• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FABRICA DE SĂPUN dezvoltată cu FONDURI EUROPENE: Rețeta de succes a doi tineri care S-AU MUTAT LA ȚARĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Fabrica de săpun dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene din PNDR. Finanțarea nerambursabilă a fost soluția ideală pentru doi tineri care produc săpun bio și cosmetice naturale pe care, mai apoi, le vând pe bază de comandă. Livrările se fac și ele ecologic, cu bicicleta.

    Răzvan Paută şi Andrea Revesz sunt cei doi tineri care au pus bazele micii fabrici de produs săpun natural. Atelierul lor de manufactură a primit acum finanțare europeană pentru afaceri neagricole în mediul rural, iar banii au fost accesați prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).

    Ideea afacerii cu săpun natural le-a venit celor doi în urmă cu șapte ani, însă le-a luat ceva timp pentru a câștiga efectiv bani din acest business de nișă.

    Povestea începe simplu cu doi adolescenţi, studenţi sau proaspeţi absolvenţi de facultate în Timişoara care se hotărăsc să îşi facă săpun natural. Numele lor: Andrea şi Răzvan. Pe scurt, Andrea e mai serioasă şi mai cu picioarele pe pământ, eu (Răzvan) sunt mai impulsiv şi mai aerian un pic dar ne înţelegem bine. Avânt mare, încredere, speranţe, vise, optimism – toate la maxim până la primul săpun, care n-a ieşit. După primul au mai urmat alte câteva zeci. Nu am renunţat, am perseverat. Ne-am adus ingrediente de calitate din Germania şi cărţi despre săpunit din Statele Unite.Am luat-o de la capăt. Şi ne-a ieşit bine. Chiar foarte bine”, a povestit tânărul antreprenor pentru Bihor online – www.bihon.ro.

    În primă fază, celor doi le-a fost greu să nimerească ”din prima” rețeta pentru săpunuri. Au testat mai multe variante, iar săpunurile le-au oferit apoi prietenilor pentru testare. Așa au ajuns să aibă produse de calitate, exact cum își doresc consumatorii ce caută săpunuri naturale. Iar numele brandului a venit firesc: ENDEA – Tested on friends.

    Și livrarea săpunurilor este inedită pentru că încă de la început, Andrea și Răzvan au optat pentru transportul comenzilor cu bicicleta. ”Am început să livrăm cu bicicleta şi aşa facem şi acum. Putem să ne lăudăm că suntem singurul producător care livrează personal cu bicicleta”, spune Răzvan povestea Endea – www.endea.ro.

    Cei doi tineri s-au mutat în mediul rural pentru a-și dezvolta afacerea cu săpun artizanal

    Am început să ne extindem producţia, să ne diversificăm şi să simţim nevoia de mai mult loc. Aşa că ne-am mutat la aer curat, la o casă cu gradină mare în Săldăbagiu de Munte, unde am amenajat şi un laborator profesional. Acum avem ciclo-livrare personală atât în Timişoara cât şi în Oradea. Produsele Endea sunt 100% naturale, realizate manual prin metoda „la rece”, explică Răzvan Paută.

    Tinerii antreprenori au accesat fonduri europene pentru a-și dezvolta afacerea din mediul rural. Au depus proiectul Atelierul de manufactură săpun bio de la Săldăbagiu de Munte în cadrul submăsurii 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole. A fost aprobat și din valoarea totală de 340.000 de euro, finanțarea europeană nerambursabilă va fi de 200.000 de euro pe parcursul a trei ani fiscali.

    Scopul investițiilor sprijinite în cadrul submăsurii 6.4 este de sprijin pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale. Se doreşte astfel stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale.

    Citiți și:

    Top 30 idei de afaceri neagricole pe care le poți porni la țară cu fonduri europene


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor