Ştiri agricole

Federația Națională PRO AGRO, propuneri pentru SUBVENȚII: Se cere ELIMINAREA DATELOR ISTORICE!

Propuneri oficiale pentru legislația subvențiilor agricole! Federația Națională PRO AGRO a definitivat și a transmis Ministerului Agriculturii un document oficial cu poziția organizației privind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).

O parte dintre propunerile Federației Naționale PRO AGRO vi le-am prezentat în exclusivitate pe site-ul www.agrointel.ro la momentul în care a avut loc întâlnirea cu conducerea Ministerului Agriculturii. La acel moment, organizația a pus pe masa discuțiilor un draft de propuneri, iar apoi a trimis documentul și definitivat.

Citiți și:

EXCLUSIV! SCHIMBĂRI la PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Ce au cerut FERMIERII la Ministerul Agriculturii!

Agrointeligența –  www.agrointel.ro vă prezintă în exclusivitate care este poziția organizației conduse de Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO, și din care fac parte asociații importante: Asociaţia Fermierilor din România (AFR),  Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV),  Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR),  Asociația Națională a Tinerilor Producători Agricoli din România (ANTPAR), Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR), Federaţia Oierilor de Munte din România (FOM), Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), Asociația Română Biomasă și Biogaz  (ARBIO),  Asociația Crescătorilor de Vaci ”Holstein RO”, Federația Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) și Patronatul Peștelui din România (PPR).

PRO AGRO se poziționează în favoarea păstrării celor doi piloni pentru finanțările europene, separând astfel banii pentru plăți directe – subvenții, de cei pentru proiecte de dezvoltare. În plus, Federația vine cu o solicitarea pentru finanțarea cercetării prin crearea Pilonului 3 prin care această ramură să poată beneficia de fonduri europene nerambursabile în noua PAC.

Pe partea de subvenții, Federația Națională PRO AGRO nu susține plafonarea plăților directe cât timp schemele vizează subvenții pe hectar sau pe efectivul de animale deținut. Se cere eliminarea datelor istorice pe baza cărora, în prezent, se achită Ajutoare Naționale Tranzitorii în sectorul de creștere a taurinelor, spre exemplu. PRO AGRO vrea menținerea plăților directe cu egalizarea lor la nivelul Uniunii Europene unde fermierii români primesc sume mai mici la hectar în comparație cu agricultorii vestici.

În documentul PRO AGRO se mai arată și că definiția de tânăr fermier trebuie păstrată, dar revizuită, la fel ca și plata redistributivă la care pragurile ar trebui să poată fi stabilite de fiecare stat membru.

În privința simplificării, PRO AGRO pune accent pe partea de controale, care trebuie să reducă numărul de inspecții ce, de multe ori, se dublează. Se cere eliminarea sancțiunilor foarte complexe și grave (disproporționate). Verificările ar trebui să fie clare, ușor de înțeles, proporțional, altfel ar putea periclita situația continuării activităților agricole, spun cei de la PRO AGRO.

Documentul oficial cu poziția Federației Naționale PRO AGRO referitoare la viitoarea Politică Agricolă Comună îl puteți citi/descărca de pe www.agrointel.ro/document_PRO_AGRO_PAC2020


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Ciocoi vechi si noi,-acelasi blestem pe capul agriculturii si pe capul populatiei rurale(50% din populatia tarii)ne urmareste de secole.Dinu Paturica( recte nenicu)ne priveste cu aroganta caracteristica ciocoiului.Crede ca numai el stie agricultura,dar de egalitatea de sanse nu spune nimic.Dupa distrugerea CAP-uilor,a IAS-rilor,SMA-rilor au aparut acesti ciocoi noi,punand mana pe utilajele agricole si pe sediile ,constructiile ramase nedristruse de avantul “revolutionar”, prin mijloace neortodoxe+(ca sa nu spun furt)furand astfel startul unei competitii ce se dorea a fi corecta.Si acum ne spune scarba ca cine -l obliga pe taran sa dea pamantul in arenda!?Cand l-bagat cu forta in CAP i-a luat pe langa pamant si mijloacele de productie(,alea care erau atunci)Dupa ” revolutie” i-au dat pamantul inapoi dar nu si mijloacele de productie.Astea au ajuns la viitorii ciocoi noi,ca deh,s-au “descurcat”si acum ne rìd in nas ca si cum ar fi ajuns superiori prin cine stie ce inventie.Daca nu aparea acest debuseu cu plecarea locuitorilor de la sate ,la munca in afara ,situatia de la sate era mai grava decat cea din 1907.

