INTERESANTPiaţa terenurilorŞtiri agricole

PREȚUL TERENURILOR AGRICOLE: Cât costă UN HECTAR DE PĂMÂNT ÎN FIECARE JUDEȚ!

Prețul terenurilor agricole pentru fiecare județ! O analiză pe baza cifrelor din tranzacții reale a fost prezentată de către Robert Rekkers, Directorul General Agri-finance Agricover în cadrul Conferinței Anuale Agricover – Elita Fermierilor ”Tendințe și inovație în agricultură”, ediția 2018.

Harta cu prețul unui hectar de teren agricol din fiecare județ al României a stârnit interesul tuturor celor prezenți la evenimentul ce s-a desfășurat în ultima zi din luna ianuarie, la Sinaia.

Despre modul cum evoluează piața pământurilor agricole, Robert Rekkers s-a referit folosind cuvântul ”nebunie”. Atât în 2017, cât și în 2018, intensitatea tranzacțiilor, numărul lor a fost și se va menține ridicat. Astfel, anul trecut au fost tranzacționate 100.000 de hectare de teren agricol.

100.000 de hectare tranzacționate. Străinii dețin deja 20%, peste 30% din Banat, din suprafața totală de teren agricol. 50% cu banii jos, 50% finanțat. Noi am finanțat 15% din achizițiile de terenuri cu credit în 2017, 15.000 de hectare în 2017 și, cum a început ianuarie, vă spun că vom depăși acest volum. E nebunie. Și de fapt mesajul meu e să vă mișcați în acest an, pentru că vin tot felul de semne de întrebare despre viitor”, le-a transmis Robert Rekkers fermierilor prezenți la evenimentul anual organizat de Agricover.

Prețul terenurilor arabile a crescut mult în ultimii ani, a subliniat Rekkers. ”S-a dublat, s-a triplat în anumite zone, din 2012, când am ajuns, când m-am alăturat Agricover. Acestea sunt estimări și o să mai crească puțin credem noi până în 2020. (…) Tranzacția în zona Ialomița, Călărași, este între 5.000, 6.000, 10.000 de euro pe hectar. Pentru fiecare zonă am luat tranzacții pe care le-am văzut recent la prețuri. Și Banat, Ialomița, Dobrogea, Iași, tranzacții de 7.000 euro pe hectar. E impresionant cum a crescut prețul”, a mai spus reprezentantul Agricover Credit IFN care a subliniat că terenul devine din ce în ce mai valoros pentru că poate fi folosit drept garanție pentru credite.

Analiza Directorului General Agri-finance Agricover are la bază tranzacții reale din ultimul an, prețurile minime și maxime oferite pentru un hectar de teren agricol

Iată situația prețurilor terenurilor agricole pentru fiecare județ

Prețuri terenuri agricole Arad, Timiș și Caraș-Severin: 6.000 – 8.500 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Satu Mare și Bihor: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud: 2.500 – 5.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Cluj, Alba și Hunedoara: 3.500 – 5.500 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Mureș și Sibiu: 4.000 – 5.500 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Gorj și Mehedinți: 2.500 – 5.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Vâlcea și Argeș: 2.500 – 4.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Dolj și Olt: 4.500 – 5.500 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Brașov, Harghita și Covasna: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Buzău, Prahova și Dâmbovița: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Ilfov și Ialomița: 5.000 – 10.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Brăila: 5.000 – 7.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Călărași: 4.000 – 8.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Teleorman și Giurgiu: 3.000 – 6.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Tulcea și Constanța: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Vrancea și Galați: 3.500 – 6.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Suceava, Neamț și Bacău: 3.500 – 5.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Botoșani și Iași: 3.500 – 7.000 de euro pe hectar

Prețuri terenuri agricole Vaslui: 2.500 – 4.000 de euro pe hectar

De ce s-au scumpit terenurile agricole din România

De ce crește prețul terenurilor agricole în România? Răspunsul oferit de directorul Agricover Credit IFN a inclus gradul mare de fragmentare a a suprafețelor ca și factor determinant. ”De obicei, 10-15% deține un client din terenul pe care îl lucrează, restul e în arendă. Cei mari îi înghit pe cei mici. Această tendință de concentrare va continua, cel mare îi cumpără pe cei mici. Mai ales o generație de fermieri care au lucrat 25 de ani după Revoluție, ajung la pensie și dacă copiii nu sunt interesați, ce alternativă au? Profitabilitatea a fost bună. Știm că inputurile cresc, prețurile cerealelor scad, totuși o profitabilitate de 20% cel puțin vă ajută să continuați să investiți. Mai este un aspect. Terenul aici, în România, are productivitate destul de scăzută. Putem maximiza, optimiza cu produse de agribusiness, putem face mult mai mult output cu acest teren, dar este limitat și ar trebui să cumpărăm și să creștem productivitatea”, a mai spus Robert Rekkers la Conferința Anuală Agricover, ediția 2018.

