Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SCHIMBARE LA APIA: Fermierii care ÎNCASEAZĂ SUBVENȚIE DUBLĂ începând DIN ACEST AN!

Schimbări importante pentru subvenții! Cuantumul unei scheme extrem de importante pentru fermieri va fi mărit de la 25% la maximum 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plată unică pe suprafață care, pentru anul de cerere 2017, a avut o valoare de 97, 24 de euro pe hectar. Ministerul Agriculturii vrea să asigure cadrul legal pentru această modificare și propune o serie de modificări la plata subvenției pentru tinerii fermieri. 

Conform OUG 3/2015, tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă drept conducători șefi ai exploatației sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafață și au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii menționate.

Pentru a facilita accesul fermierilor la finanțare dacă aceștia nu au solicitat sprijin imediat după instalare, MADR schimbă din acest an reguli, stipulând într-un proiect de modificare a OUG 3/2015 că ”Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de cinci ani, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri, cu condiția ca depunerea cererii să aibă loc în termen de 5 ani de la data stabilirii. Perioada de 5 ani se aplică de asemenea fermierilor care au beneficiat de plata pentru tinerii fermieri pentru cererile depuse înainte de anul de cerere 2018”.

Atenție! Prin derogare, pentru acei tineri fermieri care s-au stabilit în perioada 2010-2013, din perioada de cinci ani se scade numărul de ani care au trecut între stabilire și prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.

O altă modificare propusă de MADR pentru plata subvențiilor se referă la cuantumul plăţii pe hectar care va fi situat între 25% și 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), procent care se stabilește prin hotărâre a Guvernului.

Majorarea cuantumului plății pentru tinerii fermieri de la 25% până la maximum 50% din plata unică pe suprafață se face pentru a spori perspectivele de participare a tinerilor fermieri la activitățile agricole.

Reamintim că pentru Campania 2017, schema pentru tineri fermieri a avut un cuantum de 24,3113 euro pe hectar ceea ce ar însemna că din 2018 valoarea acestuia ar putea crește la circa 50 de euro pe hectar, în funcție de valoarea SAPS ce va fi stabilită.

Plata pentru tinerii fermieri se acordă pentru maximum 60 ha eligibile pe care fermierul respectiv le-a declarat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Ce mici producatori au existat dupa 1990? Pai lumea nu avea cu ce sa lucreze cele 10 hectare “date” de Iliescu in batjocura celor care aveau pamant si utilaje inainte sa vina comunismul care a distrus tot, nationalizand tot. Asa a aparut oportunitatea pt straini de a veni si a cumpara pamant pe 100 lei hectarul, apoi 200 dolari hectarul, prin 2004 tin minte ca se cumpara cu 500 euro hectarul si lumea se imbulzea sa vanda…cei care au rezistat tentatiei de a vinde pe 100 lei si mai apoi 200 dolari. Asa au ajuns primii straini sa adune sute si mii de hectare. Si unii care au fost sefi de CAP, au profitat tot de faptul ca taranii nu aveau utilaje si si-au lasat pamantul la “asociatie” iar asociatia nu le-a dat nimic ani de zile pentru ca “nu s-a facut”…Dar seful CAP strangea banii pt ca stia ca taranul va vinde intr-o zi pentru a sustine viata copiilor la oras sau pur si simplu pt a bea banii…
  Cu ce e mai vinovat cel ce a acumulat sute si mii de hectare fata de ala care a vandut pamantul pt nimic?
  Prin 1996-2000 era atata parloaga in tara asta si nimeni nu se uita la pamantul tarii, la agricultura. Puteai cumpara teren ieftin cat doreai…Eeee dar era mai bine Mitros sa mergi in vacante in fiecare an, sa iti iei masina noua din ce ai agonisit, foarte bine, nu esti de blamat pt lucrurile astea, dar altii au avut ambitie si au fost isteti in timpul asta, nici ei nu sunt de blamat.
  Sa stii ca asa zisii ciocoi munceau ei pamantul, stiau sa traga la plug ziua intreaga, erau tarani autentici. Acum sunt firmele straine MARI care detin si lucreaza peste 60-70% din pamantul tarii atat prin proprietate cat si prin arenda. Cu 15-20 de oameni, aici include si contabil, administrator, etc lucreaza 15 mii hectare. Aici e pericolul si nu romanasul nostru care trage sa adune si el 300-400 ha si pe care le munceste cu drag. Chiar si 1000 de ha daca lucreaza care e problema? Inseamna ca lucreaza bine cele 400-500 pe care le are, face profit si reinvesteste in achizitie de teren sa se extinda. Bravo lui!
  Nu mai fiti invidiosi, ca nu e bine.

 2. Ministerul schimba regula, cum vrea domnul Ministri si cei din jurul lui. Sa nu imi spuneti mie acum ca 25 de euro va fi o mare afacere pentru tinerii fermieri si de maine vom vedea intinerirea fermierilor romani. treaba este una politica si de mare interes pentru acesta revista. Alte ziare nici nu scriu despre aceasta masura.
  Despre cei care au accesat masura de instalare pentru tinerii fermieri se pare ca aveti dreptate. Si pe la noi majoritatea au luat doar banii, foarte putini i-au invetit in agricultura. Poate nu ar fi rau sa se declanseze controale le pe acesta masura.

 3. In anul 2015 am devenit fermier aveam 39 ani am luat plata pt tinerii fermieri, in 2016 aveam 40 ani am luat si atunci, in 2017 avand 41 ani nu am mai solicitat. Pot solicita aceasta plata daca am peste 40 ani dar nu au trecut cei 5 ani in aceste conditii? Multumesc

 4. Monica ,nu v-ati saturat de pamant,voi ciocoii noi?!Ati distrus o clasa sociala,ati pus mana pe mijloacele de productie prin stim noi ce mijloace,le-ati luat pamantul fortandu-i economic ,-voi, ciocoilor, chiar nu vreti ca nimeni sa se mai ocupe de agricultura in afara de voi ,profitorilor ai “revolutiei”?!Ce ati pus in locul micilor producatori?!.Daca nu aparea debuseul plecarii in strainatate, rascoala de la 1907,ramanea mult in urma ca violenta.Asa ca ,mai terminati-va dracului cu concentrarea pamantului in mana la cativa de alde dinu paturica.!Reforma agricola dupa primul razboi ,limita la 160ha mosia boierului.Acuma ati ajuns sa detineti mii de ha.

 5. multi vor subventii dar nu cunosc o buruian nu locuiesc in mediul rural stau la oras instalati catanar fermier la tara doar in acte ca sa primeasca subventii mari. tinerii vor castiguri peste noapte bani de masini scumpe sa arunce bani prin cluburi vara pe litoral si sunt in stare sa calce pe morminte ptr lovele

 6. 95% din tineri nu îi interesează decît suvențiile. Sunt foarte deacord cu Monica antivorbitorul meu.Si mai este ceva acei tineri fermieri au depășit vîrsta de 35 ani și statul crează facilităti unor oportuniști care nu cunosc nici cîte ugere are o vacă,capră sau oaie.

 7. Tot cu mici fermieri !care ce fac ,au luat proiecte si bani incasati fara sa munceasca au culturile dezastru .Pe majoritatea nu ii intereseaza decat sa castige usor.Daca ar fi controlati mai mult de jumate ar trebui sa dea bani inapoi.

Scrie un comentariu