• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Gheorghe Albu țintește sus pe piața vinului

    agrointeligenta.ro -

    Fermierul Gheorghe Albu lucrează peste 6.000 de hectare, un pic mai mult de jumătate din cele 12.500 de hectare pe care le lucra la jumătatea anilor 2000. Agricultorul care administrează holdingul Argonaut din județul satul constănțean Viișoara, comuna Cobadin, deține 225 de hectare de vie, 150 de hectare de pădure și 150 de hectare de baltă de pește. Nepoții lui Gheorghe Albu, ajutați de acesta, dețin de asemenea o fermă care exploatează la Pecineaga 1.800 de hectare luate în arendă.

    La cultura vegetală Gheorghe Albu din Constanța lucrează pe baza unor contracte de arendă pe termen lung, cu durata de 10 ani. Ca urmare suprafețele rămân constante de la un an la altul, iar pe partea de viticultură, viile au fost plantate doar pe terenurile deținute în proprietate.

    Ca producții a fost un an capricios din punct de vedere al vremii, motiv pentru care producțiile au fost mai mici decât în urmă cu un an, dar mulțumitoare încât fermierul să își scoată cheltuielile și să rămână cu suma necesară pentru reînceperea activității în ciclul productiv următor.

    Fiindcă ”partea de centru și de sud a Dobrogei este declarată de ANM ca zona de secetă extremă”, în ferma lui Gheorghe Albu condițiile pentru semănatul rapiței nu au fost optime nici acum, nici anul trecut.

    ”În 2017 am obținut la rapiță aproape 3,2 t/ha, însă în acest an nu am reușit să semănăm nici măcar 1 hectar de rapiță, este în afara epocii optime, motiv pentru care în anul agricol 2017-2018 în ferma mea cultura de rapiță lipsește. Orzul l-am cultivat pe aproape 600 ha, de pe care am obținut în jur de 7 t/ha, mulțumitor. La grâu am obținut producții fluctuante în funcție de soi, deoarece condițiile optime au fost diferite în funcție de precocitatea soiului, motiv pentru care la soiurile care au primit ploaia la momentul potrivit, am obținut peste 8,5 t/ha, dar la soiurile mai timpurii producțiile au fost de doar 5 t/h. Ca medie ne-am încheiat cu 6,5 t/ha, mulțumitor. Floarea soarelui a fost cultivată pe 1.500 ha, iar producția a fost de 2,8 t/ha. Și aici sunt mulțumit. Porumbul boabe pentru noi nu e de interes, nefiind o zonă de cultură a porumbului. E cultivat doar pentru proprietarii de teren care solicită să li se cultive un procent de 10-20% din suprafață cu porumb și ei sunt cei care îl sapă, întrețin, plantează culturi intercalate, îl culeg și și-l duc acasă. Pentru noi important e porumbul siloz, știind că unitatea are un efectiv de 4.500 de oi mame (n.r. ca background educational deține un doctorat în ”ovine”). Producția la porumbul siloz a fost una de excepție, de aproape 50 t/ha, datorită unui hibrid special”, a declarat fermierul Gheorghe Albu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Vrea să ajungă la 500 ha viță de vie plantată

    Pe partea de podgorie, ”împărțită în 50% soiuri albe, 50% soiuri roșii”, oful lui Gheorghe Albu e același pe care l-am întâlnit la majoritatea fermierilor care au nevoie la muncile câmpului de zilieri: ”Am o problemă la recoltatul strugurilor cu lipsa forței de muncă”.

    Producția de struguri din 2017 a fost una de calitate, dar nici cantitatea nu e de neglijat, în jur de 3.000 de tone , cu o medie ce depășește 12 tone la hectar de struguri culeși de pe cele 225 de hectare de vie aflate pe rod. Ținta lui Gheorghe Albu e să ajungă la 500 de hectare de viță de vie.

    Fermierul deține și o cramă modernă care în ultimul an și-a crescut capacitatea cu 500.000 litri, ajungând de la 1,35 milioane la aproape 2 milioane litri. Pentru eficientizarea investiției, extensia cramei o face gradual, în funcție de suprafața de vie intrată pe rod.

    Brandul ”Conu` Albu” capătă notorietate de la un an la altul, în ciuda dificultăților: ”Piața de desfacere a vinului este o piață mai grea. Noi suntem o cramă nouă și oamenii încă nu ne cunosc, însă am pășit cu dreptul în această afacere, deoarece la Concursul Internațional al Vinului de la București, vinurile noastre au obținut 19 medalii: 7 de aur și 12 de argint. Mă mândresc cu vinurile mele. Am fost cu ele la multe târguri, în piețe. În numai trei luni am desfăcut peste 200.000 litri de vin. Prețul este acceptabil și probabil că asta a fost cheia succesului: un preț bun și o calitate bună. Am deschis și două magazine, unul la cramă și celălalt în Piața Tomis 3 din Constanța, și am bătut deja palma pentru a lua un spațiu comercial în București unde să ne deschidem un punct de desfacere. Am tatonat și piața din Valea Prahovei și Brașovul, unde vinul este solicitat și sperăm ca într-un an, doi, să ne putem face și noi loc pe piață, pentru că în România există o tradiție a consumului de vin, dar mai trebuie investit prin formele asociative care ne reprezintă, pentru promovarea «culturii consumului de vin», știut fiind faptul că vinul până la un pahar este considerat aliment”.

    Dată fiind lupta Dobrogei cu seceta, fermierul Gheorghe Albu e preocupat de implementarea unor metode conexe de atenuare a secetei și deșertificării, la Viișoara existând cel mai întins proiect de perdele forestiere, de aproape 1,2 milioane de arbori plantați de acesta. Tot ca o adaptare care păstrează apa în sol, folosește scarificatul și Tigerul, iar aratul doar când are de încorporat volume de masă vegetativă în sol.

    Ca profil public, Gheorghe Albu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii sub trei miniștri și e vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) începând cu 2016.

    Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI: TOP 300


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte