• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PROGRAMUL pentru PURCEI GRATIS – PE MASA GUVERNULUL! Fermierii vor avea 90 DE ZILE PENTRU ÎNSCRIERE!

  Roxana Dobre -

  Noutăți despre programul prin care se vor acorda purcei gratis din rasele Mangalița și Bazna, purcei pentru îngrășare! Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) Lelior Iacob a anunţat prin intermendiul Agrointeligența-www.agrointel.ro că Guvernul României ar urma să aprobe o hotărâre privind programul naţional menit să stimuleze creşterea porcilor din rase autohtone, Mangaliţa şi Bazna. 

  ”Eu știu că trebuia să intre înainte de sărbători în ședința de Guvern și nu a intrat. Acum probabil intră în ședința de săptămâna aceasta, dar nu pot să dau o garanție 100%, pentru că au și documentele guvernamentare o prioritate dar cu siguranță ar trebui să intre urgent. Știu că a luat avizele de la toate celelalte ministere și urmează discuțiile în Guvern”, a explicat Lelior Iacob în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

  Acesta a subliniat că după ce hotărârea de Guvern va fi aprobată și publicată în Monitorul Oficial, fermierii au la dispoziție 90 de zile să se înscrie la Direcțiile Agricole. ”Și bineînțeles vom trimite echipele în teritoriu să identificăm potențialii beneficiari ai sprijinului. Inițial nu ne așteptăm să fie foarte mulți fermieri și vă spun de ce: aceste două rase sunt rase pe cale de dispariție. Vrem să le menținem și să le creștem efectivele și puritatea rasială. La o primă verificare făcută de noi, pe care am făcut-o anul trecut avem până acum identificat, vorbesc de capete de animale, vreo 5.000 la Mangalița și vreo 2.000 la Bazna. Vorbim de animalele care sunt acum. Nu vorbim și de purcei care sunt potențiali, vor fi fătați anul acesta și așa mai departe. Interesul este foarte mare. În primul rând, pentru că sunt oameni care cred în aceste rase. Și în al doilea rând sunt consumatori care doresc să crească în curte și să sacrifice un animal de genul ăsta în curte și sunt care doresc să crească și să vândă către procesare”, a mai subliniat șeful de la zootehnie.

  Programul național prin care se vor acorda purcei gratis din rasele Mangalița și Bazna va fi implementat prin direcţiile judeţene pentru agricultură, fermierii având termen 90 de zile pentru a se înscrie, ulterior aprobării acestui act normativ.

  Este un program care se adresează micilor crescători, în sensul că aceştia vor beneficia de achiziţia gratuită a purceilor, în momentul de faţă este maximum zece. Ei vor avea asigurată desfacerea, adică vor semna un contract cu un abator autorizat pentru minimum jumătate dintre purcei. Prin acest program nu am vrut altceva decât să valorificăm eficient surplusul de furaje care există pe piaţă, respectiv porumb, grâu, orz etc., iar în al doilea rând să creştem efectivul de porci din aceste rase care sunt de o valoare extraordinară. Pe vremea lui Ceauşescu, vestitul Salam de Sibiu se făcea din carne de porc Bazna, care are o grăsime extraordinară, cu colesterol bun pentru organism, la fel şi Mangaliţa”, a declarat  recent și secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Roşu Mareş, citat de propolitica.ro.

  În prezent, se identifică fermele de reproducţie de unde vor fi distribuiţi purceii – înscrişi în Registrul Genealogic – astfel de exploataţii existând la Sibiu, Hunedoara etc.

  Pe aceeași temă, citiți și:

  PORCI GRATIS 2018. Unde te înscrii în programul cu purcei din RASELE MANGALIȚA ȘI BAZNA

  Programul cu PORCI GRATIS pentru GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI. Ce informații oficiale a transmis MINISTRUL PETRE DAEA!

  250 DE LEI/CAP DE ANIMAL – O NOUĂ SUBVENŢIE PENTRU FERMIERI. Guvernul a alocat deja 1 MILION DE EURO!

  Porcul Bazna – o rasă românească uitată de crescători. ”Nebunia” unui veterinar din Blaj care vrea să reînvie creșterea porcilor de Transilvania


  Te-ar mai putea interesa

  Val de caniculă cu noi recorduri termice. Județele care au intrat sub alertă meteo până vineri Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus