Culturi profitabileŞtiri agricole

CUCERIȚI DE GOJI. Doi tineri proprietari de livadă, INVESTIȚIE MARE ȘI-N CULTURA DE NIȘĂ!

O plantație de goji gestionată corect aduce profituri ridicate pe termen lung și nu presupune costuri ridicate, spun cei care au investit în această cultură în țara noastră. Pentru că există un interes crescut din partea publicului larg pentru produsele naturale sau bio, cultivarea arbuștilor fructiferi de goji în sistem ecologic, promite profituri substanțiale și multiple oportunități de dezvoltare.

Plantația de goji, model de afacere ce poate fi implementat oriunde în țară

Andrei Iosif  și Marina Anton, doi tineri din București au decis să investească într-un proiect de înființare a unei plantații de goji pe o suprafață de 2,5 hectare în comuna Frumușani, județul Călărași.

Aceștia au o experiență mare în agricultură și dețin, totodată o plantație de meri ce se întinde pe 24 de hectare și una de trandafiri pentru dulceață de 1,5 hectare în aceeași zonă. Produsele livrate de cei doi antreprenori se regăsesc deja pe rafturile celor mai importante magazine din țară.

Anticipând interesul tot mai crescut în cultura de goji și în proprietățiile acestui fruct, cei doi, au luat decizia de a investi într-o plantație de goji și de a înfința un centru de colectare a fructelor de Goji din toată țara. “Informațiile de pe internet despre cultura de Goji sunt multe dar diversificate. O foarte mare parte din acestea nu au suport tehnic și nu sunt însoțite de rezultate vizibile” declară tânărul investitor Andrei Iosif.

În dorința de a face lucrurile cum trebuie, singura soluție a fost contactarea unui producător cu experiență și rezultate. “În urma unor recomandări am ajuns la Plantația Goji Bio Brașov, singura pepinieră ce poate oferi material săditor de goji certificat ecologic și consultanță specializată”, explică proprietarii plantației din Frumușani.

Experiența pe care o deținem, precum și contactele noastre, ne fac să fim foarte încrezători în rolul pe care îl va avea fructul de goji pe piața românească. Nici nu ne-am anunțat bine intenția de a înființa cultura și solicitările pentru fructe goji proaspete, au început să apară”, au menționat aceștia.

Am început deja demersurile pentru a realiza logistica necesară pentru prelucrarea propriei producții precum și colectarea fructelor de goji din întreaga țară. Colegii de la Goji Bio Brașov s-au angajat ca ne vor pune la dispoziție întreaga rețea de cultivatori pe care o administrează până în acest moment, care depașește 500 de producători de goji. Ca strategie, ne gândim la prelucarea fructului în sucuri și produse pentru sănătate”, au declarat cei doi proprietari ai plantației de goji. Capacitatea centrului de colectare pentru goji urmează să fie de 2-3 tone pe lună.

Cei doi investitori consideră  cultura de goji ca un model de afacere ce poate fi implementat oriunde în țară cu rezultate peste așteptări dacă este administrată corect.

Conform ultimelor informații România deține una din cele mai mari suprafețe cultivate cu goji din Europa. Există chiar niște initiative legislative de a stimula cultivarea de goji în țară prin utilizarea fondurilor europene.

De curând a trecut de Parlament, inițiativa de modificare a Legi Pomiculturii, prin care se introduce pe lista speciilor autohtone specia goji. Cu această ocazie, se vor putea accesa fonduri europene mult mai ușor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Felicitari echipei de la Ciuperceni pentru realizarile acesteia fara de care nu am fi ajuns aici. O cultura model si o echipa cu experienta au facut posibila modificarea Legii Pomiculturii. Felicitari inca o data.
    Sorin imi amintesc, eram la inceput prin 2013, cu toate astea stim amandoi ca problema nu a fost a materialului saditor. Cand ne plangem de buruieni in cultura nu mai putem vb de rezultate.

  2. a si trecut modificarea legii pomiculturii din 2003 de parlament,este legea 25/2018,pentru care mii de multumiri domnului ministru Daea si domnisoarei deputat,azi ministru tineretului,Ioana Bran,care s-au implicat cu adevarat cauzei gojii.Acum 1 an am facut un memoriu domnului ministru Daea,ca desi avem certificatul de soi eliberata de ISTIS,conditie esentiala la proiectele europene,eticheta albastra,legea pomiculturii neactualizata din 2003,ne impiedica la depunerea proiectelor.In 25 mai anul trecut,a vizitat plantatia noastra si s-a intalnit cu grupul nostru de producatori,ce detin soiul ERMA,cu cercetatorii de la SCDP Cluj si domnul Dr. Andrei Mocan de la UMF Cluj,care ne-au ajutat la obtinerea soiului si cercetarea continutului fructelor si frunzelor de goji,timp de 2 ani la UMF Hamburg,in cadrul unui program POSDRU,finantat de statul german.Au fost receptivi si au inteles oportunitatea pentru tara,ajutorul acordat producatorilor,desi grupul nostru este de doar 30 de producatori,dar ca suprafata plantata ne apropiem de 50 ha plantate.In toamna anului trecut,tot in jud Calarasi firma Evergreen din Bucuresti,a reusit sa planteze 1,5 ha si anul asta se extinde la 3,5 ha,avand in plan,cu ajutorul proiectelor,sa se extinda pe o suprafata mult mai mare,detinand peste 50 ha de lavanda si 10 ha de alun.Certificarea bio este importanta,daca vrei sa depui proiect,se acorda inca 20% bani nerambursibili,daca esti in curs de reconversie sau ai certificarea bio a plantatiei,dar cumparatorii produselor procesate,nectar,tinctura,gem,ceai,au pretentia ca si produsele sa aiba certificarea bio,mai ales clientii externi,care nu accepta orice analize de la oricare laborator.Analizele se fac pe loturi si costa intre 750-2200 euro analiza pe produs,in functie de ce analize soliciti.Cea mai mare dificultate,in cultura goji,este culesul,nu gasesti mana de lucru,iar o masina de cules OXBO 930,ce in mod sigur poate sa culeaga goji,costa 110 000 dolari si are o capacitate de lucru de 1,5-2 ha/zi,la toate astea se adauga minim 1 tractcor,plug,freza,tocator si alte unelte.Toate astea se ridica la costuri mari si nici nu am pomenit inca de utilajele de procesare,pasatrice,pasteurizator,uscator,agitatoare magnetice,de aceea avem nevoie sa putem accesa fonduri si proiecte.Scuzati de interventie,dar am vrut sa atrag atentia,plantatia este o investitie mare,chiar daca castigi proiect,ca drept dovada,din grupul nostru doar 7 ne permitem sa depunem dosar pe masura 4.1.a,in aceasta sesiune ce se termina in iunie,spor si noroc in afaceri tuturor ce se ocupa cu goji

Comentariile sunt închise.