Referitor la evoluția estimată a pieței terenurilor agricole din România, Rekkers a arătat că se mai așteaptă ca și în 2018, prețurile să mai crească, în medie cu 10%. O mare importanță o are și decizia mult-discutată de a se limita accesul la achizițiile de suprafețe agricole prin condiționări de tipul experienței în agricultură sau a cetățeniei. Totodată, cuantumul subvenției la hectar va influența decisiv prețul suprafețelor agricole ce beneficiază de acest sprijin.

Citiți și:

CONFERINȚA AGRICOVER – ORA EXACTĂ ÎN AGRICULTURĂ și pentru 2018! Ce s-a discutat la EVENIMENTUL CU 1.000 DE INVITAȚI ÎN SALĂ!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


24 comentarii

 1. Ofer pentru vânzare în Jud. Botoșani, Comuna Blândești, 10,65 ha terenuri arabile. Pot trimite
  pe e-mail oferta cu numerele cadastrale, iar prețul mediu fix este de 4250 euro/ha, valabil 30 de zile.
  Pentru informații apelați: 0744527237.

 2. Si eu am 25ha de teren agricol plus 10 000m intravilan ,la granita cu R.Moldova ,la 100 m de raul Prut. In aceasta zona, mai mult de 3000 € ,nu am auzit sa ofere cineva.

  1. Salut, unde anume este terenul asta langa Prut? In ce judet?

   E posibil ca pretul sa fie mai mic pt ca e in zona inundabila a raului?

 3. Am luat cunostinta de nivelul preturilor ,ajunse in sfarsit la un nivel cat de cat real fata de batjocura de dupa reforma lui Vasile Lupu ,taranistul manat in lupta de interesele lui ascunse !? Desigur inca incomparabile cu valoarea morala a pamantului romanesc ,daca ne gândim la sangele varsat de mosii si stramosii nostri pentru glia stramoseasca . Dar ce le pasa strainilor de istoria noastra ? Lasand la o parte necazul celor care -si iubesc inca tara . Fiind in varsta si fara mostenitori directi ,doresc sa vand 5 ha teren arabil extravilan in jud Olt,desigur faramitat (ca asa s-a dorit in Parlamentul Romaniei si aici dau vina tot pe asa zisul taranist amintit ).M-am tot informat inclusiv la primarii si DGJA Olt,dupa care am oferit un pret modest,aproape la jumatate ( 22oo Euro/ha ) din nivelul comunicat de Agricover pentru zona noastra ( Dolj / Olt ).Dar niciun imbogatit al timpurilor ce le traim nu DA un asemenea pret pe motiv ca este mare pentru zona respectiva,respectiv jumatate din nivelul comunicat ,este exagerat ! In concluzie vin cu rugamintea sa-mi comunicati un potential comparator . Multumesc frumos .

 4. Intrebarea mea este:De ce statul ma despagubeste prin ANRP pentru 1,6 ha in jud.Gorj;zona de sud cu 0,25 lei/mp,in 2017.Cine ma poate ajuta sa actionez aceasta mafie in tribunalul international?

  1. Asta este prostia la noi, toti vor sa se imbogateasca din terenu lu bunicu degedat, cer preturi pe nesimtite\hectar, 1 la mana, nu il primesc si 2 la mana romanii nu isi permit astfel de preturi. Ca sa gasesc acest articol, am scris situatia terenurilor pe google, primul link duce la “studiu ue: aproape jumatate din terenurile agricole sunt detinute de cetateni straini. Asa ca sa nu va plangeti de mila cand culegeti castraveti cu dorsalul pe meleagurile voastre pe un salariu de 2 bani pt un patron strain ! Vrajeala cu vestu nu o sa mai tina mult,cum sa dus cu brexitu asa o sa ajunga si cu restu

Scrie un comentariu