• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Phil Collins, Roger Moore și Prințul Charles, marii denunțători ai practicilor fermelor de foie gras

    agrointeligenta.ro -

    Procesul de producţie al delicatesei cunoscute ca foie-gras, este considerat, de foarte multă lume, ca fiind crud faţă de păsări. Raţele şi gâştele crescute pentru foie-gras sunt hrănite cu forţa, cu ajutorul unui tub de metal, de mai multe ori pe zi, astfel încât să se îngraşe cât mai repede.

    Practicile violente au fost denunțate public de mai multe organizații de protecțea a animalelor și au fost susținute public de personalități precum cântărețul Phil Collins, actorul din seria James Bond, Roger Moore sau de către moștenitorul tronului Marii Britanii, Prințul Charles.

    Potrivit site-ului frenchfoodfreaks.co.uk, citat de click.ro, metoda nenaturală prin care păsările sunt îngrăşate este „lipsită de etică” şi nenecesară, deoarece imită un proces care, de mii de ani, s-a tot întâmplat şi în mediul natural.

    Ca urmare a informațiilor apărute în presă, fostul agent 007, Roger Moore a denunțat public condițiile de îndopare a rațelor și gâstelor. Actorul a remarcat și faptul că producerea foie gras a fost interzisă în mai multe țări, printre care se numără și Israel, Elveția și Marea Britanie.  În cadrul unor campanii asemănătoare, Prințul Charles și cântărețul Phil Collins au devenit și ei militanți pentru interzicerea practicilor brutale de obținere a fois gras.

    Păsările sunt îndopate cu tuburi de metal

    În fermele moderne care se ocupă cu producţia de foie-gras, gâştele şi raţele sunt lipsite de libertate, închise în cuşti şi înghesuite în ţarcuri, fiindu-le imposibil să scape de fermierii care le îndoapă cu porumb, în mod sistematic, de mai multe ori pe zi, chiar dacă nu îşi doresc să mănânce.

    ferma fois gras

    Gâştele şi raţele sunt luate pe rând şi le este introdus pe gât un tub lung de metal care dozează amestecul de porumb şi uleiuri, direct în esofag, în doar câteva secunde. În felul acesta, păsările sunt hrănite cu o cantitate de mâncare de patru ori mai mare decât greutatea propriului corp.

    Acest tratament brutal are efecte devastatoare asupra stării de sănătate a păsărilor. În doar câteva săptămâni ficatul lor creşte, ajungând să fie de zece ori mai mare decât în mod natural, limitând activitatea altor organe şi determinând, printre altele, probleme respiratorii şi de mişcare, păsările fiind incapabile să se mai susţină.

    Mai mult decât atât, animalele nu sunt lăsate să doarmă, pentru că sunt hrănite la intervale de timp relativ scurte şi accesul la apă le este şi el limitat.

    Activitatea fermelor de rațe a fost reglementată

    Producția de foie gras este interzisă prin tratat în rândul a 35 de țări europene prin Convenția Europeană pentru Protecția Animalelor de Fermă (Strasbourg, 10.III.1976) a Consiliului Europei, exceptând zonele unde practica este curentă. Articolul 6 al convenției precizează: modul de administrare a hranei sau lichidelor, și de asemenea substanțele conținute în hrană sau lichidele administrate animalelor nu vor cauza suferințe inutile sau rănirea animalelor.

    rate

    Hrănirea forțată a animalelor în alte scopuri decât cele medicale, respectiv pentru producția de foie gras (ficat gras) este interzisă explicit prin legi specifice în 6 din cele 9 provincii din Austria, în Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Luxemburg, Norvegia, Polonia și prin interpretarea legii de protecție a animalelor în Irlanda, Suedia, Elveția, Olanda și Marea Britanie. Turcia a interzis de asemenea hrănirea forțată a animalelor în 2004.

    În Israel, Curtea Supremă a transmis ministerului israelian al agriculturii să interzică hrănirea forțată a gâștelor, începând cu 31 martie 2005. O măsură similară a fost luată în California anul trecut, când Health and Safety Code a interzis  nu doar îngrășarea artificială a păsărilor în scopul obținerii ficatului, cât și vânzarea produsului care rezultă din acest proces.Asemănător, consiliul orașului San Diego a decis, în 2008, să adopte o rezoluție prin care susține corecta informare a populației privind tehnicile folosite în fermele de foie gras. Mai mult, printr-un proiect asemănător, orașul Chicago a interzis comercialziarea foie gras.

    Sursa: www.protectiaanimalelor.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului!