Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIA APIA pentru BOVINE: Calculele pentru ANT PE CAP DE VACĂ DE LAPTE și VACĂ DE CARNE!

Valoarea Ajutoarelor Naționale Tranzitorii – ANT pentru bovine! Crescătorii de animale așteaptă de la agenția de plăți și această subvenție care ar urma să fie introdusă la plată de la jumătate lunii ianuarie. Președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine, Claudiu Frânc, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro ce calcule se fac pentru fermieri, dar și când ar putea primi crescătorii de animale banii! 

”ANT-urile sunt mai puțin cu 5% decât anul 2016, aferente lui 2017, pentru că este plată regresivă și scade anual cu câte 5%. A scăzut cu 25%, adică trebuia să scadă, dar am reușit să luăm toată suma în 2014 și de atunci, coborând de la plafonul maxim care e alocat. Sigur, sunt niște regularizări și cu plățile din SAPS, care cresc, dar verificate sumele sunt luate integral, undeva la 300 și ceva de lei pe cap de animal. Anul trecut mi se pare că a fost 411 lei, acum e fără 5% și la lapte și la carne. Din plafoanele aferente lui 2016 se scade 5%, plus influența SAPS. Deci scăderea va fi un pic mai mare, undeva la 6% dacă luați sumele aritmetic, că se scade din plafonul total cuantumul SAPS, sigur că influențează puțin cuantumul”, a arătat Claudiu Frânc.

Președintele FCBR este nemulțumit că pentru sectorul de vacă de lapte, SCZ-uri și pe fermele de vaci cu lapte cu teren, s-au făcut cele mai puține plăți. ”Din toate informațiile pe care le am eu până acum de la colegi în comparație cu, nu am nimic cu sectorul de ovine, dar SCZ pe ovine și terenul la ferme cu ovine s-a plătit în cuantum mult mai mare decât pentru fermele mixte vegetal și vacă de lapte. Sigur, ANT-urile se plătesc oricum în acest an. Deci în 2018 nu se pot plăti două ANT-uri din bugetul unui an. Așa a fost rostogolit în fiecare an de la înființarea lui”, a mai punctat liderul crescătorilor de vaci de lapte.

Mai mult, Claudiu Frânc a anunțat că cel mai probabil plățile vor începe după 15 ianuarie. ”Vom vedea. Oricum săptămâna viitoare avem de gând să cerem o întâlnire să vedem care este stadiul și care este graficul de plăți, ca să ne facem și noi proiecția de campanie”, a conchis Claudiu Frânc.

În afară de ANT, crescătorii ce dețin animale înscrise în Registrul Genealogic încasează și Sprijin Cuplat Zootehnie (SCZ). În cazul vacilor de lapte, plățile pentru acest sprijin au început deja și se achită 442,0754 euro/cap de animal, în timp ce fermierii care dețin vaci de carne și metiși ai acestora primesc 519, 9658 euro/cap de animal.

Reamintim că pentru Campania 2016, fermierii au primit pentru ANT – schema decuplată de producție în sectorul carne 92,4 euro/cap animal adică 411, 75 de lei. Pentru ANT schema decuplată de producție în sectorul lapte cuantumul stabilit a fost de 19,2 euro adică 85,56 de lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Tîmpiții ăștia PSDiști sunt niște mincinoși de la toate ministerele numai minciuni îndrugă oamenilor care așteaptă subvențile promise îndatorîndu-se pe la bănci ca să poată merge înainte cu povara care și-au luat-o că altă posibilitate de a avea un loc de muncă nu este.
    Javre ordinare sunt ei știu nimai din pix să facă orice dar aș vrea să-i văd cum sa-r descurca și la munca care o face omul de rînd cu ceea ce le dau ei????

  2. De la cei amărâți tot taie , tot nui de unde dar la hoți și escroci se poate găsi orice fel de soluție să le dea căci ei sânt mâna în mână ne fură ne mint crezând că noi poporul santem proști; om mai fi si prosti dar santem mulți.

  3. Cum încurajați fermieri??? Cu promisiuni false ?va lăudați din noiembrie că se dau subvențiile și nu am primit nimic..noi avem de platit rate la tractor și la utilaje le-am luat în baza subventior acum ce fac ?

Scrie un comentariu