• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul PAUL STELICĂ MĂLĂEȘTEAN face agricultură performantă cu credință în Dumnezeu

    agrointeligenta.ro -

    Medicul veterinar Stelică Mălăeștean e șofer de Jeep Wrangler și Land Rover Defender și locuiește în zona zero a Timișoarei într-o casă stil brâncovenesc, cu o istorie interesantă în spate, care valorează peste un milion de euro.

    A fost prima casă construită în cartierul La Cetate, de un colonel care a luptat în Primul Război Mondial și a fost împroprietărit cu teren după război, clădire pe care eu am luat-o și am restaurant-o”, declară timișeanul care reușește să fie performant atât în agricultură, cât și…în hotelărie!

    Muncește de o viață în agricultură și deține o fermă amplasată la 25 de kilometri de Timișoara, în apropiere de Lipova, acolo unde începe zona colinară. Biroul său este unul special, sobru și elegant, ornamentat cu mobilă sculptată realizată la comandă în Târgu Mureș.

    Lucrează o suprafață de 3.000 de hectare, din care aproape 1.900 de hectare sunt în proprietate, însă când vine vorba de teren, cumpără în fiecare săptămână dacă îi apar în cale oferte. Ca producții în 2017, la grâu a obținut 6 t/ha la grâu și 3,4 t/ha la rapiță.

    Pe lângă partea arabilă, fermierul administrează și 300 ha de pășuni și păduri și mai ține de hobby 1.000 de oi, a căror producție o vinde. Recunoaște că e vorba de o nostalgie: ”M-am născut cu oaia și am crescut cu oaia, iar pe vremea comunismului am fost cea mai tare fermă de oi din județ”. Dat fiind însă că oieritul nu mai e de mulți ani o îndeletnirice economică, intenționează să renunțe la efective.

    Investiții uriașe în 2017

    Și anul 2017 a fost pentru Mălăeștean unul al proiectelor: ”Am făcut investiții în construcții de 450.000 euro. Mai exact am construit 3000 mp de hale pentru utilaje și pentru producții”. Valoarea parcului de utilaje e de 3,5 milioane euro”.

    De asemenea, a modernizat și complexul zootehnic (nepopulat) format din opt adăposturi pentru animale, cu o suprafață totală de 12.000 mp și o capacitate de adăpostire a 20.000 de ovine: ”Am turnat platforme betonate pe 9.000 mp, la toate cele 8 adăposturi am schimbat vechile acoperișuri cu tablă ondulată Lindab, iar în prezent suntem în curs de înlocuire a întregii instalații electrice. Investiția a fost destul de mare: 650.000 euro ”. De altfel, Stelică Mălăeștean era și anterior puternic dezvoltat pe partea de spații de depozitare. Deține incinte moderne, construite în 2010-2011 și 2011-2012, cu o capacitate totală de stocare de 50.000 de tone.

    În ultimul an a investit sume considerabile în modernizarea halelor, atât prin înlocuirea acoperișurilor, a instalațiilor electrice și turnarea de șape. Urmează refacerea tencuielilor interioare și exterioare de pe zidărie.

    Deși a ajuns investitor în turism ”dintr-o întâmplare” în urmă cu 10 ani, când a inaugurat Hotelul Savoy, cotat la 4 stele, din care deține jumătate, acum Stelică Mălăeștean e mulțumit de alegerea făcută: ”Este hotelul cu cel mai mare grad de ocupare din Timișoara, 70%”, ne-a declarat fermierul. Amplasamentul ultracentral pe malul Begăi, în apropierea Catedralei din Timișoara, ”este doar parte din succes”, în opinia lui Stelică Mălăeștean, care ne-a declarat că gradul de ocupare record e datorat ”calității serviciilor”: ”Sunt 4 stele adevărate. Sunt 4 stele pline. Putem spune că e echivalentul a 5 stele la alții. Savoy e un hotel frecventat de oameni de afaceri, nu de excursioniști. Ne vin oameni din toată lumea. De luni până sâmbătă este full tot timpul”. Investiția în Hotelul Savoy o derulează prin intermediul M&I Group SRL. Pe partea de turism are în jur de 30 de angajați, iar în business-ul agricol 25.

    Deține și 120 ha luciu de apă concesionat pentru 49 de ani, unde face piscicultură, specia preponderentă fiind crapul. Dată fiind adâncimea apei, care pe alocuri atinge și 4 metri, în urmă cu un an a golit lacul vreme de o lună, ca să poată recolta întreaga producție de pește, pe care l-a comercializat: ”Recoltarea se face la fiecare 2 sau 3 ani”, ne-a declarant fermierul.

    Fermierul are și o livadă de 25 ha de pruni din soiuriule Stanley, Tuleu Gras, Bistrițean, Vânăt de Italia și Anna Spath, însă din păcate din cauza valului de frig din aprilie întreaga producție din acest an îi e compromisă: ”E din cauza înghețului de astă primăvară. N-avem nici măcar de băgat în gură”.

    După mai mulți ani de investiții, în 2018 Stelică Mălăeștean vrea un mic respiro. Cu toate astea ”nu sunt obișnuit să vând, ci doar să cumpăr” și singurul exit pe care-l va face când va veni momentul, va fi înspre ”generația lui fiu-miu și generația nepoților”. Deja fiul e implicat în activitățile din fermă, ocupându-se la momentul vizitei noastre de monitorizarea transporturilor de cereale.

    Proiectul de suflet al lui Stelică Mălăeștean rămâne biserica de 250 mp construită din resurse proprii la ieșirea din pădurea Pișchia, special pentru a fi donată Bisericii Ortodoxe Române, urmând să funcționeze ca biserică în cadrul unei mănăstiri: ”La biserică mai avem de făcut doar pictura pe interior. Deși e o lucrare care necesită timp și bani mulți, eu sper că într-un an ea va fi realizată, ca să putem sfinți biserica și să aducem preot să facă slujbe. În rest totul este finalizat. Inclusiv clopotul bisericii pe care l-am montat în urmă cu câteva luni. L-am făcut la Graz în Austria, la cea mai renumită și mai veche fabrică de clopote din lume. Ca și perspectivă apropiată, o să încep să dau formă unei mănăstiri în jurul bisericii, pe care o s-o includ în ansamblul monahal”.

    Fermierul nu ascunde faptul că e creștin și dă întâietate credinței sale în tot ce face: ”Fără credință în Dumnezeu nu poate exista nimic, încă cu atât mai mult trebuie să avem credință în Dumnezeu noi cei care ne ocupăm cu munca pământului și cu creșterea animalelor”.

    Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI: TOP 300


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția APIA la motorină 2025. Motorină mai scumpă, ajutor de stat mai mare Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben