa 20 ani (cu pierdere de putere de 10% și chiar 30 ani, cu reducere a puterii de 20%. Din păcate e obligatoriu contorul inteligent, prin care poți deveni furnizor de curent vara (contorul merge invers, cifra afișată scade), pe care Electrica să ți-l dea înapoi noaptea și iarna (nici nu-ți pot factura curent iarna cât timp cifra de pe contor nu depășește cifra din primăvară, când a început sa scadă și a scăzut primăvara-vara-toamna cu 70-100 kW pe zi). Iar noi desigur suntem în urmă cu schimbarea contoarelor, se prevede să schimbe doar 30% dintre ele până în 2020. Și mai trebuie învinsă opoziția escrocilor profitori din energie, dar poate rămânem în UE și ne constrâng să facem ca ei, că de bunăvoie noi progresăm greu.

  1. Povești nemuritoare.
   30 panouri ocupă o suprafață cam de 45mp cea ce nu e tocmai ușor de găsit, ținând cont de stringența orientării.
   Panourile pe fi dând 7 kWh la maxim, dar iarna greu ajungi la aceasta valoare. Că sa nu mai spunem că numărul orelor de soare iarna e la minim.
   Interesant raționamentul cum că vei încălzi ziua iar noaptea pauză la încălzire.

  1. Aici pot sa va contrazic. Momentan este destul de costisitoare o astfel de pompa. Si ca investitie initiala si ca si cheltuiala lunara.

  2. Porumbul stiulete e cea mi ieftina sursa de incalzire in urmatorii 20 ani in RO unde nu exista conducta de gaz pe strada 9 e mai ieftin ca orice lemn si orice pelete si are randamnent caloric pe kg mai bun ca orice biomasa….
   Pt cei cu salarii si venituri mai mari centrala cu boabe de porumb sau cea cu peleti amestecati 50% cu boabe de porumb declasate calitatea a 2-a ca sunt mai ieftine.

 4. O galeata de porumb are 9 kg . Trei galeti sunt 27 kg , la 60 bani/kg inseamna 16 lei . Trei saci de peleti de 15 kg la 13 lei /sac (pret publicat pe o reclama la Dedeman) inseamna 45 lei . Total 61 lei pentru 42 de ore . In sat la mine , o luna are 30,50 zile in medie , adica 732 ore . Daca ne luam dupe ce scrieti in acest articol , costurile pentru incalzire se ridica la 1063 lei/luna . Adica aproape 11 milioane in bani vechi . Nu este cam scump?

Scrie un comentariu