 2. Ma i ioane nu stiu ce esti tu dar vino cu mine la câmp pe 50 grade sa vezi cum este sa dai o arenda la oameni sa controlezi fiecare bob in parte,sa lucrezi cu oameni care nu te inteleg ,vorbim de angajați ce sa facem de unde sa luam personal pentru ca stau in fata primăriei si așteaptă ajutor social .

  1. forta de munca exista nu vreti voi sa angajati si sa platiti. voi vreti slugi in campanii cu 40 de lei pezi munca de sclav in cateva zile sa terminati tot. de aia nu gasiti voi oameni. dar ea angajeaza cu caracter permanent fa un salariu decent fii in primul rand om si ai sa vezi cat personal o sa ai . dar de avari ce sunteti nu vreti sa platiti ca avetu arici la buzunar. numai voi vreti sa va imbogatiti si ceilalti sa fie saraci si prosti ca sa i puteti manevra cum vreti voi. gata nenicule .o sa fie si o rasciala a taranilor mai rau ca in 1907. burghezimea nu se mai satura de averi in timp ce altii mor de foame. sa plecam toti din tara sa ramana bugetarii si patronii.

 3. evaziunea din agricultura este foarte ridicata nimeni nu stie exact cat se produce nimeni nu declara toata productia recoltata . economia subterana si munca la negru din agricultura nu vor fi niciodata eradicate. ITMul sa mearga in control in campanii a vie la catofi la pomi sau prin soariile de legume si sa vada daca au forme legale muncitorii. agricultura nu se face singura zootehnia la fel in sectorul de ovine si caprine tot la fel. oricine primeste subventii sa aiba angajati nu are sa faca agricultura dupa bunul lui plac. ministerul se mai numeste “Dezvoltarii rurale ” unde ? tinerii merg in strainatate din cauza acestor ciocoi. in tara sunt platiti mizerabil fara forme legale pe cand afara castiga intr o campanie cu forme legale cat aici in 10 ani.

 4. ciocoii astia din ziua de azi prin metode securisto-comuniste au reusit sa puna mana pe terenurile taranilor romani . au stabilit un monopol la care au mentinut preturile ridicate la lucrarile agricole obligand taranii ori sa vanda ori sa il dea in arenda pe nimica. cine aveau tractoare si utilaje agricole ? ceu ce au devaluzat CAPuri IASuri SMAuri au furat tot . sa le ei terenurile si sa nu le dai o alternativa de munca este genocid.au alungat tinerii peste hotare sa faca ce vor ei cu terenurile. cand vin strainii sa cumpere si ei teren arunca cu noroi in ei ca sunt mari nationalisti . ei au distrus agricultura romaneasca. eliminarea tuturor subventiilor sa vedem atunci cine mai face agricultura. incaseaza subventii de miliarde de euro bani nemeritati si nemunciti .au stabilit un salariy minim de mizerie dar ei vor subventii la nivelul UE. sclavia si munca la negru asta reprezinta agricultura. se plang ca nu au cu cine munci dar cine i pune ? sa se intinda fiecare cat poate daca nu le place sa aiba angajati sa scoata banul.tot arunca pisica moarta pe ajutoarele sociale dar de ce nu spune nimeni cat e este valoarea lui. 400 de lei lunar ce face un om cu ei ? un copil de al fermierului nu i ajunge intro zi. el sparge mii de euro sambata in cluburi. asa ca nu incercati sa distrageti atentia opiniei publice in timp ce voi sifonati miliarde de euro. subventiile nu ajung in agricultura.

  1. Dar de prețul imputurilor din agricultură de ce nu vreți să vorbiti sau de prețul de bătaie de joc pe care un fermier îl ia atunci cînd vinde producția,poate de multe ori nu-și scoate cheltuiala.Eu v-as sfătui să faceți agricultură și după aceea să vă dați cu părerea.

