• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • IRIDEX GROUP PLASTIC: SOLUȚII INTELIGENTE pentru ROMÂNII DIN MEDIUL RURAL!

    agrointeligenta.ro -

    În România, conform statisticilor oficiale, peste 45% din populație trăiește în mediul rural.

    În același timp dezvoltarea infrastructurii în zona rurală este foarte deficitară, ceea ce conferă populației aflate în mediul rural condiții de viață mai grele, acces redus la civilizație etc., transformând de multe ori acești cetățeni în grupuri defavorizate. Lipsa accesului la servicii publice, incluzând colectarea și managementul deșeurilor, la servicii de educație și învățământ de calitate limitează intrinsec șansele de dezvoltare a acestor comunități prin atragerea de investiții/investitori.

    În fond, pentru dezvoltarea investițiilor este nevoie de o infrastructură de bază.

    În acest sens, prin adoptarea unor soluții inteligente de management integrat al deșeurilor, eficiență energetică în clădirile publice din mediul rural precum și în cele rezidențiale, agricultură inteligentă bazată pe utilizarea celor mai moderne tehnologii de IT și comunicare s-ar realiza un progres semnificativ într-o perioadă foarte scurtă, reducându-se decalajul rural – urban și dându-se o șansă reală dezvoltării rurale prin atragerea de investiții. Aceste măsuri presupun unele costuri, însă au ca efect o gestionare mult mai eficientă a resurselor și economii însemnate la nivel de comunitate, pe termen mediu și lung.

    Să le luăm pe rând:

    1. Referindu-ne la managementul inteligent al deșeurilor, trebuie avut în vedere că în mediul rural este produs gunoi menajer ca și în mediul urban, la care se adaugă gunoiul de fermă. În plus, în anumite situații unele dintre aceste deșeuri au potențial periculos ridicat (chimicale expirate – îngrășăminte și tratamente rezultate din agricultură și zootehnie care nu mai sunt sau nu mai pot fi folosite, sau deșeuri contaminate cu patogeni). În lipsa unei infrastructuri adecvate, de cele mai multe ori aceste deșeuri ajung pe marginea drumurilor, șanțurilor, cursurilor de apă.

    Activitatea de colectare a deșeurilor din mediul rural ar trebui structurată într-o manieră în care să răspundă principiilor economiei circulare, eficientizării activității operatorului de salubritate și nevoilor cetățeanului.

    Structura deșeurilor este reprezentată în proporție de 50% de deșeurile biodegradabile (coji de legume și fructe, coji de ouă, pliculețe de ceai, zaț de cafea, resturi vegetale din gospodărie, deșeuri care, prin compostarea în unități de compostare individuală, se pot transforma în compost de foarte bună calitate. Prin descompunere, materia primă organică devine compost; compostul este un fertilizator natural bogat în nutrienți . Folosirea fertilizatorilor naturali previne degradarea solurilor în agricultură și nu contaminează cu substanțe chimice pânza freatică.

    Deșeurile reciclabile (hârtie, plastic, metal, sticlă) ar trebui colectate separat pe platforme în care se pot amplasa fie containere mobile (pe roți), fie containere semiîngropate sau subterane de mare capacitate (3-5 mc). În condițiile în care se optează pentru a doua variantă, aceste containere pot fi prevăzute cu senzori de umplere care transmit operatorului informații cu privire la gradul de umplere al recipientului, astfel încât operatorul să procedeze la golirea lor doar în condițiile în care acestea sunt complet pline, eficientizând astfel activitatea de colectare.

    Pe lângă deșeurile biodegradabile și cele reciclabile, în cadrul oricărei gospodării există deșeurile reziduale (deșeuri care nu se încadrează în categoriile mai sus menționate); doar această fracție ar trebui să fie depusă în depozitul ecologic!

    Cum realizăm acest lucru: fracția reziduală ar trebui colectată în europubela dotată cu un cip de identificare și care este cântărită automat la descărcare de către operatorul economic. În acest fel, cetățeanul plătește doar cantitatea de deșeu trimisă la depozitul ecologic. Implementarea principiului PLĂTEȘTI CÂT ARUNCI ar trebui să fie OBLIGATORIE pentru primăriile din mediul rural având în vedere că noul PLAN DE GESTIONARE A DEȘEURILOR aprobat recent de Guvernul României are ca țintă reducerea cantității de deșeuri depuse în gropile ecologice.

    2. Agricultura inteligentă. Economisirea resurselor este imperios necesară în mediul rural și reprezintă cheia activităților agricole profitabile. Fie că vorbim despre apa destinată irigării terenurilor, despre tratamente sau administrarea substanțelor nutritive, este vital ca pe terenurile agricole să fie folosite aceste resurse doar la momentul și în cantitățile necesare culturilor, fără excese costisitoare și fără surplusuri care să afecteze terenurile cultivate și sănătatea plantelor.

    O soluție care ar putea fi la îndemâna oricărui fermier este irigarea inteligentă cu ajutorul informațiilor furnizate în urma scanării terenului prin intermediul dronelor. Funcționând pe bază de subscripție și necesitând acces minimal la tehnologii simple (este suficient un smartphone), serviciul îi indică fermierului starea culturii și necesitățile de irigare, care pot fi transmise prin senzori instalațiilor sau chiar se poate crea prin gps un traseu optim al utilajelor agricole pe teren.

    3. Eficiența energetică. Primăriile din mediul rural dispun de bugete limitate, pe care sunt nevoite să le gestioneze cu mare atenție. Iluminatul public este o problemă încă nerezolvată în multe localități. În același timp, clădirile publice, cele care fac legătura între cetățean și autorități, trebuie să asigure condiții de confort pentru funcționar dar și să se constituie într-un mediu prietenos pentru cetățean. Prin urmare nu e de neglijat că bugetele se duc în mare parte pe acoperirea utilităților, mai ales de energie electrică.

    O soluție ar fi adoptarea sistemelor eficiente de iluminat. Noi propunem sisteme pe bază de senzori care să evalueze cantitatea de lumină necesară, combinate cu corpuri de iluminat economice și aplicații dedicate, prin a căror funcționare ca sistem este controlat riguros consumul. Astfel se reduc facturile, este mărit confortul, se fac economii în bugetele locale, economii care pot fi direcționate către alte necesități.

    Toate aceste soluții inteligente pe care Iridex Group le propune pentru mediul rural pot fi implementate simplu și rapid, la nivel de comunități locale dar și în asocieri, ferme și gospodării individuale. Eficiența lor economică se poate vedea imediat, iar impactul pozitiv asupra gradului de civilizație și confort nu credem că mai are nevoie de argumente.

    Specialiștii IRIDEX GROUP PLASTIC vă stau cu plăcere la dispoziție pentru detalii suplimentare la telefon 0752.111.456 sau pe e-mail – contact@iridexgroup.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației