• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul terenurilor agricole din România: cât costă un hectar de pământ în fiecare județ

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Piața terenurilor agricole din România cu prețul per hectar în fiecare județ! O analiză la zi pe baza cifrelor din tranzacții reale a fost prezentată de către Robert Rekkers, Directorul General Agri-finance Agricover în cadrul Conferinței Anuale Agricover – Elita Fermierilor ”Tendințe și inovație în agricultură”, ediția 2018.

  Harta cu prețul unui hectar de teren agricol din fiecare județ al României a stârnit interesul tuturor celor prezenți la evenimentul ce s-a desfășurat în ultima zi din luna ianuarie anul trecut, la Sinaia.

  Despre modul cum evoluează piața pământurilor agricole, Robert Rekkers s-a referit folosind cuvântul ”nebunie”. Atât în 2017, cât și în 2018, intensitatea tranzacțiilor, numărul lor a fost și se va menține ridicat. Astfel, anul trecut au fost tranzacționate 100.000 de hectare de teren agricol.

  ”100.000 de hectare tranzacționate. Străinii dețin deja 20%, peste 30% din Banat, din suprafața totală de teren agricol. 50% cu banii jos, 50% finanțat. Noi am finanțat 15% din achizițiile de terenuri cu credit în 2017, 15.000 de hectare în 2017 și, cum a început ianuarie, vă spun că vom depăși acest volum. E nebunie. Și de fapt mesajul meu e să vă mișcați în acest an, pentru că vin tot felul de semne de întrebare despre viitor”, le-a transmis Robert Rekkers fermierilor prezenți la evenimentul anual organizat de Agricover.

  Prețul terenurilor arabile a crescut mult în ultimii ani, a subliniat Rekkers. ”S-a dublat, s-a triplat în anumite zone, din 2012, când am ajuns, când m-am alăturat Agricover. Acestea sunt estimări și o să mai crească puțin credem noi până în 2020. (…) Tranzacția în zona Ialomița, Călărași, este între 5.000, 6.000, 10.000 de euro pe hectar. Pentru fiecare zonă am luat tranzacții pe care le-am văzut recent la prețuri. Și Banat, Ialomița, Dobrogea, Iași, tranzacții de 7.000 euro pe hectar. E impresionant cum a crescut prețul”, a mai spus reprezentantul Agricover Credit IFN care a subliniat că terenul devine din ce în ce mai valoros pentru că poate fi folosit drept garanție pentru credite.

  Analiza Directorului General Agri-finance Agricover are la bază tranzacții reale din ultimul an, prețurile minime și maxime oferite pentru un hectar de teren agricol

  Iată situația prețurilor terenurilor agricole pentru fiecare județ

  Prețuri terenuri agricole Arad, Timiș și Caraș-Severin: 6.000 – 8.500 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Satu Mare și Bihor: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud: 2.500 – 5.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Cluj, Alba și Hunedoara: 3.500 – 5.500 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Mureș și Sibiu: 4.000 – 5.500 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Gorj și Mehedinți: 2.500 – 5.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Vâlcea și Argeș: 2.500 – 4.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Dolj și Olt: 4.500 – 5.500 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Brașov, Harghita și Covasna: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Buzău, Prahova și Dâmbovița: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Ilfov și Ialomița: 5.000 – 10.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Brăila: 5.000 – 7.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Călărași: 4.000 – 8.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Teleorman și Giurgiu: 3.000 – 6.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Tulcea și Constanța: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Vrancea și Galați: 3.500 – 6.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Suceava, Neamț și Bacău: 3.500 – 5.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Botoșani și Iași: 3.500 – 7.000 de euro pe hectar

  Prețuri terenuri agricole Vaslui: 2.500 – 4.000 de euro pe hectar

  De ce s-au scumpit terenurile agricole din România

  De ce crește prețul terenurilor agricole în România? Răspunsul oferit de directorul Agricover Credit IFN a inclus gradul mare de fragmentare a a suprafețelor ca și factor determinant. ”De obicei, 10-15% deține un client din terenul pe care îl lucrează, restul e în arendă. Cei mari îi înghit pe cei mici. Această tendință de concentrare va continua, cel mare îi cumpără pe cei mici. Mai ales o generație de fermieri care au lucrat 25 de ani după Revoluție, ajung la pensie și dacă copiii nu sunt interesați, ce alternativă au? Profitabilitatea a fost bună. Știm că inputurile cresc, prețurile cerealelor scad, totuși o profitabilitate de 20% cel puțin vă ajută să continuați să investiți. Mai este un aspect. Terenul aici, în România, are productivitate destul de scăzută. Putem maximiza, optimiza cu produse de agribusiness, putem face mult mai mult output cu acest teren, dar este limitat și ar trebui să cumpărăm și să creștem productivitatea”, a mai spus Robert Rekkers la Conferința Anuală Agricover, ediția 2018.

  Referitor la evoluția estimată a pieței terenurilor agricole din România, Rekkers a arătat că se mai așteaptă ca și în 2018, prețurile să mai crească, în medie cu 10%. O mare importanță o are și decizia mult-discutată de a se limita accesul la achizițiile de suprafețe agricole prin condiționări de tipul experienței în agricultură sau a cetățeniei. Totodată, cuantumul subvenției la hectar va influența decisiv prețul suprafețelor agricole ce beneficiază de acest sprijin.

  Citiți și:

  CONFERINȚA AGRICOVER – ORA EXACTĂ ÎN AGRICULTURĂ și pentru 2018! Ce s-a discutat la EVENIMENTUL CU 1.000 DE INVITAȚI ÎN SALĂ!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum se rezolvă carențele de fosfor și de zinc la porumb Rusia și Ucraina limitează exportul de cereale până în iunie. Ce strategie aplică marii exportatori de la Marea Neagră Adrian Oros: Despăgubirile pentru secetă vor fi acordate după data de 15 iunie!

  Ultimele știri

  Românul care a devenit cel mai bătrân om din lume este agronom și l-a avut mentor pe Gheorghe Ionescu Siseşti! BAYER AGRO ARENA 2020: Cum arată culturile din platforma de la SCDA Caracal? Vedeți MARȚI, 2 iunie, de la ora 11.00! Recomandările FMC: De ce este Kenesbor® alegerea potrivită pentru fertilizarea culturii de floarea-soarelui

  Căutare în articole