 5. Cel mai bine ar fi sa elimine subvenția pe ha și sa introducă ceva pe To livrata cu factura…sa poată elimina toate evaziunile și dedesubturile care se fac la nivel local și național … sa nu pai pună pavele și termopane cu subvenții și fonduri europene

 6. drepturile proprietarilor de teren ce dau in arenda cine le apara ? dreptatea unde este a celor ce au dat terenul in arenda si nu au primit arenda de ani buni ? se da arenda in ulei cumparat din en gros cu 3 lei litru vreo 40 de litri de ulei la ha arenda . cam umilitor. sa vezi saracii batrani cum pleaca cu un gust amar de la fermier. nu a primit nimic de cativa ani iar acum cand prumeste uleiul e nevoit sa il ia . impozitele la primarii ar fi corect sa il plateasca cel ce cere adeverinta ptr apia si cel care incaseaza subventiile. ar fi corect ca proprietarul de teren sa incaseze subventia iar fermierul sa ia toara productia. arenda de la noi este jicnitoare. fermierul incaseaza subventia iar priprietarul de teren plateste toate impozitele. legile sunt facute de cei cu interese .

  1. Nu mai da terenul in arenda . Nu te obliga nimeni sa primesti o arenda “jignitoare” . Pune mana si lucreaza-l singur, abia atunci ai sa poti judeca cat de jignitoare este arenda care o primesti acum .

 7. Cred că nu ar fi rău,ar fi chiar indicat să înfiinţăm o ASOCIAŢIE A MICILOR PROPIETARI DE TERENURI DIN ROMÂNIA.Sau, dacă există deja o asemenea asociaţie, rog să mi se aducă la cunoştinţă, printr-un comentariu.

 8. Referitor propuneri ptr subvenţii ale FED.PRO AGRO,e clar că membrii acesteia vor să lovească in micii proprietari.Ori România e ţară din UE cu cei mai mulţi mici proprietari de terenuri şi trebuie ajutaţi să trăiască aici, decent,în ţară, nu să plece în pribegie.În această federaţie sunt mulţi indivizi ce şi-au făcut asociaţii tocmai pentru a pune mâna pe sute ,pe mii de ha de la primării şi de la Administraţia Domeniilor Statului,prin licitaţii trucate sau fără licitaţii. Şi au încasat astfel sume imense din subvenţii.Şi vor ca pe viitor să ia şi mai mult.Nu domnilor,în primul rând micul proprietar trebuie ajutat cu subvenţii mai mari pe viitor,ca să se micşoreze decalajele mari dintre proprietari.De aceea actuala coaliţie de la guvernare,are un minister care se numeşte MIN.MUNCII ŞI SOLIDARITĂŢII SOCIALE.Atunci unde este s olidaritatea voastră ,domnilor din această federaţie ?

  1. Domnule , va inselati putin . Cand va referiti la cei care efectiv lucreaza terenul , folositi cuvantul “asociatie”. “Asociatie” inseamna ca mai multi proprietari de terenuri s-au asociat si lucreaza impreuna , adica investesc bani impreuna . La sfarsit de campanie se trage linie si se impart beneficiile sau pierderile . Mai intai trebuie sa veniti cu bani de-acasa pentru tot : utilaje , motorina , seminte , tratamente fitosanitare , salarii pentru muncitori ( in caz ca nu aveti habar cu ce se mananca agricultura ) iar daca ramane profit , se imparte frateste . Alta socoteala este atunci cand vine cineva care a investit in tot ce am enumerat mai sus si va ia terenul in chirie ( de fapta asta e arenda , o chirie ) cu plata acordata de ambele parti . Nimeni nu va obliga sa va arendati terenul .
   Puteti sa va asociati cu domnul Ioan ( aruncator cu kkt profesionist, aici prezent de fata ) si sa va lucrati singuri terenul . In trei ani ajungeti milionari , mergeti in concedii in Dubai , va plimbati doamnele in SUV-uri , trai pe vatrai nenicule .

Scrie un comentariu