• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚIE DIRECTĂ pentru APICULTORI! ANUNȚ URIAȘ făcut DE UN EUROPARLAMENTAR ROMÂN!

    Roxana Dobre -

    Subvenție directă pentru apicultori! Salvarea sectorului apicol din Europa poate fi realizat doar printr-un efort comun al instituțiilor europene și al statelor membre, printr-o finanțare corespunzătoare și prin măsuri de sprijin pentru apicultori, atrage atenția europarlamentarul (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda. Acesta anunță că în ședința Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a fost adoptat proiectul de raport privind “Perspectivele și provocările pentru sectorul apicol din UE”.



    Raportul subliniază faptul că sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 500.000 de cetățeni iar 84 % dintre speciile de plante și 76 % din producția alimentară depind de polenizarea efectuată de către albine, acestea contribuind, de asemenea, la menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității în Europa. Tocmai de aceea, este nevoie ca pe viitor, sectorul apicol să beneficieze de un sprijin financiar consistent din partea Comisiei Europene.

    ”La acest raport am depus o serie de amendamente care au fost și adoptate în cadrul ședinței și care pun un accent deosebit pe rolul apicultorilor în dezvoltarea sectorului precum și pe nevoia de a se aloca fonduri suplimentare în viitoarea perioadă de programare”, mai spune eurodeputatul.

    Unul dintre amendamente se referă la faptul că apicultorii întotdeauna produc mai puțină miere după ce trece iarna, din cauza pierderilor înregistrate toamna și iarna, care se pot ridica până la 50 % în unele state membre. Producția de miere este grav afectată de pierderile de colonii de albine la iernare, creând pierderi uriașe.

    ”În acest sens, am solicitat Comisiei să includă un nou sistem de sprijin direct pentru apicultori, pe baza numărului de colonii, în propunerile sale pentru Politica Agricolă Comună pentru perioada de după 2020. De asemenea, am solicitat ca prin programele naționale apicole să se asigure sprijin financiar pentru activitatea organizațiilor apicultorilor, cercetare și achiziție de medicamente pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor, în special a varroozei, cooperarea dintre organizațiile apicultorilor și fermierilor din sectorul vegetal”, anunță Daniel Buda.

    Nu în ultimul rând, eurodeputatul a solicitat Comisiei să asigure aplicarea consecventă a interdicției folosirii pesticidelor care se dovedesc periculoase pentru albine și alte insecte polenizatoare în toate statele membre, limitând posibilitatea acordării de derogări de la aceste restricții exclusiv la situații de urgență, corect justificate, fără posibilitatea repetării lor în lipsa întreprinderii de acțiuni consistente de rezolvare a situațiilor de urgentă invocate.

    ”De asemenea, am invitat statele membre să încurajeze prin politici adecvate culturile agricole și măsurile de înverzire care pot avea un efect benefic pentru asigurarea surselor de hrană pentru albine și alți polenizatori. Le mulțumesc și pe această cale colegilor mei pentru votul favorabil acordat amendamentelor formulate de mine și pentru că au înțeles importanța consolidării acestui sector și după anul 2020„, conchide Daniela Buda.

    Citiți și:

    DIRECT de la BRUXELLES: SUBVENȚIE pentru APICULTORI în funcție de NUMĂRUL DE FAMILII DE ALBINE!


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!