Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

CELEBRU LEGUMICULTOR ROMÂN spulberă MITUL METODEI AFRICANE: ”Mi-au mucegăit TOATE ROȘIILE”

Metoda africană, testată de unul dintre cei mai pasionați legumicultori din România. Vali Cucu, celebrul cultivator de roșii și furnizor de semințe din soiuri tradiționale a pus la păstrare roșiile așa cum fac fermierii din Africa – în cenușă. La finele experimentului, micul fermier din România a tras concluzia: metoda nu funcționează la noi!

Metoda africană despre care au scris numeroase publicații din lume și care a fost prezentată și de site-ul Agrointeligența – www.agrointel.ro a fost testată de unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de roșii din România. Soluția, care ar fi trebuit să ajute micul fermier să își depoziteze roșiile, nu a dat roade, arată Vali Cucu, care a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu rezultatele experimentului.

În luna octombrie am pus spre păstrare în cenușă șase vase cu soiuri diferite de roșii. Din păcate, după o lună toate s-au înmuiat. După 2 luni erau aproape mucegăite, iar acum în ultimele două vase arată cum le vedeți în poze”, explică legumicultorul.

Vali Cucu spune că a folosit soiuri de tomate, soluția putând dând rezultate diferite dacă ce utilizează roșii din hibrizi, care sunt mai rezistente. ”Menționez că toate sunt soiuri. Probabil dacă aș fi folosit hibrizi (care oricum se păstreaza și în frigider 1-2 luni) ar fi fost altceva”, a explicat micul fermier.

Metoda africană, descoperită aproape de Ecuator

Metoda africană de păstrare a roșiilor a devenit faimoasă în întreaga lume în iarna lui 2017, când a fost descoperită și testată de un fermier din Burundi care, astfel, a declarat că reușește să își valorifice recolta chiar și în extra-sezon.

Vital Nduwimana era foarte nemulțumit de pierderile pe care le înregistra la producția sa de roșii. Dacă nu reușea să vândă rapid toată recolta, după doar trei-patru zile de la cules, tomatele se stricau și erau numai bune de aruncat. ”Nu reușeam niciodată să vând tot ce produceam și pierdeam mare parte din recoltă. Mai rău, ce reușeam totuși să valorific era la un preț foarte mic. Așa că în 2015 am început serios să caut metode pentru conservarea roșiilor proaspete, o soluție care să le păstreze nu doar gustul, ci și aspectul comercial”, spune fermierul care cultivă legume în partea de est a statului african Burundi, la doar cinci kilometri de granița cu Tanzania.

Printre tehnicile de conservare testate de african s-au numărat păstrarea roșiilor în apă, în lut, în depozite săpate în pământ, în hârtie sau chiar în nisip. Toate fără rezultate pe măsura nevoilor producătorului. Într-o zi, însă, a descoperit că mai multe roșii lăsate sub bananierul din curtea sa nu se stricaseră și a sesizat că ele era puse pe un pat de cenușă. Așa că a decis să testeze dacă aceasta ar fi o variantă pentru păstrarea lor îndelungată, iar rezultatele obținute l-au uimit.

Vital Nduwimana a spus că își conservă tot surplusul de roșii în cenușă. O folosește pe cea rămasă în sobe în care se arde lemn, o curăță bine de cuie sau alte ”reziduuri”, apoi așează cenușa în cutii de carton unde pune, cu grijă, și tomatele. Cu această tehnică, fermierul a spus că roșiile se păstrează intacte timp de mai multe luni, ceea ce îi permite să le scoată la piață și în afara sezonului.

Păstrez roșiile în cenușă timp de cinci sau șase luni și le pot vinde în decembrie, ianuarie sau februarie când prețurile sunt mai mari – deoarece tomatele sunt atunci rare și devin mai scumpe. Mai mult, nu există nici un risc de toxicitate în cazul roșiilor păstrate în cenușă”, a dat asigurări fermierul care este agronom de profesie.

Ceea ce fermierul african a declarat că îl ajută la depozitare nu a funcționat însă în România, în mica fermă de legume a lui Vali Cucu din Bălțătești, județul Neamț!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Lucrul este simplu,cenusa trebuie sa fie uscata,sa nu aiba umezala,altfel se formeaza cum se zice lesie si atunci nu se m-ai pastreaza ci se strica legumele.

  2. Nu am stiut ca este metoda africana. Eu am invatat de la bunica mea aceasta metoda prin 1965. Pastrez si ouale de gaina dintre 15 august si 8 septembrie in cenusa DAR cenusa este in cosuri de papura pastrate la rece si ferite de inghet(de preferat in pivnita)
    Rosiile la fel cenusa sa fie cernuta si uscata, iar rosiile in parga spre coapte, deci coapte aprox 85-max 90%
    Rosiile le-am pastrat pana pe 7 ianuarie iar ouale rezista pana prin martie garantat
    Inainte de consum se spala bine si ouale si rosiile
    Cenusa este o sursa de calciu, potasiu si fosfor fiind alcalina si o folosesc si ca ingrasamant si ca fungicid in cultura de rosii(bineinteles ca emulsie diluata si cu o anume concentratie)

Scrie un comentariu